Blog

Een dag uit het leven van een Marketeer 1.0

Sonny de Laat Markethings Gastblog Sonny de Laat heeft deze gastbijdrage verzorgd. Sonny is eigenaar van het Waalwijkse bedrijf Siege Marketing, dat gespecialiseerd is in Guerrillamarketing en Social Media. Daarnaast heeft hij in het verleden Marketing gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. De basis van dit artikel wordt gevormd door het artikel ‘Helft Marketeers heeft weinig aandacht voor Social Media’, waarin onder andere vermeld staat dat Social Media door 1 op de 7 Marketeers als een bedreiging wordt gezien. De Marketeers die het zien als een bedreiging kunnen verzameld worden onder de noemer: Marketeer 1.0.

Een dag uit het leven van een Marketeer 1.0

Zullen we nog maar een “nieuwsbriefje” doen dan? De baas kijkt hem aan en schudt zijn hoofd. “Dat is goed, Dirk” hij mijmert even en denkt terug aan de goede tijden van vroeger. Ondertussen lopen de bedrijfsresultaten terug, “volkomen te wijten aan de crisis” aldus Dirk. De baas schuifelt rustig naar zijn hoekbureau en neemt plaats in zijn net te royale bureaustoel. Hij kijkt naar buiten en ziet het gigantische billboard met de bedrijfsnaam. Hij is weer helemaal gerustgesteld.

Na het vermoeiende gesprek met zijn baas verlangt Dirk naar koffie en hangt hij even aan de koffieautomaat. Terwijl hij met bewondering vertelt over de laatste reclamespotjes op televisie lijken niet alle collega’s meer geïnteresseerd. Zij buigen zich voorover en bekijken aandachtig het scherm van hun telefoon. Dirk is dit niet gewend; hij trok vroeger alle aandacht naar zich toe. Op het moment dat Dirk zijn collega’s wil aanspreken en vragen wat zo belangrijk is dat ze niet naar hem luisteren gaat zijn eigen telefoon. Het is zijn collega Erik-Jan, een bevriende collega met een groot netwerk. Er klinkt opwinding aan de andere kant van de telefoon…

  • Erik-Jan: “Heb je al gelezen op het internet wat ze voor negatieve dingen over je merk schrijven?
  • Dirk: “Wie dan?”
  • Erik-Jan: “Consumenten, en ze praten over de vernieuwde smaak van je product” op zijn zachtst gezegd zijn ze “not amused”.
  • Dirk: “….”
  • Erik-Jan: “Op Twitter en Facebook. Er is zelfs een homemade You Tube video gemaakt door een consument die al 100.000 keer bekeken en geliked is!”
  • Dirk: “Bedankt Erik-Jan, dat ga ik even bekijken”.

Zijn hoofd duizelt even van de termen, maar hij kan wel interpreteren vanuit welke richting deze komen. Dirk laat zijn maandelijkse schema’s en 80/20 model even voor wat ze zijn en sloft naar het systeem in de hoek, waar afgelopen maanden die vervelende stagiair zat. Dirk had immers iets opgevangen over Social Media en een stagiair ervoor laten zorgen dat zijn merk ook aanwezig was op social media. Dan horen we erbij, verzekerde hij zijn baas. Waar is nu die handleiding die de student had geschreven. Het is immers al drie maanden geleden en Dirk verwacht dat deze ergens in de archieven ligt. Na lang zoeken heeft Dirk ook een digitale kopie bemachtigd en is hij ingelogd in het Twitter account van het bedrijf. Na een klein half uur zoekwerk was Dirk gereed om de eerste berichten te sturen aan die negatievelingen. Hoe durfden ze over de smaak te bakkeleien, die was immers getest door een uitgebreid testpanel! Maar, gelukkig deze crisis is weer in de kiem gesmoord.

Na het afsluiten van de computer is Dirk weer toe aan een bak koffie, natuurlijk wil hij ook graag aan zijn collega’s vertellen hoe fantastisch hij dit weer heeft opgelost en hoe veel er gesproken werd over zijn merk op het internet. Wederom gaat de telefoon. Zucht. Het is de uitgever van dat lokale blad en tevens goede bekende van de tennisbaan die Dirk vraagt waar de maandelijkse advertentie voor het blad blijft. Dirk zucht even en zegt: “Plaats die advertentie van afgelopen maand maar”.

De koffieautomaat roept inmiddels en Dirk vervolgt zijn weg dan ook, spreekt even met Carla van de receptie en Kees van accounting. Heerlijk al die sociale contacten. Al maanden staat zijn mailbox tjokvol met allerlei vervelende online aanbiedingen voor zoekmachinemarketing, social media integratie en Ad Words. Een enkel bureau rept zelfs over Guerrilla Marketing. Dat ken ik niet denkt Dirk, maar als Kotler, Alsem en Porter er niet over schrijven is dat weer een loze marketingkreet. Hij kijkt naar zijn goedgevulde boekenkast met vakliteratuur die hij vanaf de jaren 80 heeft verzameld en zucht even. Even over tot de orde van de dag.

Het worst case scenario voor deze periode komt wel heel negatief uit. Even creatief zijn en het bijstellen. We kunnen ook de prijs van de producten verlagen. Volgens Alsem zorgt dit immers ook altijd voor een goede verkoopboost. Dit zal het scenario wel verbeteren en dan is zijn baas ook weer tevreden. Hij kijkt uit het raam en denkt aan zijn vakantie… Heerlijk even 3 weken geen werk.

Wat vind jij van dit blog? Is het verhaal kenmerkend voor de Marketeer 1.0? Zie jij social media als een kans of als een bedreiging? Laat het weten bij de reacties of deel het blog middels de onderstaande social media buttons.

The following two tabs change content below.

Gastschrijver

5 gedachten over “Een dag uit het leven van een Marketeer 1.0

  1. Ik ziet het alleen als bedreiging voor zover die kans niet gegrepen wordt. Wel leuk dit stukje, weer eens wat anders.

  2. Leuk stuk inderdaad. Persoonlijk denk ik ook dat het belangrijk is om de mogelijkheden die nieuwe ontwikkelingen met zich meebrengen aan te grijpen. Al zal dat voor sommige mensen die al jarenlang in het vak zitten niet meevallen. Precies eigenlijk de strekking van dit stuk.

  3. Erg leuk gastblog. Ik denk overigens dat iedere marketeer dient uit te kijken naar trends en nieuwigheden. Het is naar mijn idee dan ook vanzelfsprekend dat daartoe ook nieuwe marketingtechnieken behoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.