BlogMarkethings.net informeert

E-mailmarketing trends 2017: het Nationaal E-mail Onderzoek

E-mailmarketing blijkt een enorme toegevoegde waarde aan de marketingmix van bedrijven, want de resultaten van dit onderzoek zijn veelbelovend. In deze blog zet ik de belangrijkste bevindingen over de e-mailmarketing trends van 2017 voor je op een rijtje.

De 5e editie van het Nationaal E-mail Onderzoek 2017 is uitgevoerd onder een steekproef van ruim tweeduizend Nederlanders. Om meer details te verkrijgen, zijn er van deze groep zes respondenten geïnterviewd. Het onderzoek heeft een top 5 belangrijkste bevindingen opgesomd, welke ik zal toelichten en vertalen naar een actieplan voor bedrijven.

1: 93% van de Nederlanders is ingeschreven op e-mail nieuwsbrieven

Het lijkt wel of je er tegenwoordig niet meer onderuit komt: alle e-mails in je mailbox. Uit het onderzoek blijkt deze gedachte te kloppen, slechts 7% van de Nederlanders is niet ingeschreven voor een e-mail nieuwsbrief. Drie jaar geleden was dit nog 11%. Het blijkt dat vooral 65-plussers en 14 tot 17 jarigen dol zijn op nieuwsbrieven, zij zijn gemiddeld op één tot vijf nieuwsbrieven ingeschreven. E-mailmarketing blijft dus een kans voor bedrijven om onder de aandacht te komen bij hun klanten.

2: Nederlanders ontvangen gemiddeld 86 e-mails per week

Dit gemiddelde komt tot stand doordat de oudere generatie (leeftijdscategorie 55 tot 64 jaar) gemiddeld 112 e-mails per week ontvangt en de jongere generatie een stuk minder, namelijk gemiddeld 44 e-mails per week.

Van deze 86 e-mails zijn er gemiddeld 37 reclame gerelateerde e-mails, 17 persoonlijke berichten, 12 e-mails van sociale media, 4 officiële berichten en 16 overige berichten. Hieruit kan worden geconcludeerd dat Nederlanders voornamelijk reclame e-mails ontvangen.

Als je doelgroep ouderen tussen de 55 en 64 jaar is, dan is e-mail een belangrijk kanaal. De jongere generatie komt voornamelijk via andere kanalen in contact met je bedrijf. Toch is het als bedrijf zijnde enorm belangrijk om op te vallen met jouw boodschap tussen de 37 reclame gerelateerde e-mails. Bas schreef eerder al blogs over waaraan goede e-mailmarketing moet voldoen en over bedrijven met goede e-mailmarketing.

3: De meeste Nederlanders checken 1 tot 6 keer per dag hun e-mail

Voor 95% van de Nederlanders is het checken van de mailbox onderdeel van de dagelijkse bezigheden naast, bijvoorbeeld tandenpoetsen, eten en slapen. Bijna 40% checkt zijn e-mail tot maximaal drie keer per dag en bijna 30% tot maximaal zes keer per dag. Relatief weinig Nederlanders bekijken hun e-mail meer dan zes keer per dag, zo verslaafd zijn we dus ook nog niet.

Whatsapp wordt ’s ochtends als eerst geraadpleegd aan het begin van de dagelijkse bezigheden, gevolgd door e-mail en als laatste Facebook. Andere kanalen, zoals Instagram, Snapchat of LinkedIn spelen amper een rol in het ochtendritueel.

De ontvangen e-mails worden gedurende de hele dag gecheckt én gelezen. Uit het onderzoek blijkt dat pas na 23:00 geen e-mail meer worden gelezen. Zoals uit bovenstaande gegevens is gebleken, wordt vooral ’s ochtends tussen 07:00 en 09:00 uur e-mail gelezen. Daarnaast is er ook een piek te zien ’s avonds tussen 19:00 en 21:00, met de vroege avonduren als voorkeur. Bedrijven kunnen hierop inspelen door e-mails rond deze tijdstippen te verzenden.

4: Smartphone is het populairste device om e-mails op te lezen

De smartphone wint hier met gemiddeld 43% ten opzichte van laptop (27%), desktop (19%) en tablet (11%). Alleen de oudere generatie (55-plussers) geeft de voorkeur aan desktop. In het voorkeurspercentage voor smartphones is een stijging te zien ten opzichte van de voorgaande jaren: in 2016 was dit namelijk nog maar 37%, in 2015 36% en in 2014 30%.

Kijkend naar je doelgroep moet je als bedrijf zijnde bedenken in hoeverre je de e-mails optimaliseert voor smartphones. Voor de oudere generatie blijkt dit van minder belang te zijn en kan er beter worden gefocust op desktop.

5: 75% van de Nederlanders heeft wel eens iets gekocht na ontvangst van een reclamemail

E-mail wordt veelal ingezet voor e-commerce door bedrijven. Zo hebben reclamemails een effectievere overtuigingskracht dan reclame op social media. Er wordt door 30% van de Nederlanders wel eens een product aangeschaft via Facebook (waarvan 16% regelmatig). Als we kijken naar e-mailmarketing, dan zien we dat dit resulteert in 75% van de Nederlanders die een product aanschaft.

Zoals we konden lezen is de smartphone het populairste device om e-mails op te lezen, alleen dit geldt nog lang niet voor het doen van online aankopen. Echter is er wel een enorme stijging te zien in de populariteit, zo deed 6% van de Nederlanders in 2015 aankopen via de smartphone, momenteel is dit al 16%. De onderzoekers verwachten dat dit percentage alleen nog maar verder zal toenemen. Voor bedrijven blijft het dus een goed idee om aanbiedingen te sturen naar klanten via e-mail.

Conclusie

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat e-mailmarketing een enorme toegevoegde waarde is en dat bedrijven niet om de inzet van e-mail in hun marketingstrategie heen kunnen. De e-commerce via e-mail en smartphone blijft stijgen, wat enorm interessant is voor bedrijven. De resultaten van het onderzoek kun je hier downloaden. 

 

The following two tabs change content below.

Quinty Martens

Laatste berichten van Quinty Martens (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.