BlogE-commerceMarkethings.net informeert

E-marketing: Spotify

And the winner is … Spotify!

Vorig jaar moest ik voor het vak e-Marketing een opdracht maken over twee internet diensten. Van beide diensten moest een analyse worden gemaakt. Op basis werd voorspeld wie de strijd om de consument gaat winnen. Ik heb toen iTunes (van Apple Inc.) en Spotify gekozen om te onderzoek. De laatste tijd zie ik regelmatig berichten over Spotify voorbij komen, zoals het bericht dat Taylor Swift al haar muziek van Spotify liet verwijderen en dat Universal Spotify onder druk zette om zijn gratis dienst te beperken. Dit heeft mij de laatste trigger gegeven om over Spotify te schrijven.

Spotify_Logo

In de afgelopen decennia zijn er veel ontwikkelingen te zien in de muziekwereld. Kijk bijvoorbeeld naar de verschillende “formaten” van muziek (Lp’s, Cd’s, mp3 en streaming via het internet). iTunes is het eerste digitale platform waar een compleet aanbod van digitale muziek werd aangeboden. Vele consumenten, artiesten en platenmaatschappijen vonden het een pracht dienst. De auteursrechten worden gehandhaafd, de artiesten verdienen er goed aan en de consument hoeft niet meer een heel album te kopen.

4184663

Het onderzoek van Lam en Tam veronderstelde in 2001 al dat de music business, door toedoen van het internet, gaat veranderen. Het internet brengt nieuwe spelers op de markt, zorgt voor nieuwe bedrijfsmodellen en er zijn technologische veranderingen op te merken die zorgen voor veranderingen in de muziek. Daarnaast voorspelden Lam en Tam (2001) dat de toekomstige consument high-quality muziek eist en dat (het liefst) gratis. Spotify is een dienst die op deze behoefte inspeelt.

In 2001 bestonden er al gratis diensten waar gebruikers onderling muziek met elkaar konden delen, zoals LimeWire en KaZaa. Deze peer-to-peer diensten bestaan nu niet meer (legaal). Spotify is anno 2015 booming en zijn groei wordt internationaal alleen maar groter en groter. De verwachting is dat Spotify uiteindelijk van iTunes wint, omdat mensen steeds minder bereid zijn om voor de muziek te betalen. Deze trend is goed zichtbaar in de marktcijfers van iTunes ten opzichte van Spotify.

keep-calm-and-love-spotify-3Mijn conclusie is dat de consument de strijd in de muziek heeft gewonnen door massaal gebruik te maken van Spotify. Dit betekent echter niet dat artiesten en platenmaatschappijen de strijd hebben verloren. Nieuwe artiesten kunnen door Sportify meer mensen bereiken en hebben de hulp van een platenmaatschappij niet of minder nodig voor naamsbekendheid bij het groter publiek. Ed Sheeran is hier een voorbeeld van. Hij schreef en maakte zelf muziek en werd bekend doordat hij zijn muziek op internet ging delen. Een voordeel van Spotify voor de platenmaatschappijen is dat hun artiesten makkelijker een groter of een nieuw publiek kunnen bereiken.

Ik ben fan van Spotify, omdat ik merk dat ik meer artiesten en nummers kan ontdekken in de genres die ik leuk vind. Ik heb Spotify zowel gratis als in premium abonnementsvorm gebruikt. Over beide diensten ben ik erg tevreden. Wat vind jij van Spotify? Vind jij ook dat Spotify de strijd om de consument heeft gewonnen?

The following two tabs change content below.

Whinney Chow

Laatste berichten van Whinney Chow (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.