BlogMarkethings.net informeert

Duurzaam ondernemen als basis voor commerciëel succes

Bedrijven zijn er om geld te verdienen, toch? En vanuit marketingperspectief zijn de bedrijven die de meeste waarde voor de klant creëren, de meest succesvolle bedrijven. Toch is dit niet helemaal waar, mensen zijn zich de laatste jaren steeds bewuster van hun invloed van hun gedrag op de wereld en vinden het ook belangrijk dat bedrijven dat ook zijn. Duurzaam ondernemen is daardoor heel belangrijk geworden voor bedrijven, zowel qua marketing als bedrijfsvoering. In deze blog zal ik uitleggen hoe de markt verandert en hoe sommige bedrijven slim gebruik maken van deze trends.

Wat is duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn beiden termen voor een bedrijfsvoering (en bijbehorende marketing) die rekening houdt met de people, planet, profit. In de praktijk komt dit erop neer dat bedrijven duurzame producten gebruiken, rekening houden met recycling, fair trade prijzen betalen aan leveranciers en alleen diervriendelijk geproduceerde producten leveren.

 Wat wil de consument?

Uit onderzoek van GFK en b-open blijkt dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt voor consumenten. De groep die duurzaamheid belangrijker vindt dan de prijs-kwaliteitverhouding is gegroeid van 17% 2 jaar geleden tot 20% vorig jaar. De groep die welwillend tegenover duurzame producten staat is sinds vorig jaar meer dan 50%. Zowel milieu, dierenwelzijn als fair trade worden belangrijk gevonden. Echter zijn ook veel consumenten sceptisch over bedrijven die claimen heel duurzaam te zijn. Het is dus belangrijk om heel transparant te zijn in de marketingcommunicatie over alles wat je doet. Als je verhaal hierin niet consistent is zal de boodschap minder geloofwaardig zijn.

Maar welke bedrijven doen het goed en wat kunnen andere daarvan leren?

FrieslandCampina

Dit jaar staat FrieslandCampina op nummer 7 in de Sustainable brand index. Wat FrieslandCampina heel goed doet is een duidelijke missie formuleren en die direct doorvertalen naar maatschappelijke doelen.

Dit laat zien dat duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staat. Ook worden van alle duurzame activiteiten die ze doen data bijgehouden en deze worden op de website getoond. Ook organiseert het bedrijf dagen waar mensen zelf bij de boeren kunnen kijken hoe duurzaam de producten geproduceerd worden. Heel transparant dus.

Greenchoice

Het bedrijf dat bovenaan staat in de Sustainable brand Index is Greenchoice. De bedrijfsnaam geeft al aan hoe belangrijk duurzaam ondernemen is voor dit bedrijf. Het verkoopt alleen duurzame energie. Je zou dus zeggen dat Greenchoice verder niet veel over duurzaamheid hoeft te communiceren. Maar ze gaat zelfs een stap verder, Greenchoice geeft mensen advies over hoe ze zelf ook veel duurzamer kunnen zijn.

Door deze stap verder te gaan laat het bedrijf echt zien een duidelijke duurzame missie te hebben, voor zover dat nog niet duidelijk was. Hiermee is het bedrijf nog relevanter voor de doelgroep die voor duurzaamheid gaat dan andere energiemaatschappijen die claimen groene energie te verkopen.

Conclusie

Doordat consumenten steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid wordt het voor bedrijven ook steeds belangrijker om in deze trend mee te gaan en dit duidelijk te communiceren. Echter doordat consumenten sceptisch zijn, zullen bedrijven duurzaamheid tot in de kern van de activiteiten moeten laten doordringen en hierover zo transparant mogelijk moeten communiceren.

Bronnen

Duurzaam ondernemen/ oktober 2016 www.duurzaam-ondernemen.nl/duurzaamheid-bij-consument-de-lift/

 

SB index 2017  – www.sb-index.com/2017-netherlands-official-ranking

MVO Nederland – www.mvonederland.nl/communicatie-en-marketing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.