BlogMarkethings.net inspireertOverig

Doutzen Kroes in Oranje

Sinds jaar en dag worden bekende sporters door sportmerken gebruikt om het merk en haar producten te promoten. Zij die uitblinken in hun sport hoeven over sponsorcontracten vaak niet te klagen, en komen bij veel productlanceringen opdraven. En voor sportmerken werkt het.


Maar bekende sporters alleen lijken niet meer voldoende. Althans, dat moeten ze hebben gedacht bij Nike. In Nike’s campagne rond het nieuwe uitshirt van het Nederlands elftal worden we voorgesteld aan zeven zogenaamde New Masters. Nieuwe meesters, die met hun creativiteit en talent volgens Nike veel voor Nederland kunnen gaan betekenen, in lijn met ‘oude meesters’ als Rembrandt en Vermeer. En oké, twee ervan herkennen we uit Oranje, maar de relatie tussen sport en de andere vijf personen is ver te zoeken, zo niet onvindbaar. Het zijn DJ’s, vrouwelijke modellen en een blogger. Onder hen bijvoorbeeld Doutzen Kroes, Reverse en Nalden. De één bekender dan de ander, maar allen actief en invloedrijk in bepaalde subculturen en populair onder jongeren. Maar geen sportsterren. Waren het twee jaar geleden nog de spelers zelf die netjes poseerden in het nieuwe tenue, zijn dat nu mensen succesvol in de muziek, mode en op internet. Een nieuwe insteek voor het lanceren van een voetbalshirt. Of een sportproduct in het algemeen.


De lange versie zie je hier.

Het shirt moet creativiteit uitstralen, authenticiteit en succes, en Nike gebruikt daarvoor mensen van buiten de sportwereld. Hoe denken jullie daarover? Doet Nike er slim aan zich met deze ‘nieuwe meesters’, van buiten de sportwereld, te profileren? En is dit inderdaad nieuw in de sporting goods industrie, of hebben we het al vaker gezien?

Overigens valt, los van de campagne, het design van het nieuwe uitshirt lang niet bij iedereen in de smaak, blijkt wel. Maar ach, Doutzen in Oranje. Van mij mag het.

The following two tabs change content below.

6 gedachten over “Doutzen Kroes in Oranje

  1. Mooi debuut Mark! Interessant stuk over het Nederlandse uitshirt. Ik ben het met jou eens wat betreft het laatste punt over Doutzen in Oranje haha.

  2. Beetje ongeloofwaardig om Doutzen in te zetten voor iets als voetbal met als begin tekst: 7 persoonlijkheden, 1 gedeelde passie. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat zij je kan uitleggen wat buitenspel nou is.

  3. Haha, maar Loes, jij bent wel een uitzondering op de kennis van het buitenspel onder vrouwen;)!
    Nike probeert hiermee onder jongere een breed publiek te bereiken. Niet alleen de voetballers onder ons. Kijkend naar het uitshirt afgelopen EK is dit letterlijk een groot contrast. Hierbij was de promotie vooral gericht op de milieuvriendelijkheid van de shirts. Eigenaardig dat ze nu meer richten op subcultuur ipv bv milieu. Interessante keuze.. Subculturen is een typisch fenomeen onder jongeren denk ik. Dit terwijl mileubewustheid eerder onder oudere heerst (of generaliseer ik nu te veel?). Lijkt een tegenovergestelde strategie, vandaar misschien wel dat contrast in kleur ivm de uit shirts van WK 2010..

  4. @Loes: nee zeker niet! Bovendien heb jij (hier) ook nog helemaal niet bewezen dat je uit kan leggen wat buitenspel is ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.