BlogCommunicatieConsumentengedragE-commerce

Dubsmash: zijn we er alweer klaar mee?

Zo’n anderhalve week geleden dook ineens een nieuwe internetsensatie op, Dubsmash. Deze applicatie maakt het mogelijk voor gebruikers om selfie-video’s te maken, gecombineerd met een beroemde quote. Heeft Dubsmash de potentie om wereldwijd te groeien tot een nieuwe internetsensatie of is de hype zijn hoogtepunt al voorbij?

Hilarisch was het, toen ik vorige week de eerste Dubsmash fillmpjes van mijn vrienden ontving. Het ene filmpje was nog komischer dan het andere. Met als gevolg: een ware explosie van vrienden en familie die elkaar proberen te overtreffen op basis van hilariteit, originaliteit en synchroniteit. En ja, ook ik kon de verleiding niet weerstaan om me te mengen in deze hype.

Sociale Media

Momenteel domineert de Dubsmash app niet alleen in de hitlijsten van de Apple Store, ook de sociale media staan vol met filmpjes van creatieve gebruikers die hun kwaliteiten maar al te graag willen sharen. Via verschillende wegen worden komische filmpjes gedeeld met de buitenwereld, in de hoop zoveel mogelijk gedeeld, gezien of geliked te worden. Ook worden er via verschillende websites (Iphoned.nl en one more thing) heuse dubsmash-tips verspreid, met als doel om ideeën te delen die bij moeten dragen aan het gewenste eindresultaat.

BN-ers
BN'ers dubsmashen. Carice van Houten.
Niet alleen ‘de normale burger’ gaat mee in deze hype, maar de quotes worden ook op een ludieke wijze geplaybackt door bekend Nederland. Zo imiteerde Carice van Houten een in gebrekkig Engels sprekende Louis van Gaal en deed Marco Borsato zich voor als de stotterende Scattman zanger. Het feit dat verschillende BN-ers meedoen aan deze hype, is natuurlijk in het voordeel van Dubsmash.

Selfies en typetjes

Dubsmash combineert twee dingen waar de sociale media ganger anno 2014 gek op is: selfies en typetjes. Want eerlijk gezegd: lachen om al die gekkies die op het internet verschijnen doen we allemaal. Of het nou hardcore bezoekers, reality sterren, willems kantine of bekenden floppers uit talentenjachen zijn, het blijft heerlijk om te zien hoe mensen zich gedragen op het moment dat er een camera voor hun neus verschijnt. Combineer deze standaardzinnen met de voorcamera van je telefoon en wat blijkt, je hebt een succesvolle app .

En toen?

Dubsmash lijkt ineens uitgegroeid te zijn tot de ieniemienie playbackshow voor jan en alleman, maar voor hoe lang nog? Na een week lang hilarische filmpjes te hebben gezien en gepost, ben ik er alweer aardig klaar mee. Aangezien alles nu wel is gedaan, gaan gebruikers nu andere filmpjes imiteren. Dan krijg je de dubsmash inception versie: een imitatie van een imitatie. Zo snel als de applicatie viral ging, zo snel blijkt de originaliteit schaars te zijn. Desalniettemin, worden dankzij nieuwe technologieën toch nog verschillende fenomeentjes als deze verwacht. Of ik er dan weer aan mee ga doen? ‘Noouuuu…. Nee’.

The following two tabs change content below.

Anoek Cuijpers

Een gedachte over “Dubsmash: zijn we er alweer klaar mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.