BlogMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

“De e-commerce trends van 2016: goed voorspeld?”

banner


Sinterklaas is net het land uit, in menig huishouden is de kerstboom al opgetuigd en veel mensen hebben de goede voornemens voor 2017 al bepaald. Het jaar 2016 is bijna afgelopen. De beste voetballer ter wereld wordt binnenkort bekend gemaakt, de winnaars van Sportman en Sportvrouw worden bepaald en Vodafone is onlangs uitgeroepen tot beste werkgever van Nederland
. En terwijl er nog door veel partijen wordt teruggekeken naar 2016, kijken bedrijven al weer naar 2017. Mijn mailbox stroomde de afgelopen tijd vol met nieuwsbrieven met lijstjes als de ‘Foodtrends van 2017’, ‘De Social Media-Trends voor 2017’ en ook de ‘SEO-trends voor 2017’. Tussen de vele lijstjes vond ik ook de lijst ‘E-commerce trends van 2017’. En vooral die laatste trok mijn aandacht vanwege mijn interesse in online marketing en de enorme dynamiek die de wereld van online marketing kent. Maar voordat we vooruitkijken naar 2017, zou ik graag eens terugkijken naar de e-commerce trends van 2016. In deze blog behandel ik de meest voorspelde trends binnen de e-commerce voor het jaar 2016. Wat werd er allemaal voorspeld en welke trends werden er werkelijkheid?

Trend 1: Personalisatie

“Door de enorme hoenikeveelheid data die er tegenwoordig beschikbaar is over klanten, zijn steeds meer webshops op de hoogte van de persoonlijke voorkeuren van klanten. Webshops weten niet alleen wie ze zijn, maar vooral ook hoe ze zich gedragen. Dit biedt interessante mogelijkheden om verder te personaliseren.”

2016 was hét jaar waarin webshops bekend raakten met onze persoonlijke voorkeuren en deze gingen verwerken in persoonlijke aanbevelingen om zo uiteindelijk meer te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan de persoonlijke aanbiedingen die Albert Heijn je periodiek toestuurt met daarin aanbiedingen die gebaseerd zijn op de aankoopdata van jouw AH Bonuskaart. Maar naast persoonlijke aanbevelingen, kregen klanten in 2016 ook steeds vaker de mogelijkheid om producten te personaliseren en volledig naar eigen smaak te ontwerpen. Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde sportschoenen van Nike of de gepersonaliseerde All Stars van Converse. De voorspelling dat bedrijven in 2016 meer gingen personaliseren was een juiste voorspelling. Al blijft dát natuurlijk persoonlijk…

Trend 2: Multi-channel Shopping

“Een optimale mobiele gebruikservaring mag je anno 2016 eigenlijk geen trend meer noemen, maar eerder absolute noodzaak. E-commerce sites die nog niet geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten lopen het risico om klanten te verliezen. Het gaat hierbij, naast smartphones, ook om de optimalisatie voor tablets.”

In het tweede kwartaal van 2016 was het aandeel van mobiel shoppen binnen e-commerce met 37% gestegen ten opzichte van 2015 volgens Criteo, een internationaal onderzoeksbureau gespecialiseerd in digital performance advertising. Klanten gebruiken hun mobiel en tablets ook al lang niet meer alleen ter oriëntatie. De conversie op tablet en mobiel steeg in het eerste halfjaar maar liefst met 39%.  Ongetwijfeld zullen binnenkort de cijfers over het tweede halfjaar verschijnen waarin deze stijging naar alle waarschijnlijkheid alleen maar doorzet. Consumenten raken steeds meer vertrouwd met m-commerce: het online kopen van producten via hun smartphone.

Trend 3: Social Customer Care

“Social media worden voor zowel offline als online retailers een steeds belangrijkere pijler om in te zetten voor hun klantenservice. Daarnaast wordt klm
het op veel social media ook mogelijk om direct via het platform producten te kunnen verkopen”

In het afgelopen jaar zagen we inderdaad dat steeds meer bedrijven social media zijn gaan gebruiken als onderdeel van hun klantenservice. Zo zijn tegenwoordig bedrijven als Coolblue, Transavia en ABN Amro te bereiken middels een Whatsappje en communiceert KLM met haar klanten middels Facebook Messenger. Maar het gebruik van social media gaat verder dan klantenservice. Zo geeft Suitsupply klanten rechtstreeks kledingadviezen via Whatsapp door Whatsapp te linken aan het CRM-systeem. Wanneer een klant dan een foto op stuurt van een pak, adviseert Suitsupply bijvoorbeeld een passend shirt. Deze trend wordt ongetwijfeld voortgezet in 2017. Sturen we in 2017 ons boodschappenlijstje middels Whatsapp naar de dichtstbijzijnde Jumbo?

Trend 4: Nieuwe en ruimere bezorgingsmogelijkheden

“Wie offline shopt, neemt een product direct mee uit de winkel. Online heb je vaak te maken met levertijd. In 2016 zullen we steeds meer initiatieven gaan zien om deze kloof te dichten”.

2016 wdroneerd inderdaad het jaar waarin veel online retailers sneller hun producten naar de klant brachten. Onder andere bol.com, Wehkamp, Expert en 123 Bloemen introduceerden het afgelopen jaar de zogenaamde same-day delivery. Coolblue lanceerde same-day delivery overigens al eind 2012, alleen betaalde je toen nog 17,95 euro. Tegenwoordig betaal je bij Coolblue 9,99 euro, bij Wehkamp 2 euro, bij bol.com 0,99 euro en bij Expert is het zelfs gratis. Online klanten kunnen dus dezelfde dag nog hun pakket in huis hebben. Daarnaast is het bij veel online retailers ook steeds vaker mogelijk om een tijdvak te kiezen waarin het pakketje bezorgd wordt. We hebben het afgelopen jaar veel initiatieven gezien om flexibelere bezorgmogelijkheden te realiseren, al zijn er nog steeds bedrijven waarbij er soms wel levertijden zijn van 2 tot 4 dagen. Waarschijnlijk zal de bezorgperiode alleen maar korter en flexibeler worden in de toekomst. Misschien wordt je volgend jaar op weg naar huis ingehaald door een drone die jouw pakketje komt afleveren.

Trend 5: Abonnementen

“Een trend die zich komend jaar gaat ontwikkelen is het aanbieden van abonnementen op producten, diensten en software. Natuurlijk bestaat het fenomeen abonnement al een tijdje. Waar het hier om gaat, is het in abonnementsvorm aanbieden van producten en diensten waarbij dat tot voor kort niet gebruikelijk was”.

allerhandeIn 2016 zagen we dat steeds meer bedrijven abonnementen aan haar klanten gingen verkopen. Zo introduceerde onder meer Jumbo en Albert Heijn, nadat HelloFresh dat al eerder had gedaan, de boodschappenbox. Een doos vol maaltijden en recepten voor een hele week. Je hoeft je als klant als het ware niet meer druk te maken over de maaltijden die je gaat bereiden. Ook Boldking lanceerde een dienst waarbij je periodiek een aantal scheermesjes krijgt toegezonden en bij Bloomon kun je met een vaste frequentie bloemen bestellen. Toch blijft het aanbieden van abonnementen aan klanten lastig omdat deze dan niet meer het idee hebben flexibel te zijn en daardoor moeilijk op zoek te kunnen naar de laagste prijs. Het aanbieden van abonnementen is dan ook slechts geschikt voor een select aantal producten waarbij met name gemak erg belangrijk is en variatie minder van belang is. Maar in de dynamische wereld van de e-commerce weet je het maar nooit, dus het zou zo maar eens kunnen dat (online) retailers in 2017 abonnementsdiensten gaan lanceren!

Kun je in 2017 een kijkje nemen op je vakantielocatie middels Augmented Reality? Bezoek je de supermarkt vanuit je luie stoel middels Virtual Reality? Benieuwd naar de e-commerce trends van 2017? In mijn volgende blog behandel ik de belangrijkste e-commerce trends van 2017!

The following two tabs change content below.
blank

Jorrit Gommans

Jorrit is Database Marketeer bij bol.com. Daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Vereniging van Tilburgse Economen, de alumnivereniging gelieerd aan Tilburg School of Economics and Management. Ook is hij lid van de Raad van Advies van Asset en blogt hij in zijn vrije tijd voor Markethings.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.