BlogConsumentengedragE-commerceInnovatie

From display to experience: de evolutie van autobeurzen

Afgelopen weekend heb ik het evenement Mondial de l’automobile 2014 bezocht in Parijs, ofwel de autosalon van Parijs, waar ik uit persoonlijke interesse is ben gaan neuzen naar wat de auto industrie vandaag de dag wel niet in zijn schild voert. De autosalon in Parijs is een van de grootste autobeurzen ter wereld waar ieder automerk hun mooiste en nieuwste paradepaardjes laten zien.

Waarom deze beurzen?

Deze autobeurzen bestaan al jaar en dag en nemen de nodige investering met zich mee voor autofabrikanten, met als doel de beursbezoekers onder te dompelen in de merkbeleving die de fabrikant uit wil stralen in de vorm van waanzinnig rijk uitgedoste displays en stands om alle modellen, statisch (geen rijdende automodellen) van hun merk te laten zien. Echter zagen we de afgelopen jaren voor de economische crisis dat dit kostenplaatje steeds extravaganter werd.

salon stat
Mondial de l’automobile trekt dit jaar waarschijnlijk meer dan een miljoen bezoekers aan

Ongepaste uitgaven, ontwikkeling naar belevingsgerichte aanpak

Met de ingang van de crisis in 2008 werd door velen deze kostenpost als overbodig en/of overdreven beschouwd. Dit is dan ook de reden dat kleinere beurzen zoals de Nederlandse autoRAI al even niet meer is gehouden (de laatste autoRAI was al weer in 2011). Langzaam aan is de automarkt weer aangetrokken  en zien we weer dat automerken de autosalon weer op durven te gaan, echter is wel te zien dat sommige merken een andere aanpak gaan proberen die minder kosten met zich mee zou nemen. Zo heeft het Zweedse automerk VOLVO aangegeven dat ze nog op 1 beurs per continent aanwezig zullen zijn en zich meer gaan focussen op een belevingsgerichte aanpak in plaats van de gebruikelijke display techniek. Dit is ook een trend die we bij andere merken terug zien, die steeds meer op beleving willen inspelen, zo had BMW bij de IAA Frankfurt 2013 een hele testdrive baan gebouwd voor een beleving in de BMW i3.

xc90
Volvo stond met slechts 1 model op de beursvloer, de nieuwe XC90. Het merk speelde meer in op de ‘Swedish experience’ met stand aankleding maar ook virtual reality

merkbeleving in Parijs

Uiteraard excelleerde de Franse automerken enorm op hun thuisbasis in Parijs,  allemaal met een gigantisch oppervlakte voor het creëren van een eigen merkeiland. Renault beschikte over een bubbelachtig landschap met de focus op de Renault TWINGO, een speelse, frisse stadsauto. Daartegenover stelde Citroen hun nieuwe premiummerk in de kijkers met een ‘très Chique’ Paris-grade fashion salon voor hun DS-premium merkprogramma. Verder pakte Opel ook (te) groots uit voor de presentatie van hun lifestyle gebaseerde Opel ADAM en de presentatie van de vernieuwde Opel Corsa.

Renault had een heuvelachtig landschap dat erg veel gebruik maakte van belichting en lampionnen
Renault had een heuvelachtig landschap dat erg veel gebruik maakte van verkleurende belichting en zwevende lampionnen, op de afbeelding: de Renault conceptcar: Renault Sport R.S. 01
citroen
De Franse merken lieten zich goed zien op hun thuisbasis, hier in beeld: Citroën met hun eigenzinnige Cactus

Naast de Autosalon in Parijs vond ik op de Champs Elysee tussen alle luxe fashion merken een aantal brandstores van verschillende Franse merken en het Duitse luxemerk Mercedes-Benz. Ook deze brandstores focussen zich op merkbeleving op een AAA-locatie en niet op de verkoop van auto’s. Vind je dit passend bij een automerk als bijvoorbeeld Peugeot of Renault? Of vind je dit geld-over-de-balk-smijterij? Laat het weten in de comments!

MB brandstore
Het mag wat kosten, een etalage vol nostalgie aan de Champs-Élysées, allemaal voor de premium merkbeleving
The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

2 gedachten over “From display to experience: de evolutie van autobeurzen

  1. Hey Max, leuke blog!

    Ik vind het juist goed dat automerken zich focussen op de beleving van het merk. Om je als merk te kunnen onderscheiden dient er nog steeds een soort van beleving te zijn bij de consument. Wanneer we kijken in Nederland, en wellicht heeft dit ook te maken met de crisis en regelgeving, kiezen mensen veel minder met hun hart wanneer we kijken naar auto’s. De prijs wordt een steeds belangrijker issue, daar waar het vroeger toch veel meer een statussymbool was. Dit betekent voor autofabrikanten lagere marges. Zodra de beleving terug is in de gehele industrie en/of voor een bepaald merk betekent dit dat de klant meer voor een bepaald merk wil besteden. Ik denk daarom dat het goed is dat automerken zich nu ook focussen op brandstores. Ik ben benieuwd naar jouw eigen mening hierin.

  2. Hey Casper,

    Ik ben het zeker met je eens als het gaat om beleving. Het is dan ook niet meer dan logisch dat veel fabrikanten hun dealernetwerk steeds meer veranderen van eigen bedrijf naar franchisenemer. Echter kan dit ook gevaarlijk zijn; als we kijken naar bijvoorbeeld de Europese markt, die veel verschillende landen met allemaal hun eigen culturen en subculturen bevat, is het als fabrikant lastig om in te kunnen spelen op alle verschillende uitgangspunten van kwaliteit. In Italië is kwaliteit bijvoorbeeld het design van de auto, waar het in Frankrijk juist het praktische nut van de auto met zich meeneemt en het in Duitsland bijvoorbeeld meer kijkt naar technische vooruitstrevendheid. Maar ook nationaal kan hier heel veel verschil in zitten: in de Randstad kijken ze bijvoorbeeld al heel anders naar een auto en de beleving die daarbij hoort dan in Brabant. Dealers zijn dus misschien wel belangrijker dan je zou denken..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.