BlogE-commerce

E-sports: het nieuwe profvoetbal?

koen

E-sports, een groeiend fenomeen dat in razend tempo de wereld verovert. Wat vroeger nog gewoon iets leuks was om te doen in je vrije tijd, is tegenwoordig serious business. We hebben het hier over het competitief spelen van games. Online, of ‘gewoon’ in een bomvolle arena, zoals in Azië inmiddels al vrij normaal is. E-sports groeit hard, zowel in publieksaantal als in het geld dat er mee te verdienen valt. En niet alleen door zélf te spelen.

picture1

De ideale combi

De game-industrie is momenteel booming en ook de komende jaren is er nog een enorme stijgende lijn te zien. De verwachte marktgroei tussen 2015 en 2019 is namelijk 6,6% per jaar. Vroeger wilden kinderen graag profvoetballer worden, maar als je tegenwoordig aan een jongetje van 10 jaar vraagt waar hij later zijn geld mee wil verdienen hoor je steeds vaker: gamen. Het lijkt voor veel mensen de ideale combinatie: je geld verdienen door je hobby uit te oefenen. Waar je ‘vroeger’ nog speelde voor virtuele prijzen gaat het nu om keiharde euro’s. Het prijzengeld kan oplopen tot duizenden euro’s en op internationale toernooien ligt dit nog vele malen hoger. In Azië zitten er arena’s vol om te kijken naar de beste gamers van de wereld en vorig jaar keken er bijvoorbeeld 32 miljoen mensen online naar het WK League of Legends, een van de populairste games in de wereld van e-sports. Inderdaad, tegenwoordig kun je, mits je goede reflexen hebt, leven van het spelen van games. Maar op welke manieren valt er nog meer geld te verdienen aan deze nieuwe ‘sport’?

starcraft

Een run op games

Ook retailers spelen bijvoorbeeld slim in op deze groeiende business. Dat bleek wel toen afgelopen september FIFA 17 op de markt verscheen. De verkoop van het spel ligt in de UK tot nu toe al 18% hoger dan de versie van vorig jaar. De ene na de andere aanbieding van bekende retailers als Mediamarkt, Game Mania en Intertoys vlogen je dan ook om de oren. Zij probeerden stuk voor stuk mee te liften op de gigantische verkoop van de game in de eerste weken. Zo maakten Mediamarkt en Intertoys slim gebruik van een ‘product bundling’-strategie, waarbij (in dit geval) FIFA 17 gratis werd aangeboden in combinatie met een game-console (waar natuurlijk een hogere marge op zit dan op FIFA 17). Wanneer er een langverwachte release aan zit te komen, weten bedrijven tegenwoordig niet hoe snel ze erbij moeten zijn.

E-sports als marketingtool

Nu is het natuurlijk niet zo bijzonder dat je als retailer inspeelt op de groeiende gaming-industrie. Er zijn echter ook andere ontwikkelingen gaande die (nog) wel bijzonder en vernieuwend zijn. Zo contracteerde Ajax net voor de release van FIFA 17 als eerste Nederlandse voetbalclub een e-sporter, namelijk Koen Weijland. Niet geheel toevallig dat dit tevens de Nederlands kampioen FIFA is. FIFA is veruit de grootste voetbalgame van Nederland. Op dit moment zijn er voor Nederland nog geen cijfers bekend maar weten we wel dat FIFA 17 in Engeland ruim 20 keer vaker is verkocht dan PES 2017 (Pro Evolution Soccer, de grootste concurrent). Ook hier heeft Ajax slim op ingespeeld door een samenwerking aan te gaan met EA-Sports, de ontwikkelaar van FIFA 17. Zo organiseerden zij samen een FIFA-toernooi in de speciaal geopende FIFA-experience, een dag voor de officiële release van FIFA 17. Het uiteindelijke doel van Ajax met het aantrekken van Nederlands beste FIFA-speler is om veel jonge supporters aan zich te binden. Bijkomend voordeel is dat Weijland door zijn eigen YouTube-kanaal al veel bekendheid geniet onder deze doelgroep. Een verrassende en innovatieve move van Ajax, waarmee het in ieder geval op het gebied van e-sports een streepje voor heeft op de concurrentie.

ajaxerperience

Toekomst

De toekomst moet uiteindelijk uitwijzen hoe groot e-sports daadwerkelijk gaan worden. Feit is wel dat het voor veel bedrijven steeds interessanter wordt om er iets mee te doen. Zal de Amsterdam Arena of De Kuip over 10 jaar vol zitten voor de Champions League finale FIFA 2026? Waarschijnlijk is die kans inmiddels groter dan dat wij Nederlanders het met écht voetbal gaan redden.

Bronnen:

https://newzoo.com/insights/articles/global-games-market-reaches-99-6-billion-2016-mobile-generating-37/

http://www.ajax.nl/streams/ajax-actueel/nederlands-beste-fifa-esporter-koen-weijland-tekent-bij-ajax.htm

http://www.rtlnieuws.nl/editienl/game-je-rijk

 

The following two tabs change content below.

Jasper Snelders

Laatste berichten van Jasper Snelders (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.