BlogInnovatieMarkethings.net informeert

De opkomst van E-Sports: ‘Maar een spelletje’, of big business?

Gamen is voor vele mensen een volwaardige hobby of dagelijkse activiteit geworden. Decennialang bestaan games al, en ze worden met het jaar nóg gedetailleerder en complexer. Velen van jullie zullen vast nog een Gameboy Color, een Playstation 1 of een Wii gehad hebben. Maar met de mogelijkheden van de technologie van vandaag kunnen we ons nu zelfs in een videogame wereld bevinden, of een robot-karakter besturen door middel van een pak. Maar naast alle nieuwe applicaties is de game-industrie zelf ook aan het veranderen: Getalenteerde gamers krijgen reusachtige contracten aangeboden, en strijden mee voor geldprijzen oplopend tot miljoenen euro’s. Veel bedrijven staan dan ook te popelen om deze talenten bij hen aan te laten sluiten en deze events te sponsoren. Big business?

Opkomst van E-Sports

E-Sports (competitief gamen) is geen nieuw concept. Nog vóór het jaar 2000 bestonden er al professionele videogame spelers. Een voorbeeld daarvan is Dennis Fong, The Guinnes World Book of Records’ eerste geregistreerde professionele gamer. Nu, zo’n twintig jaar later, bestaan er duizenden professionele gamers. Zij zijn zó goed in het spelen van videogames dat ze er een behoorlijke cent aan over houden. Grote bedrijven, zoals Samsung en Movistar, besteden flinke bedragen om zich met deze teams te mogen associëren. Er worden dan ook enorme hoeveelheden aan geldprijzen weggegeven aan de winnaars van deze E-Sports toernooien. Zo was de hoofdprijs van een internationaal game-toernooi in 2018 (game: DOTA 2) wel 25.5 miljoen dollar, meer dan de helft van de hoofdprijs van Wimbledon 2018 (43.8 miljoen dollar)! En in alleen 2017 keken er wereldwijd al 385 miljoen mensen naar E-Sports. De cijfers tonen aan dat er veel potentie zit in de wereld van het competitief gamen, en steeds meer bedrijven willen een graantje meepikken van deze lucratieve industrie. Er wordt zelfs gedacht om een heuse olympische spelen te organiseren voor deze professionele ‘sporters’.

E-Sports in Nederland

E-Sports begint overal in de wereld meer aandacht te krijgen, waaronder ook in Nederland. Van de meest populaire games, zoals FIFA en Fortnite, naar de minder bekende games als League of Legends en DOTA 2. E-Sports is Nederland aan het veroveren. De Nederlandse markt voor E-Sports wordt dan ook verwacht op 14,5 miljoen dollar in 2019. Daarnaast worden zo’n 2,2 miljoen kijkers verwacht in dat jaar, een ruim publiek. E-Sports, de markt en het aantal kijkers, groeit twee keer sneller dan de Europese Unie. Zelfs de KNVB maakt van het enorme momentum gebruik door zich via E-Sports te binden met een nieuwe generatie. Elk eredivisie club heeft namelijk een eigen E-Sports speler of team dat onder contract van de club meespeelt op grote game-toernooien.

De toekomst van het professioneel gamen

Er bestaat nog een stigma rondom het concept van gamen. Het wordt door het merendeel gezien als een recreatieve hobby, maar de cijfers rondom de industrie tonen aan dat deze markt enorm groeipotentieel heeft. Interessant voor bedrijven die zich relevant willen maken voor de jongere generatie. Eén van de belangrijkste verwachte ontwikkelingen die E-Sports kan gaan doormaken, is het uitbreiden, van alleen complexe game-genres, naar meer gebruikelijke genres. Een tweede belangrijke ontwikkeling is het geografisch uitbreiden van de competities. Veel games worden gespeeld in één uniforme competitie, maar dit zal in de toekomst meer gesplitst worden op basis van geografische regio, om zo meer betrokkenheid te krijgen met lokaal publiek. Nóg een grote ontwikkeling die zich kan voordoen, is het uitzenden van E-Sports toernooien via meer traditionele media. Grote toernooien beginnen via televisiekanalen al langzaam uitgezonden te worden aan de massa. Dit werd voorheen alleen via eigen digitale kanalen en media aan de E-Sports fans vertoond. Deze laatste ontwikkeling zal veel potentieel met zich meebrengen, aangezien er zo een groter publiek kan worden blootgesteld aan de toernooien. Dit kan voor marketeers en sponsors resulteren in een groot bereik, aangezien veel aandacht wordt besteed aan sponsors en geassocieerde bedrijven van de toernooien en competities.

Conclusie

Wie het nog niet wist, die weet het nu: E-Sports is in opkomst, en heeft de potentie om de gehele sportindustrie te verstoren. De markt toont wereldwijd flinke groeicijfers, en steeds meer bedrijven willen een graantje meepikken of zich relevant maken voor de jongere generaties. Het zal enige tijd duren voordat het negatieve stigma rond gamen weg is, maar onderzoek toont aan dat E-Sports enorm veel potentie heeft. Ook Nederland begint het concept steeds meer populariteit te krijgen. E-Sports kan alle kanten op in de toekomst, maar de grote uitdaging zal zijn om met het fenomeen de massa’s te bereiken en te betrekken.

 

 

 

Bronnen:

https://elpais.com/elpais/2018/02/15/inenglish/1518692248_813689.html

https://www.weforum.org/agenda/2018/08/the-massive-popularity-of-esports-in-charts

https://www.theguardian.com/sport/2017/jun/16/top-addiction-young-people-gaming-esports

https://newzoo.com/insights/articles/the-5-factors-defining-the-future-of-esports/

https://esportsxperts.nl/binnenland/hoe-knvb-esports-gebruikt-om-nieuwe-generatie-binden-en-boeien/

https://www.bright.nl/nieuws/artikel/3912681/esports-groeit-nederland-twee-keer-sneller-dan-eu

The following two tabs change content below.
blank

Daniël de Vries

Na zijn Premaster Marketing Management gehaald te hebben, studeert Daniël nu Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg. Sinds januari 2019 is Daniël actief als blogger bij Markethings.net. Daniël heeft geen specifieke interesses of voorkeur als het gaat om bloggen, waardoor blogs verschillende onderwerpen kunnen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.