BlogMarkethings.net inspireert

“De e-commerce trends van 2017: wat wordt er voorspeld?”

header-blog-e-commerce-trends-2017

Vorige maand publiceerde ik een blog waarin ik terugblikte op de ontwikkelingen binnen de e-commerce wereld in 2016. Wat voorspelden de kenners in het begin van dit jaar en welke trends kwamen er daadwerkelijk uit? Terwijl Nederland in de ban was van het faillissement van de V&D, het referendum over de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne, de Brexit, de opkomst van Max Verstappen, het kampioenschap van PSV Eindhoven, de honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse, de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro en natuurlijk de overwinning van Donald Trump in de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, ontwikkelde de wereld van het online winkelen zich in enorm tempo. Het afgelopen jaar zagen we onder andere de opkomst van multi-channel shopping, personalisatie en ruimere bezorgingsmogelijkheden. Wat voorspellen de e-commercegoden voor 2017?

Trend 1: Chatbots

“Chatbots zijn enorm populair geworden in 2016. Technologiebedrijven zoals Facebook en Microsoft en retailers als Staples investeren hierin. En het is duidelijk waarom: met chatbots heb je een realtime, persoonlijke aanpak met klantenbinding. Live chats en bots gaan in 2017 nog groter worden, nu de mogelijkheid om transacties uit te voeren via de software wordt toegevoegd.” (Daniel Brzezinski, CMO van GetResponse)chatbots

Een chatbot is een samenvoeging van de woorden chat en robot. De uitleg spreekt dus voor zich: een chatbot is een geautomatiseerde gesprekspartner. Steeds meer bedrijven zetten in op chatbots omdat deze de meeste klanten kunnen helpen met vragen over bijvoorbeeld service of prijzen. Onder andere Mediamarkt startte ondanks met een pilot met chatbots. Vergeleken met de virtuele assistent van vroeger, gaan chatbots een stapje verder. Op basis van jouw shopgedrag, kunnen ze je producten aanraden. Wederom een nieuwe vorm van personalisatie dus. De chatbot is als het ware de verkoper in een kledingwinkel die jou een bijpassend shirt adviseert bij die leuke spijkerbroek. Een chatbot kan dus persoonlijke adviezen geven. Bekijk hier hoe de chatbots van Google, Facebook en Microsoft eruitzien!

Trend 2: Social Selling

“Waar we Facsocial-sellingebook en Instagram al de stap zien maken is de verwachting dat in 2017 meer sociale netwerken zich gaan richten op e-commerce (Webbouwers.com)”.

In 2016 zagen we de opkomst van social customer care waarbij online retailers hun klantenservice hebben uitgebreid met diverse social media, zoals Facebook en WhatsApp. In 2017 gaan ze nog een stapje verder. 2017 wordt hét jaar van social selling. Met name Instagram is bezig met het direct aanbieden van producten die in de vele foto’s worden getoond. De verwachting is dat in 2017 meer sociale platforms en meer bedrijven op deze manier hun producten direct via sociale kanalen proberen te verkopen. Boek jij volgend jaar een vakantie direct via Facebook nadat jouw vriendin haar nieuwste vakantiefoto’s heeft geüpload?

Trend 3: Geolocalisatie & Beacon

“Met behulp de locatie van consumenten kunnen adverteerders gepersonaliseerde berichten en advertenties op consumenten richten. Deze advertenties kunnen gebruikt worden om merkervaringen te creëren en aanbiedingen en berichten te versturen met een zeer gepersonaliseerde ervaring. De verwachting is dat in 2017 steeds meer bedrijven gebruik gaan maken van Geolocalisatie (Dutchcowboys.nl)”.geolocalisatie-mcdonalds

Al in 2013 lanceerde Apple de technologie Beacon. Een Beacon is een protocol dat gebruik maakt van Bluetooth Low Energy en daardoor kan het signalen en data versturen. Door het bijzonder lage energiegebruik is het apparaatje minuscuul en kan de Beacon bijna overal in geplaatst worden. Hierdoor is het zeer geschikt om gedrag te meten. Verwacht wordt dat de Beacon komend jaar definitief doorbreekt en zo het tijdperk van de Internet of Things gaat inluiden. Volgens Thomas Welle Jensen, CEO van Unacast, zal de groei in 2017 doorzetten en heeft Beacon in 2020 zo’n 40 miljoen sensors wereldwijd.

Met behulp van Beacon, maar ook met hulp van GPS en Wi-Fi, zijn retailers steeds meer en steeds beter in staat om gelokaliseerde berichten te sturen naar klanten. Hierdoor kunnen deze retailers beter inspelen op directe behoefte van consumenten. Maar naast deze toepassing van direct marketing zijn er ook hele andere methoden die kunnen worden ingezet om een persoonlijke ervaring te creëren. Zo heeft McDonald’s geolocalisatie gebruikt om in Snapchat speciale filters te laten zien die alleen in de buurt van een McDonalds gebruikt kunnen worden. In Snapchat kun je een hap nemen van een burger en vliegen de frietjes je om de oren. Krijg jij in 2017 een persoonlijke uitnodiging van je favoriete koffietentje als je toevallig met je vrienden door de stad wandelt?

Trend 4: Nieuwe bezorgingsmogelijkheden & nieuwe verpakkingen

“Overal, altijd, groen en snel. 2017 belooft een belangrijk jaar te worden voor pakketbezorging. Het aantal bestelbusjes in binnensteden loopt tegen zijn grenzen en consumenten plaatsen steeds grotere vraagtekens bij overwegend lege verpakkingen (Alvar Piepers, Marketing Manager bij Paazl)”

Omdat consumenten steeds vaker online zullen gaan kopen, moeten er ook meer pakketjes worden bezorgd. Langzaam gaan we zien dat er meer futuristische manieren van pakketbezorging komen zodat pakketjes sneller en/of goedkoper kunnen worden bezorgd. Zeer waarschijnlijk starten deze initiatieven in grote markten als de Verenigde Staten of Groot-Brittannië.

Het Estlandse Starshilogistiek-mercedesp timmert hard aan de weg met rijdende in plaats van vliegende drones. Waar vliegende drones vechten tegen strikte wetgevers, heeft de robot van Starhip inmiddels al duizenden kilometers afgelegd tussen tienduizenden voetgangers en voertuigen. Volledig schadevrij. Inmiddels hebben vervoeder Hermes, maaltijdbezorger JustEat en autofabrikant al een deal gesloten met de start-up. Door drones vanuit de bus een wijk in te sturen, rekent Starship uit dat pakketbezorging 120 procent efficiënter wordt. Naast nieuwe bezorgingsmogelijkheden zal komend jaar ook meer in het teken staan van Maatschappelijk Verantwoorden Ondernemen (MVO). Zo zullen bezorgvoertuigen groener worden (denk aan de pizzabezorgers van Domino’s die op de elektrische fiets bestellingen bezorgen) en zullen pakketjes steeds vaker recyclebaar zijn. Ook de omvang van de pakketjes zal beter worden afgestemd op de inhoud. Zo ontwikkelde het bedrijf Neopost een machine die pakketjes precies op maat in dozen verpakt. Ontvang jij volgend jaar je nieuw bestelde jasje in een herbruikbare kledingzak?

Trend 5: Augmented Reality

“Augmented reality komt de e-commerce wereld binnen om deze een geheel nieuwe dimensie te geven. Het is een nieuwe manier om klanten over te halen tot het doen van een aankoop, hen kennis te laten maken met een product en hen een ervaring te bieden met de producten (Dutchcowboys.nl).”augmented-reality

Waar je voor Virtual Reality een speciale VR headset nodig hebt, is bij Augmented Reality (AR) je smartphone of tablet al voldoende. Met AR kunnen online retailers je op een compleet nieuwe manier kennis laten maken met hun producten. Denk aan het toevoegen van 360 graden foto’s en video’s tot het digitaal passen van sieraden, kleren of het neerzetten van meubels in een ruimte. IKEA implementeerde AR al in haar nieuwe catalogus en onlangs vingen we in de rage Pokémon Go de Pokémon in onze eigen keuken. Zoek jij in 2017 meubels voor je nieuwe appartement die je vervolgens via AR in je eigen woonkamer ziet staan?

Benieuwd hoe het grootste e-commerce bedrijf van de Benelux, bol.com, aankijkt tegen de ontwikkelingen binnen de e-commerce? Meld je dan snel aan voor de Markethings Week waarin bol.com je een kijkje gaat geven in de dynamische wereld van e-commerce!

The following two tabs change content below.
blank

Jorrit Gommans

Jorrit is Database Marketeer bij bol.com. Daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Vereniging van Tilburgse Economen, de alumnivereniging gelieerd aan Tilburg School of Economics and Management. Ook is hij lid van de Raad van Advies van Asset en blogt hij in zijn vrije tijd voor Markethings.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.