BlogMarkethings.net informeert

E-mailmarketing vs spam

e-mailmarketing-vs-spam

Een paar dagen geleden kreeg ik een nieuwsbrief van fietsenwinkel.nl. Met aanbiedingen van een elektrische fiets en een omafiets, producten waarin ik niet geïnteresseerd ben. En veel webshops sturen je mails met aanbiedingen waar je helemaal niet op zit te wachten. Soms open je ze, maar meestal gaan ze ook net zo snel weer de prullenbak in. Soms belanden ze zelfs na verloop van tijd meteen in de spamfolder. In deze blog zal ik antwoord geven op de vraag hoe bedrijven slim gebruik kunnen maken van e-mailmarketing.

Is e-mailmarketing nog wel van deze tijd?

Social media marketing is hot. Net zoals het hebben van een eigen app. E-mailmarketing klinkt een stuk minder spannend, maar het kan wel heel effectief zijn. Het grote voordeel van social media is dat je berichten interactie uitlokken en onder de aandacht kunnen komen onder de vrienden/volgers van je eigen volgers.
Het grote voordeel van e-mailmarketing is dat je gesegmenteerd (en geautomatiseerd) klanten kan benaderen. En je zou het niet denken als je steeds die irritante mails krijgt, maar met big data zouden bedrijven steeds relevantere mails kunnen sturen. Persoonlijk denk ik dat e-mailmarketing voor veel bedrijven niet genoeg oplevert, omdat ze niet weten hoe e-mailmarketing effectief toegepast kan worden. Een bedrijf die goed gebruik maakt van de segmentatie/personalisatie mogelijkheden van e-mailmarketing is Albert Heijn. Op basis van de klantgegevens die ze met het Bonuskaart systeem krijgen, sturen zij aanbiedingen die goed bij jou passen.

Met de gegevens van de bonuskaart kan Albert Heijn gepersonaliseerde aanbiedingen mailen
Met de gegevens van de bonuskaart kan Albert Heijn gepersonaliseerde aanbiedingen mailen

In mijn vorige blog over CRM refereerde ik al naar de customer lifetime value. Door middel van e-mailmarketing kan deze worden verhoogd. E-mailmarketing kan namelijk heel effectief zijn door klanten op een relevante manier te benaderen en kan daarom veel opbrengen. En hoe meer iedere klant besteedt hoe groter de customer lifetime value.

Wat is nu goede e-mailmarketing?

Eigenlijk is de basis heel simpel; zorg dat je wat interessants te melden hebt. Wanneer je relevant bent is de kans dat er wordt doorgeklikt vanuit de nieuwsbrief groter. Ook zullen mensen de volgende nieuwsbrief die gestuurd wordt eerder openen.
Gelukkig bestaan er steeds meer mogelijkheden om interessant te zijn. Door de trend van het data verzamelen kunnen klantendatabases worden aangelegd en kan op basis daarvan de emailmarketing afgestemd worden. Enkele mogelijkheden om data te verzamelen zijn:

Aankoopgedrag en gedrag op de website
Er is al veel geschreven over big data, maar zeker voor e-mailmarketing kan dit heel belangrijk zijn. Veel bedrijven hebben enorme hoeveelheden data, alleen kunnen deze nog moeilijk gebruiken. Een goed CRM systeem is een belangrijke basis voor goede e-mailmarketing.

Klikgedrag vanuit nieuwsbrieven
Een andere manier om data te verzamelen kan natuurlijk vanuit de nieuwsbrieven zelf. Je beseft het misschien niet, maar wanneer je op een link in een nieuwsbrief klikt, kunnen bedrijven dat zien en evt. deze data registreren. Met deze data kunnen ze bepalen wat je interessant vindt en daardoor in de toekomst interessante mails blijven sturen.

Welkomstcampagne
Een hele goede manier om deze gegevens te verzamelen is met een welkomstcampagne of een welkomstmail. Deze wordt direct verstuurd nadat iemand zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrieven. Wanneer je in deze mail meerdere producten laat zien, kun je op basis van het klikgedrag zien waar ze interesse hebben. Ook belangrijk bij de welkomstmail is dat de inhoud echt waardevol is. Deze mail heeft namelijk veel invloed op de rest van de relatie.

Meer mensen op je mailinglijst

Hoe meer mensen zich inschrijven voor een nieuwsbrief, hoe meer de nieuwsbrief oplevert. Maar voor het woord ‘nieuwsbrief’ zijn de meeste mensen allergisch, dus noem het niet zo. Met bijvoorbeeld verliestaal of met het sociale bewijskracht principe van Cialdini kunnen mensen getriggerd worden om zich aan te melden.

Het (oude) aanmeldformulier van denkproducties. De aantallen laten zien dat de wekelijkse nieuwsbrief waarschijnlijk de beste/leukste is.
Het (oude) aanmeldformulier van denkproducties. De aantallen laten zien dat de wekelijkse nieuwsbrief waarschijnlijk de beste/leukste is.

Conclusie

E-mailmarketing is nog steeds belangrijk en wanneer bedrijven slim gebruik maken van data kunnen ze de opbrengsten van hun huidige klanten verhogen. Met deze data kunnen ze relevanter zijn, waardoor mensen vaker de mails openen en vaker doorklikken naar de website.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.