Analytics en DataBlogMarkethings.net informeert

Doelgericht adverteren en de kosten hiervan

Marketing en communicatie 101 vermeldt dat bij het adverteren het vaak uiterst belangrijk en effectief is je doelgroep in de gaten te houden. Onlangs zapte ik langs het RTL 7’s programma ‘Business-Class’ wat de mogelijkheid tot het adverteren op TV aanbood. Ik ging op onderzoek uit.

Business-Class

Het programma behandelt de gebeurtenissen op zakelijk en financieel-economisch gebied van de afgelopen week. Presentator Harry Mens ontvangt daarnaast ook verschillende gasten. Wat mij vrij snel opviel is de aard van het adverteren tijdens het programma en in de commercial-breaks.

Doelgerichte advertenties

De doelgroep van het programma is “breed, met een nadruk op Business-to-Business en hoger welstandig”. Ten tijde van schrijven leert een kijkje op de website dat er vooral geadverteerd word (rechts zie je twee voorbeelden) voor investeringsopties, luxe producten zoals wijn, dure keukens, horloges en andere zaken zoals hotels en vakantie-huisjes. Dit terwijl je ziet dat bij bijvoorbeeld EK-inhakers (waar de doelgroep veel groter is) onder andere voor supermarkten en fast-moving consumer goods geadverteerd word. Ondanks dat het programma zelf haar publiek ‘breed’ noemt (waar ik het niet mee eens ben) zijn naar mijn mening de promotionele activiteiten in business-class duidelijk voor niche-producten, gericht aan een specifieke groep mensen. Ik denk zelfs dat er aan de doelgroep naast inkomen en een interesse in Business-to-Business zelfs een specifiekere leeftijds-range vermeld kan worden.

Kosten

Wat kost het nou om deze doelgroep te bereiken, hebben advertenties voor dure producten, gericht op welstandige personen ook een hoog prijskaartje? Ruben blogde eerder al over de kosten van product-placement bij Eigen Huis & Tuin. Het adverteren in Business-Class heeft verschillende, doch minder dan Eigen Huis & Tuin, mogelijkheden. Sponsorvermelding (billboarding) voor en na het programma kost je  € 26.000, exclusief BTW voor 13 weken. Een vermelding van het merk van een paar seconden kost dus al snel duizend euro. Interviews met de gastheer kosten €14.500, voor een interview van 6 minuten. Deze mogelijkheid heeft uiteraard een minder duidelijk ‘adverterend’ karakter. Tenslotte, zijn de kosten voor een commercial (4x per uitzendag) 2.500 euro per 15 seconden.

Conclusie

Adverteren rondom TV-programma’s die de doelgroep aanspreken is in theorie effectief maar kan aardig in de papieren lopen. Voor exposure voor het merk moet er al snel duizenden euro’s uitgegeven worden.

2 gedachten over “Doelgericht adverteren en de kosten hiervan

  1. Ik heb een tijdje stage gelopen bij een onderzoeksbureau en daar werden we toen benaderd door Business-Class om als ‘expert’ deel te nemen aan het programma. Natuurlijk een hele eer, maar we moesten wel een zak met geld meenemen (volgens mij 20.000 euro voor 6 afleveringen).. Dus toen maar bedankt voor de eer 😉

  2. Precies, ik denk niet dat iedereen die het programma bekijkt zich beseft dat ongeveer alles wat ze laten zien een adverterend karakter heeft en dat daarvoor ook allemaal betaald is. De koks die komen koken betalen ook voor hun exposure. Net als de geïnterviewden en experts zoals jij noemt, Jasper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.