BlogMarkethings.net recenseert

Deel 6: Online Overtuiging door Schaarste


Vandaag presenteert Markethings.net alweer de zesde, en dus helaas de laatste, editie van de serie ‘Online Overtuiging’ waarbij we de zes overtuigingsprincipes van Robert Cialdini toepassen in een online context. Eerder werden de overtuigingsprincipes ‘Autoriteit’, ‘Sympathie’, ‘Commitment & Consistentie’, ‘Sociale Bewijskracht’ en ‘Wederkerigheid’ behandeld. In deze blog staat het overtuigingsprincipe ‘Schaarste’ centraal. Het principe van schaarste betekent dat mensen extra waarde hechten aan producten, die bijzonder of schaars zijn. Schaarste wekt de suggestie dat iets meer waard is, waardoor je sneller beslist en soms ook bereid bent meer te betalen. Online kan een webshop schaarste onder andere inzetten op het gebied van aanbod (product beperkt op voorraad) en door de tijdsdruk op te voeren (beslis binnen een aantal minuten). Goede blogs zijn schaars (behalve op Markethings.net uiteraard), dus ik zou zeggen: lees snel verder!

Bedrijf 1: KLM

We starten met de grootste luchtvaartmaatschappij van ons land: KLM. Wanneer we kijken naar het aantal bestemmingen waarop KLM vliegt, dan zien we dat dit aantal absoluut niet schaars is bij KLM. KLM vliegt op maar liefst 601 bestemmingen. Op haar website maakt KLM daarentegen wel gebruik van schaarste. Wanneer je op zoek gaat naar een ticket voor een vlucht, dan geeft KLM bij sommige reizen aan dat er nog maar een beperkt aantal stoelen beschikbaar zijn tegen een bepaalde prijs. Ze maken dus met name gebruik van schaarste op het gebied van aanbod. Wat ze ook heel slim doen, is dat ze je meer bedenktijd geven. Je kan een vlucht in optie nemen, en dan garandeert KLM dat de prijs voor jou vast staat tot een bepaalde datum. Hier maken ze dus weer handig gebruik van het overtuigingsprincipe wederkerigheid: KLM houdt voor jou de lage
prijs vast, zodat jij sneller geneigd bent om alsnog de reis te boeken!

| Conclusie: 4 / 5 sterren |

Bedrijf 2: Booking.com

We blijven in de reisbranche, want het tweede bedrijf van deze editie is Booking.com. De website waarop je over de hele wereld accommodaties kan bekijken en boeken. Booking.com maakt extreem
veel gebruik van het overtuigingsprincipe schaarste op haar website. Booking.com vermeldt expliciet dat een hotel erg gewild is en dat er nog slechts 2 kamers over zijn op de website. Ook tonen ze accommodaties die ik helaas ‘net gemist heb’ om me zo een gevoel te geven dat ik er echt heel snel bij moet zijn. Misschien maakt Booking.com wel een beetje te veel gebruik van schaarste als je het mij vraagt. Ik voel me erg opgejaagd als ik een accommodatie wil boeken. Ook de Reclame Code Commissie vond dat Booking.com niet altijd even netjes met schaarste om gaat.
Conclusie: Booking.com mag iets schaarser gebruik maken van het overtuigingsprincipe schaarste.

| Conclusie: 3,5 / 5 sterren |

Bedrijf 3: Vakantieveilingen.nl

Het laatste bedrijf wat we behandelen dat met reizen te maken heeft is een bedrijf dat eigenlijk haar gehele bestaan dankt aan het overtuigingsprincpe schaarste. Op Vakantieveilingen.nl kunnen klanten bieden op bepaalde activiteiten varierend van dagjes uit tot complete zonvakanties en van concerten tot heerlijk ontspannen in een sauna. Op deze website kan ik bieden op deze activiteiten, maar uiteraard is het aanbod gering en hebben alle veilingen ook een bepaalde looptijd. Binnen die tijd moet ik het hoogste bod afleveren, anders maak ik geen kans meer op een leuk dagje Dolfinarium of een proeverij van Spaanse wijnen. Vakantieveilingen.nl communiceert niet of er nog nieuwe veilingen voor een bepaalde dienst online komen, dus als klant weet je niet of een dergelijke veiling nog beschikbaar komt. Doordat Vakantieveilingen.nl daarnaast ook de biedgeschiedenis laat zien, kan ik precies zien hoeveel mensen er meebieden op een activiteit en dus ook hoeveel potentiele ‘kapers er op de kust zijn’.

| Conclusie: 5 / 5 sterren |

Bedrijf 4: Mediamarkt

Ten slotte zien we bij het concern Mediamarkt een geheel nieuwe vorm van schaarste. Mediamarkt creëert schaarste door aan leden van de Media Markt Club exclusieve voordelen te bieden. Leden van deze club ontvangen speciale kortingen of krijgen eerder toegang tot bepaalde producten. Zo maken leden momenteel kans op een arrangement voor de Grand Prix van Barcelona. Doordat deze diensten en producten slechts voor een beperkt aantal van de bezoekers toegankelijk is, worden deze goederen en producten schaars. Ze zijn namelijk niet voor iedereen beschikbaar. Een interessante manier van het gebruik van schaarste als je het mij vraagt. Desondanks had een concern als Mediamarkt met haar aanbod aan producten meer gebruik kunnen maken van schaarste, door bijvoorbeeld bij producten de actuele voorraad te tonen.

| Conclusie: 3 / 5 sterren |

Leuk dat je deze blog hebt gelezen! Geïnteresseerd in meer blogs over de overtuigingsprincipes van Cialdini? Kijk dan hier! En onthoud: wees er snel bij, want op = op!

The following two tabs change content below.
blank

Jorrit Gommans

Jorrit is Database Marketeer bij bol.com. Daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Vereniging van Tilburgse Economen, de alumnivereniging gelieerd aan Tilburg School of Economics and Management. Ook is hij lid van de Raad van Advies van Asset en blogt hij in zijn vrije tijd voor Markethings.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.