BlogMarkethings.net informeert

Digitale Transformatie: Technologieën en de toekomst

Afgelopen weekend stond in het teken van de wetenschap en ontwikkeling. Het weekend van de wetenschap is een mooi moment om eens een blik te werpen op de kennis en kunde die de moderne marketeer tot zijn beschikking heeft. De moderne marketeer is tegenwoordig veel meer bezig met verschillende technieken. Processen worden gedigitaliseerd en veel business verschuift van de traditionele offline naar de online omgeving. Vanzelfsprekend zullen marketeers bijleren over het digitale vakgebied binnen marketing. Ook veel bedrijven zijn momenteel bezig met de ‘digitale transformatie’ (DX) binnen hun bedrijf. Maar wat houdt dat dan precies in, digitale transformatie? En wat zijn nou goede voorbeelden van digitale transformatie?

Forrester heeft onderzocht dat slechts 27 procent van de bestaande bedrijven een samenhangende digitale strategie heeft die beschrijft hoe een bedrijf toegevoegde waarde voor de klant kan creëren in de digitale economie. Daarbij zegt IDC dat het aantal initiatieven met betrekking tot digitale transformatie de komende drie jaar gaat stijgen van 22 procent naar 50 procent. Dat percentage wordt mede versnelt door het Internet of Things. Zo schreef Victor recentelijk al over Virtual Reality. Babette schreef een interessant artikel over big data en ikzelf al over digital marketing. Het zijn begrippen die we ondertussen wel kennen. De focus van digitale transformatie gaat de komende tijd dus verder dan dat.

Definitie

Digitale transformatie gaat over zakelijke transformatie en de impact van (digitale) technologieën en de toenemende digitalisering van bedrijfsprocessen op de mens, bedrijf en zelfs de maatschappij. Transformatie kost tijd en veel expertise. Het is eigenlijk een soort cultuurverandering. Daarom zijn er nog veel bedrijven die nog niet of nauwelijks over die transformatie hebben nagedacht. Bovengenoemde voorbeelden lijken dagelijkse praktijken, maar veel bedrijven hebben nauwelijks expertise in huis om dat soort technologieën toe te passen of zijn nog niet in staat om het te laten verzorgen door een internetbureau. Daarnaast gaat het tegenwoordig ook steeds minder om het verkopen van een product. Het gaat eerder om de ervaring van een product. Bedrijven moeten klanten een speciaal gevoel geven. Dat vraagt om een enorme verandering in de mindset bij veel bedrijven. Het vraagt om echte transformatie. Geen evolutie, maar een revolutie.

Artificial Intelligence

Een goed voorbeeld van zo’n ervaring is Artificial intelligence. In de komende jaren zal de focus van digitale transformatie initiatieven verschuiven van het verzamelen en ontginnen van data naar het creëren van nieuwe modellen en algoritmes die het werk vergemakkelijken. Daarbij worden consumenten via digitale hulpjes ondersteund op allerlei mogelijke manieren. Dan kun je denken aan het doen van boodschappen of het regelen van bankzaken, het boeken van reizen en je gezondheid op orde houden. In Japan is deze methodiek al zodanig ontwikkeld dat binnen bepaalde bedrijven een AI-systeem opdrachten geeft aan werknemers. Geen manager meer nodig dus!

Ook Facebook heeft intussen Artificial Intelligence ingezet. Zo kun je sinds kort het contact met klanten op Facebook Messenger door een chatbot laten verzorgen. Deze kan ook afbeeldingen, links of knoppen plaatsen, bijvoorbeeld voor een reservering. Volgens Facebook-topman Mark Zuckerberg verloopt een gesprek met een Messenger-chatbot hetzelfde als met een vriend, op voorwaarde dat de bot een handje wordt geholpen door een mens. Zou WhatsApp hierna aan de beurt zijn?

Afbeeldingsresultaat voor facebook chatbot png

Het gaat nog verder. Adobe heeft namelijk een wel heel ingrijpende methodiek ontwikkeld door middel van machine learning. Machine learning is een soort algoritme die allerlei gegevens verzameld en onthoud om zo tot concrete acties te komen. De customer intelligence engine die Adobe daarmee heeft ontwikkelt stelt organisaties in staat om data-inzichten concreet en snel om te kunnen zetten naar acties door een integratie van beschikbare klantdata. De ‘Virtual Analyst’ is onderdeel van Adobe’s Cloud.

Blockchain

Naast Artificial Intelligence is de blockchain een ingrijpend voorbeeld van hoe digitale transformatie ingezet wordt. In een eerdere blog van Bas werd al duidelijk dat deze methode een businessmodel compleet kan transformeren. De dienst die banken met blockchain aan kunnen bieden, worden hierdoor uiterst digitaal, makkelijk en snel. De virtuele omgeving van de blockchain maakt zaken doen ook gemakkelijker en bedrijven kunnen veel sneller bij hun geld. Zijn banken dan niet meer nodig?

Hoe nu verder?

Ik ben heel benieuwd hoe bedrijven de komende jaren al deze technieken in gaan zetten. Zal het echt zo snel gaan met virtual reality en artificial intelligence? Hebben we straks echt geen baas meer nodig die de taken op je afvuurt? En zijn data analisten straks alweer overbodig? En wat betekent het voor de consument. Gaan we echt toe naar een virtuele shoppingsomgeving, waardoor je straks bijvoorbeeld nooit meer écht hoeft te winkelen? Ik denk dat het allemaal al vrij snel dichtbij komt. Het wordt zelfs een beetje eng als ik er aan denk. Ik las deze week zelfs een beangstigend artikel dat er ergens op de wereld robotten geproduceerd worden die slimmer zijn dan de mens, precies kunnen denken en doen zoals de mens en ons zelfs kunnen vervangen. Dat laatste gaat denk ik nooit gebeuren, maar het blijft wel reuze interessant om dit te blijven volgen!

The following two tabs change content below.
blank

Sander Mortier

Sander is momenteel E-commerce Trainee bij Smartwares Group. Daarnaast is hij actief in adviesorgaan Stichting Markethings Week. Verder blogt hij regelmatig voor Markethings.net. Zijn verdere vrije tijd besteed hij graag aan muziek, sporten en reizen. Wil je met Sander in contact komen? Stuur hem dan gerust een berichtje op LinkedIn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.