BlogOverig

Echte mannen dragen blauw

Vrijwel iedereen weet dat rood de kleur is van agressie, actie en opvallen. Blauw is de favoriete kleur van Europeanen en Amerikanen, terwijl geel weer als een laffe, gekke kleur gezien wordt. Maar wat is er mis met roze? Waarom wordt roze gezien als een kleur die alleen meisjes mogen dragen en voorheen, nog erger, een kleur die kenmerkt of iemand zogenaamd van de ‘andere kant’ is.

‘Pink for the boy and blue for the girl’

Ongeveer een eeuw geleden beweerde een toenmalig tijdschrift voor kinderkledingproducten het volgende:

“There has been a great diversity of opinion on this subject, but the generally accepted rule is pink for the boy and blue for the girl. The reason is that pink being a more decided and stronger color, is more suitable for the boy; while blue, which is more delicate and dainty is prettier for the girl.”

Deze mededeling klinkt eigenlijk vrij logisch. Maar waarom zijn dan nu de rollen omgedraaid? Het begon, vreemd genoeg, allemaal met de Fransen. In de 20e eeuw was het Frankrijk dat op het gebied van mode de toon zette. De culinaire helden, maar dramatische weggebruikers, bepaalden vlak na de tweede wereldoorlog dat roze toch echt een meisjeskleur was en dat blauw door de jongens gedragen moest worden. Dat de Belgen en het katholieke deel van Duitsland precies het tegenovergestelde deden, mocht niet baten en ‘gender marketing’ begon dan ook met haar oorlogsmars.

Welke kleur is mooi?

Tegenwoordig is een overweldigende hoeveelheid producten toegespitst op één van de seksen. Denk maar aan de voor hand liggende voorbeelden als alcohol, kleding, speelgoed, auto’s, boeken, tijdschriften, films en huisinrichting. Hiervan wordt volgens de website gendermarketing.nl ongeveer 85% bepaald door de vrouw in ons midden. Bedrijven en marketeers speelden hier soepel op in en het gevolg was dat ieder geslacht een bepaalde standaardkleur toegewezen kreeg. Poppen, auto’s en zelfs alcohol werden in een roze tint geproduceerd (denk aan Trojka en barbie met haar schandelijke auto), terwijl er ook voor de jongetjes bepaald werd welke kleur glijbaan, trui of speen ze maar moesten gebruiken.

Appel roze blauwOké, vooruit. Er is inderdaad een voorkeursverschil tussen de seksen. Vrouwen kiezen over het algemeen de rode tinten van blauw (paars/roze), terwijl mannen kiezen voor de groenere tinten blauw. Deze studie van het tijdschrift Time Science kwam erachter dat alsnog 35% van alle respondenten blauw als favoriete kleur hadden. Eigenlijk is dit echter onzinnige informatie. Blauw is niet alleen de meest voorkomende kleur (lucht, water enz.), maar het is vooral een aangeleerd ‘mooie’ kleur, omdat we van onze roze moeders als jongen een blauwe kamer moesten en het drie jaar jongere zusje roze prinsessenpakjes kreeg. Het is onze strot ingeduwd, terwijl de zogenaamde ‘voorkeurskleur’ in eerste instantie andersom aangeleerd is.

Een aantal jaren geleden begon de kreet ‘Echte mannen dragen roze.’ Na deze flauwekul enkele jaren te hebben aangehoord, willen we de mannen graag in actie zien. Mannen, kom volgende week in je mooiste roze slipje en blauwe stropdas naar de betonnen broedplaatsen van vooroordelen en laat zien dat je een echte stoere vent bent!

The following two tabs change content below.

tim

Laatste berichten van tim (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.