Analytics en DataBlogMarkethings.net informeert

De drastische verandering in de reisbranche

De zomervakantie is voor vele weer begonnen en het is eindelijk lekker weer in Nederland. Mensen genieten op een terrasje of gaan gezellig met z’n alle in paarse shirtjes naar de Efteling (lees: Asset | Marketing uitje) Uitzonderingen heb je altijd nog… zoals ik. In de bieb zitten nog wat verdwaalde studenten die net zoals ik, een herkansing moeten maken of een thesis moeten afronden en dit even niet meer zien zitten. Studie ontwijkend gedrag is een gevolg. Voor sommige houdt dit in het kijken van youtube filmpjes van unicorns of spelende honden. Waarom is voor mij nog steeds niet duidelijk. Ik houd me echter bezig met het opzoeken van leuke vakantiebestemmingen. Iets wat ik beter niet kan doen, want mijn motivatie om te leren daalt met de minuut. En één ding dat mij opvalt; de marketingstrategie van ondernemers in de reisbranche is drastisch veranderd!

tripadvisor

Tripadvisor-all-in application.  

Waar men enkele jaren geleden nog naar een reisbureau ging om reisbrochures te halen of advies te vragen, maakt men nu gebruik van het internet. Vergelijkingssites en beoordelingssites als Tripadvisor en Zoover hebben een belangrijke rol gekregen binnen de reisbranche. Maar de reiziger maakt tegenwoordig ook enorm veel gebruik van haar of zijn mobiele telefoon. Dit dwingt internetaanbieders om hun strategie aan te passen. Tripadvisor, de app die vaak standaard op telefoons is geïnstalleerd, speelt goed in op deze laatstgenoemde trend. Zij merkte dat 50% van de bezoeken aan hun website via een telefoon gebeurd en dat dit vooral gebeurd wanneer men eenmaal aangekomen is op de bestemming naar zijn of haar keuze. Men zoekt naar restaurants met goede beoordelingen of attracties welke zeker een bezoekje waard zijn. Hier zit meer in, dacht Tripadvisor. Voor hen was dit een reden om hun strategie te veranderen. Van alleen informatie geven, hebben zij hun strategie veranderd naar ‘instand booking’. De app is veranderd naar een ‘one-stop-shop’, waar mensen niet alleen beoordelingen kunnen vinden, maar ook activiteiten en restaurants kunnen plannen, boeken en reserveren. Hierdoor hoef je de tripadvisor- app niet meer te verlaten en bespaard de reiziger een hoop ellende en gesurf naar de juiste site om alles te regelen en te boeken. Tripadvisor zorgt ervoor dat de boeking op de juiste manier doorgegeven wordt aan hotels, attracties, restaurants of dergelijke.

Maar hoe?

Coockies, ja; ze zijn er weer. Eerder schreef ik hier al een blog over. Tripadvisor richt zich vooral op personalisatie. Ze gebruiken hiervoor de browsergeschiedenis van de gebruiker en de voorkeuren die je zelf doorgeeft via de app. Zoals bijvoorbeeld bepaalde eisen die je instelt zoals bijvoorbeeld de wijk waarin je wilt verblijven, wifi, zwembad et cetera. Alle informatie die Tripadvisor gebruikt en van jou heeft, wordt gebruikt om de perfecte accommodatie en activiteiten voor je bij elkaar te zoeken.

productshot_1

De concurrent

Terwijl Tripadvisor juist kiest voor één app waar men alles tegelijk kan doen, kiest de reiswebsite Skyscanner juist om meerdere apps te ontwikkelen met allemaal een ander ‘doel’. Zo is er een Skyscanner vluchten- app, een Skyscanner autoverhuur- app, maar sinds kort ook een Skyscanner Hotels-app. Ook Skyscanner ontdekte dat de bezoekers van hun website de reis vooral onderweg plant en dat dit via mobiele apparaten gebeurd.

In 2014 is het aantal Nederlandse reizigers dat een smartphone gebruikt voor het plannen van zijn of haar vlucht met 133% gestegen! En terwijl het aantal zoekopdrachten via tablets is gestegen met 17%, is het aantal boekingen via dit device toegenomen met 47%.

Hieruit blijkt maar weer dat het zoeken en boeken van reizen een enorme transformatie heeft ondergaan door de komst van mobiele apparaten. Door de gratis- wifi die tegenwoordig op vele plaatsen aangeboden wordt, hebben reizigers de kans om hun smartphone regelmatig te checken. (dit naast het feit dat tijdelijke internetbundels voor in het buitenland ook steeds goedkoper worden.)

Maar wat doet Skyscanner dan anders?  

Skyscanner analyseerde miljoenen vluchten en gebruikt deze data om haar bezoekers te adviseren over verschillende vluchten maar ook over informatie wanneer de beste tijd is om een ticket tegen een gunstige prijs te boeken. Een extraatje aan hun app; je kan een prijs-alarm-mail instellen. Hierbij wordt je op de hoogte gebracht wanneer er een prijswijziging plaatsvindt.

lvt_hires_PRE-00058_BTTB-Infographic-Section-3_640wide_NL_HIGH-RES-1-595x632

Tripadvisor en Skyscanner maken duidelijk dat je in moet spelen op de wensen en behoeften van de klant. Doe je dit niet, dan is het einde in zicht. Dit geld zeer zeker voor de reisbranche. Zelf maak ik geen gebruik van papieren reisbrochures of een reisbureau. Ik zoek alles op via het internet en beoordelingssites hebben een grote invloed op mijn keuze voor een hotel of appartement. En jij? Vind je het totale onzin om als bedrijf veel geld te investeren in zulke apps of ben je er juist blij mee?

The following two tabs change content below.

Kim van Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.