Blog

Dine-in movie theaters: Only in the US!?

In 2012 is het aantal bioscoopbezoeken met 0.6 procent gestegen ten opzichte van 2011. Met 30.6 miljoen bezoekers was het een redelijk jaar voor bioscopen, filmtheaters en arthouses. Innovaties, zoals de digitalisering van alle Nederlandse zalen, moeten ervoor gaan zorgen dat het aantal bezoekers in 2013 zal blijven toenemen. Naast dergelijke innovaties proberen bioscopen de beleving en het genot van een avondje-uit te promoten doormiddel van verschillende acties en activiteiten.

Pathé heeft bijvoorbeeld een Ladies Night, een Gay Night, een 50Plus bios, een kleuter bios en verschillende thema avonden. Daarnaast biedt Pathé in samenwerking met een aantal restaurants zogenaamde Film & Food acties aan. Voor een bedrag van 24 Euro krijgt de bezoeker een 3-gangen menu bij een van de deelnemende restaurants in combinatie met bioscoopkaartje. Service Bioscoop ZIEN in Eindhoven probeert doormiddel van zaalservice de beleving van het avondje-uit te vergroten. De zalen beschikken over faciliteiten om de bezoeker tijdens de voorstelling te voorzien van een hapje en of drankje. De consumpties worden vervolgens gebracht door een servicemedewerker terwijl u ontspannen geniet van de film.

In de VS gaan ze nog een stapje verder om de beleving van een avondje-uit te vergroten.  Een aantal bioscopen bieden hier namelijk een dine-in service aan. Deze theaters combineren het bekijken van de nieuwste films met het eten van een volledige maaltijd. Dit concept lijkt een beetje op dat van Service bioscoop ZIEN, alleen bieden deze bioscopen naast popcorn en frisdrank ook hamburgers, salades en andere warme en koude gerechten aan. Sommige bioscopen bieden zelfs thema-maaltijden aan die passen bij de betreffende film. Je kan hierbij denken aan het serveren van bijvoorbeeld een steak met een maïskolf en bruine bonen bij een Western film. Bekijk hieronder een promo-filmpje van ‘AMC Dine-in Theatres’:

Volgens ‘The Wall Street Journal’ spenderen bezoekers in de VS gemiddeld 12 tot 15 Dollar meer bij dine-in bioscopen dan bij traditionele bioscopen. Verder heeft het combineren van het concept ‘dinner and a movie’ een aantal tijdsvoordelen. Ten eerste hoeft de consument niet te haasten bij een restaurant om op tijd bij de film te zijn. En ten tweede is er ook geen reistijd tussen het restaurant en de bioscoop. Een ander voordeel is dat consument thuis niet zelf zijn eigen maaltijd hoeft te bereiden.

De Nederlandse bioscoopbranche is constant opzoek naar nieuwe ideeën om het bioscoopbezoek te vergroten. Of het dine-in concept in Nederland ook zal werken is natuurlijk de vraag. Ik denk dat de gemiddelde Nederlander niet zit te wachten op personeel dat constant heen en weer loopt in de zaal of mensen die een volledige maaltijd zitten te eten terwijl jij een film probeert te kijken.

 

The following two tabs change content below.

Sean van der Vliet

Laatste berichten van Sean van der Vliet (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.