Analytics en DataBlogCarrière Oriëntatie

Laat die droombaan maar komen: 5 tips voor self-marketing

Dit blog is geschreven door de redactie van Informaatie.nl

Zoeken naar geschikte vacatures, je CV oppoetsen en motivatiebrieven sturen. Het is zo’n beetje het standaard riedeltje voor de net afgestudeerde. Je steekt er uren in, maar uiteindelijk krijg je van 10% een antwoord terug (en dan is dit nog niet altijd positief ook). Oplossing? Pas je profiel aan op verschillende vacature sites met deze 5 tips en laat die droombaan maar komen.

self-marketing

1. Self-Marketing: Pas SEO toe op je omschrijving

Elke recruitment afdeling die op zoek is naar een nieuwe versterking binnen het team begint vaak bij Google. Met verstand van SEO (search engine optimization) en SEA (search engine advertising) kun je hierop inspelen door jezelf bovenaan de Google resultaten te krijgen. Deze self-marketing is een handige truc waar je niet diep voor in de buidel hoeft te tasten.

Basisregels voor SEO

Zorg er in ieder geval voor dat de zoekwoorden waarop deze recruiter zoekt, zijn verwerkt in je online profiel:

  • Zorg ervoor dat alle zoekwoorden in de titel van je omschrijving staan
  • Zorg ervoor dat een gedeelte van de zoekwoorden terugkomen in Subkopjes
  • De zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden moeten minimaal 5% bevatten van je algehele tekst
  • De zoekwoorden in word- of PDF-documenten worden niet geïndexeerd. Het is dus niet slim om je documenten te voorzien van zoveel mogelijk zoekwoorden.

2. Denk vanuit de recruiter

“Welke zoekwoorden zullen de recruiters intypen in Google als ze op zoek zijn naar een werknemer als ik?” Dat is de enige vraag die je jezelf moet stellen om goed gevonden te worden. Of het nou ‘fulltime junior marketeer Amsterdam’ is of ‘ervaren online marketeer Utrecht’. Je wilt erachter komen wat die persoon intypt, zodat jij je tekst en SEO op die paar woorden kan gaan richten. Deze kan je vervolgens verwerken in de oproepen die je plaatst op bijvoorbeeld de Nationale Vacaturebank of MonsterBoard.

3. Focus je op managers en CEO’s

Allereerst een klein succesverhaaltje: Een CEO van een grote corporatie in New York Googlede zijn eigen naam (wat iedere narcistische CEO vast maandelijks doet) en zag bovenin de resultaten ineens een advertentie met: “Dear Mr Johnson, if you read this, it means that I’ve managed to find you. I’m the perfect online marketeer that your company is looking for”, gevolgd met een link naar zijn CV en motivatiebrief. De beste jongeman kreeg na een kort gesprek direct een baan aangeboden omdat hij heeft laten zien dat hij perfect in staat is om de doelgroep te vinden en aan te spreken.

Een goed voorbeeld hoe je je expertise direct kan laten zien aan je toekomstige werkgever. De kans dat jij hierna ook een droombaan krijgt aangeboden is hoger dan wanneer je uit een bak vol open sollicitaties wordt gehaald. Zoek dus naar de managers en CEO’s die jij wilt bereiken. Gegarandeerd dat zij één keer per maand hun eigen naam op zoeken en jouw advertentie vinden.

4. Plaats advertenties via Google Adwords

Om het snelst bovenaan te komen, kun je overwegen om een account te maken op Google Adwords om vervolgens een aantal advertenties online te zetten. Elke keer dat iemand op jouw advertentie klikt, betaal je een klein bedrag aan Google. Dit ligt gemiddeld rond de 4 tot 5 eurocent per klik. Het is dus een goedkope manier om snel veel recruiters te lokken naar jouw profiel of CV. Tevens laat je hiermee zien dat jij in staat bent om de online marketing voor wie dan ook in te richten. Het is niet moeilijk, maar het kost wel een half dagje om een aantal goede advertenties op te zetten. Wil je wat meer informatie voordat je er mee aan de slag gaat? Neem dan deze pagina even door.

5. Gebruik het voor marktplaats, enquêtes of andere sites

Dit trucje is overal toe te passen op het internet. Beperk je daarom niet alleen tot vacatures, maar pas dit trucje ook toe op bijvoorbeeld je marktplaatsadvertenties of om je enquête te verspreiden onder internettend Nederland.

Deze manier van self-marketing wordt nog weinig toegepast, omdat het voor de gemiddelde internetter enige tijd kost om het onder de knie te krijgen. Toch kan het geen kwaad om dit uit te proberen als jij zo toegewijd bent aan die droombaan!

The following two tabs change content below.

Gastschrijver

Een gedachte over “Laat die droombaan maar komen: 5 tips voor self-marketing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.