Markethings.net informeertOverig

E-Sports deel 2: Groei zorgt voor geld, en geld zorgt voor groei

Een paar weken geleden kon je in de eerste blog over E-Sports op markethings.net lezen hoe het hele wereldje van competitief gamen is gekomen op het punt waarop het nu zit, en wat de populairste games zijn van de fans en professionele organisaties. In deze blog gaan we wat dieper in op de organisaties die achter deze teams zitten, en een deel de toekomst van E-Sports. Dus lees gauw verder!

Bedrijven ruiken geld

Zoals in de eerste blog werd aangegeven leiden teams die professioneel League Of Legends, of Counterstrike spelen, ook daadwerkelijk een leven van professionele sporters. Ze wonen samen in een huis, waar alles in werking gesteld wordt om te kunnen presteren. Denk hierbij aan een personal chef die maaltijden verzorgt, en een mental coach om iedereen bij de les te houden. Dit moet natuurlijk allemaal betaald worden. Dit doen de spelers niet zelf, maar organisaties die teams bezitten. En hier zit juist de interessante ontwikkeling van de laatste tijd.

Vroeger waren het vooral organisaties puur opgericht om een professioneel team van gamers te creëren. Het management had niet per se heel veel verstand van organisatorische zaken, maar was vooral nodig om een beetje structuur in competities te krijgen. Daarnaast moest er ook iemand rond de tafel zitten met de uitgevers van de games, om toernooien van de grond te krijgen en zaken als prijzengeld en sponsoren te regelen. Naarmate de populariteit van E-Sports groeide, werden die organisaties uiteraard groter en commerciëler. Neem bijvoorbeeld Fnatic, opgericht in 2004 door twee Britten, is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste organisaties in de (Europese) E-Sports wereld, met teams voor meer dan 20 games. Ze hebben intussen meer dan 8 miljoen euro aan prijzengeld, een flinke hoeveelheid merchandise, een fysieke winkel, en niet geheel onbelangrijk; een Nederlandse CEO, Wouter Sleijffers. 

 

Diversifiëren

Wat je in de recente jaren vooral ziet, is dat al bestaande organisaties instappen in E-Sports. Dit zijn dus bedrijven die in principe niets te maken hebben met games in het algemeen. Het bekendste voorbeeld in Nederland is uiteraard de eDivisie. Georganiseerd door de Eredivisie CV in 2017, in samenwerking met EA Sports en alle voetbalclubs in Nederland. Het is een competitie die de echte eredivisie volgt qua speelschema. Iedere week zijn de wedstrijden live te zien op YouTube en FOX Sports, samen met bekende YouTubers als commentatoren bij de wedstrijden (in de gamewereld ook wel shoutcasters genoemd). Wat bijzonder is aan de eDivisie is dat Iedere voetbalclub is op zoek gegaan naar één of meerdere E-Sporters die onder contract kwamen bij de club, om namens hen mee te doen aan de eDivisie en internationale toernooien. Hierbij worden dus de voetbalclubs echt betrokken, evenals de sponsoren van de clubs. Zo is Ziggo al langer bezig met zogeheten e-Battles in meerdere games.

Ook in Amerika zie je organisaties die in E-Sports stappen, terwijl ze eigenlijk niets met games te maken hebben. Dit jaar zijn er vier LoL-teams bijgekomen in de competitie, met als grootaandeelhouders/grootste investeerders de eigenaars van NBA teams.

 

But… Why?

De vraag die waarschijnlijk rijst bij veel mensen is; waarom doen voetbalclubs en andere grote bedrijven dit? Het antwoord is zoals wel vaker; geld (voor een deel). Voetbalclubs en NBA-teameigenaren zullen nergens in investeren als ze niet denken dat het uiteindelijk meer geld oplevert, dat moge duidelijk zijn. De toenemende populariteit heeft een natuurlijke aantrekkingskracht op sponsoren en investeerders.

In een interview met het NRC gaf de ‘business development manager’ van de Eredivisie, Marc Rondagh, aan dat clubs met deze stap vooral een jongere doelgroep willen aanspreken om meer betrokken te raken bij ‘hun’ club. Het podium van de clubs moet verbreed worden, en ze geloven dat e-sports daar goed bij kan helpen. Tot nu toe lijkt het ook redelijk te werken, ook al ontbreken harde cijfers over opbrengsten. Gemiddeld worden de wedstrijden op YouTube tussen de 5.000 en 30.000 keer bekeken, wat niet al te slecht is, maar ook niet heel bijzonder natuurlijk. Daarentegen hebben ze al wel meer partners en sponsoren gevonden. Qua aandacht helpt het wel dat er af en toe wat schandaaltjes plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan de keer dat een speler namens Willem II 5x rood pakte in een wedstrijd en de laatste minuten meer met z’n telefoon dan met z’n controller speelde. Of de speler voor ADO Den Haag die eigenlijk fan was van Ajax.

 

Verre toekomst

Nu de investeermachine op volle toeren draait en de populariteit alsmaar blijft groeien is de kans groot dat we over een paar jaar voordat de ‘echte’ voetbalwedstrijden beginnen eerst met 50.000 man gaan kijken in het stadion naar gamers van beide clubs die hun wedstrijd uitvechten op de PlayStation. Tenminste, dat is de visie (pun intended) van de eDivisie. Daarnaast worden nu sommige toernooien al in grote arena’s gespeeld, de verwachting is dat dit natuurlijk ook alleen maar gaat groeien. Sommige mensen stellen de vraag of we binnenkort ook E-Sports op tv gaan zien, als teken van echte populariteit. Zelf denk ik dat tv niet iets toevoegt aan de E-Sports wereld, omdat er online nu eenmaal gemakkelijker veel meer mensen bereikt kunnen worden. Ik ben wel benieuwd naar de mening van jou, de lezer. Dus schroom vooral niet om te reageren in de comments!

The following two tabs change content below.
blank

Jeroen van den Dungen

Jeroen is in december 2017 afgestudeerd aan Tilburg University in de master Marketing Management en is nu werkzaam bij Canon Business Center Nederland als marketeer. Zijn interesses liggen vooral bij consumentengedrag, reclamecampagnes en sportmarketing, daar blogt hij dan ook over sinds maart 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.