BlogCommunicatieMarkethings.net informeertOverig

Dit kan de NS leren van the London Underground

London undergroundEr kunnen nogal wat irritaties ontstaan in het ondergrondse netwerk ’s ochtends in Londen, wanneer er zo’n 3 miljoen (!) passagiers van A naar B gebracht moeten worden. Tenminste, sinds ik hier woon ben ik nog geen enkele keer met een glimlach die bomvolle zweetmetro ingestapt. Het openbaarvervoernetwerk probeert het haar reizigers wel zo aangenaam mogelijk te maken, door bij de passagiers de juiste snaar te raken.

The London Underground

De stad van de rode dubbeldekkers en de Big Ben bestaat uit een oppervlakte van ongeveer 1500 km2, waardoor het haast onmogelijk is om te voet van A naar B te gaan. Het is er ’s ochtends ongeveer net zo druk als in een gemiddelde Primark en niemand lijkt dan te kunnen lachen. Begrijpelijk. Transport for London is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Londen en wil dat iedere reis zo aangenaam mogelijk verloopt. Dat proberen ze aan de hand van een nieuwe marketing campagne.

Travel Better London

Het doel van de Travel Better London campagne is bewustwording creëren bij passagiers. Het is niet de schuld van de machinist dat er dagelijks vertragingen zijn, maar die van de passagier zelf. Ai, da’s even confronterend zeg. Passagiers proberen, wanneer het eigenlijk al te laat is, met man en macht deuren open te trekken van een wagon die al veel te vol is. Ook staan passagiers links op de roltrap stil, terwijl overal aangegeven staat dat die kant vrij moet blijven voor mensen die niet stil willen staan. Waar het dus allemaal om draait: mensen dienen hun ‘travel-habits’ aan te passen, waardoor er minder problemen ontstaan.

Poëzie op een poster

Er zijn korte awareness films gemaakt. In één van deze filmpjes legt een medewerker uit hoe rondslingerende exemplaren van “The London Evening Standard” kunnen zorgen voor vertragingen, wanneer deze voor de sensoren van de metro komen. Wat van deze campagne, volgens mij, echt de juiste snaar raakt bij ’t grote publiek zijn de ludieke posters die op alle stations hangen. Door middel van poëzie met een vleugje humor worden passagiers gewezen op hun eigen gedrag. Wanneer zij zich aanpassen en houden aan deze wijsheden, zal er minder vertraging zijn! Zo makkelijk kan het zijn. (Klik op posters om te vergroten)

NS, eat your heart out

TFL doet er in ieder geval alles aan om het reizigers zo gemakkelijk mogelijk te maken. Overal, hoe diep onder de grond ook, is Wi-Fi aanwezig. Om de enkele minuten arriveert er stipt op tijd een metro, waardoor even wachten niet voor zure gezichten zorgt. Tot slot: wanneer de metro slechts enkele seconden stilstaat, zegt de conducteur met een lekker Engels accentje: “I’m really really sorry lovely passengers. We hope that this delay will not ruin your day”. Heel ‘metro-reizend’ Londen wordt nu dagelijks geconfronteerd met hun eigen gedrag, op een ludieke manier. Dat werkt voor mijn gevoel. Wie hecht er immers nog waarde aan verbods- en gebodsborden in een metro? Het enige wat de reiziger moet doen, is het zichzelf gemakkelijk maken door sociaal gedrag te vertonen.

The following two tabs change content below.

Jessica Snoeren

Laatste berichten van Jessica Snoeren (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.