BlogCarrière OriëntatieOverig

Drie tips voor de afstuderende student

Het is rustig op de universiteit, erg rustig. Het enige leven lijkt te komen van de Starbucks die wordt gerealiseerd in gebouw G, maar laat je daardoor niet om de tuin leiden. In de bibliotheek bevindt zich namelijk een handjevol studenten die nog hard aan het werk is. Het lijkt misschien niks, vergeleken met de drukte tijdens de rest van het jaar, maar in de bibliotheek wordt deze vakantie nog veel werk verzet door de studenten die aan het afstuderen zijn. En ja, ik ben deze zomer ook regelmatig in de bieb te vinden, diep gebogen over de boeken en zwaar scheldend op de computer als het internet er ineens uit blijkt te liggen (ja, dat is daadwerkelijk gebeurt hier in onze bieb). In dit blog wil ik dan ook graag 3 tips geven voor mede-afstudeerders die net als ik deze zomer hard aan het werk zijn.

 

#1: Maak een planning!Studeren

Niet iedereen is er even goed in, maar ik geloof heilig in het maken van planningen. Op de lange termijn kun je per week inplannen aan welke onderdelen van je scriptie je wilt werken en wanneer het einde in zicht is. Op korte termijn is het handig om het tijdschrijfformulier, dat je hier vindt, te gebruiken om per dag in te plannen wanneer en hoe lang je aan je scriptie werkt. Zo kun je bijvoorbeeld inplannen dat je ’s ochtends vroeg begint, na de lunch een half uurtje ontspant en dan doorwerkt tot een uur of drie, waarna je de rest van de dag ontspanning in kan plannen. Zo werk je een flink aantal uur effectief aan je scriptie, waarna je nog genoeg tijd hebt om van de zon te genieten.

 

#2: Geniet van je vakantie

Al heb je misschien geen tijd om echt op vakantie te gaan, het is vakantie en daar mag je best van genieten. Wanneer je een strakke planning maakt en je daar aan houdt, dan kun je iedere dag een paar uur inplannen waarin je kan doen, of laten, wat je wilt. Lekker in de zon liggen, films kijken met je vrienden, naar dat ene gratis festival in de buurt, of gewoon naar de Tilburgse kermis! Het kan allemaal zonder schuldgevoel, als je de rest van de week braaf achter je laptop hebt gezeten.

 

#3: Geniet van de zonZonnen

Dat jij officieel geen vakantie hebt, maar door moet ploeteren tot het einde, betekent niet dat je niet jaloersmakend bruin mag zijn aan het einde van de vakantie. Ook in Nederland is het lekker weer en als je je vrije uurtjes rond de weersvoorspellingen plant, dan kan ook jij deze vakantie lekker bruin worden. En niemand houdt je natuurlijk tegen als jij met scriptie en al (lees: laptop op schoot) lekker in de tuin gaat zitten. Let wel op dat je laptop niet oververhit raakt en eet zelf af en toe een ijsje om het vol te houden in de zon.

 

#4: houdt er rekening mee dat andere mensen wel op vakantie gaan

Niets is zo vervelend als onbeantwoorde mailtjes en geen hulp, op het moment dat je deze wel nodig hebt. Ook een aantal respondenten wat verviervoudigd moet worden, wil je er genoeg hebben, is een groot probleem. Houdt er daarom rekening mee dat veel mensen niet aan het studeren/werken zijn en gewoon op vakantie gaan in deze periode! Vraag je supervisor tijdig wanneer hij onbereikbaar is en stel al je belangrijke vragen van tevoren, zodat je ook zonder hem/haar verder kunt. Begin ook niet tijdens de vakantie met het verzamelen van respondenten, maar doe dit vóór de vakantie al, of erna. Het enige waar je wel op kunt rekenen deze vakantie is de bieb op de universiteit, die is namelijk gewoon open!

 

Andere tips voor productieve studenten vind je hier.

 

Heb jij zelf nog tips voor afstudeerders tijdens de zomer? Deel ze in de comments!

The following two tabs change content below.

Cindy

Laatste berichten van Cindy (toon alles)

2 gedachten over “Drie tips voor de afstuderende student

  1. Leuke blog Cindy en goede tips aangezien ik nu in precies hetzelfde schuitje zit. Thnx!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.