BlogInnovatieMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireertOverig

Een duurzamere wereld met LUSH

Al vanaf jongs af aan heb ik een voorkeur voor dingen die lekker ruiken, een leuke kleur hebben of bestrooid zijn met een bak glitter. Alhoewel ik verwacht had dat dit met de jaren wel zou verdwijnen, moet ik toegeven dat ik nog steeds regelmatig val voor producten die wellicht een tikkeltje ‘over-the-top’ zijn. Mijn hartje begon dan ook sneller te kloppen toen ik in 2013 voor het eerst langs een winkel van LUSH liep. De lekkere geur, de mooie producten en de algehele uitstraling van de winkel werkten als een soort magneet op mij. Deze winkel wist mij direct aan te spreken, mede door de unieke positionering van het bedrijf en de leuke marketinguitingen. Ik heb mij dan ook uit interesse verder verdiept in dit unieke bedrijf. Vandaag wil ik jou graag kennis laten maken met dit merk én deel ik interessante learnings op het gebied van duurzaamheid!

Eerst even een klein stapje terug, want wellicht ken jij dit merk nog niet. LUSH is opgericht in 1995 en richt zich op verse, handgemaakte vega(n) cosmetica die niet op dieren getest is. Duurzaamheid voorop, want we hebben tenslotte maar één wereld. In het assortiment vind je allerlei verzorgingsproducten als zeep, shampoo en bruisballen. Maar op welke manier onderscheiden zij zich in deze overvolle markt?

Vers, verser, verst

‘Je moet dit product wel in de koelkast zetten zodra je thuiskomt!’ was wat de verkoopmedewerker zei toen ik een keer een gezichtsmasker ging afrekenen. Ik keek haar bedachtzaam aan en knikte enigszins twijfelend. Eigenwijs als ik ben, zette ik het masker gewoon op mijn wastafel en vond ik het wel prima. Toen ik een week later het product wilde gebruiken, kwam een berg schimmel mij tegemoet. Ik pakte het bakje op en keek naar de ingrediënten: havermeel, bananen, amandelen en vanillestokjes. Aha, uiteindelijk dus niet zo heel gek dat het bakje, dat een persoon doorgaans zou vermalen tot een smoothie in plaats van het op het gezicht te smeren, het geen week had overleefd op mijn wastafel.

LUSH streeft ernaar om verse producten te maken zonder onnodige toevoegingen. In het assortiment vind je dan ook allerlei producten die bestaan uit natuurlijke ingrediënten en daarnaast vrij zijn van conserveringsmiddelen. Omdat de producten dus enkel op een natuurlijke manier geconserveerd worden, vind je op elk product een sticker met de houdbaarheidsdatum van het product. Zo weet jij precies hoelang je nog hebt om die pot met scrub op te maken!

 

De kracht van naakt

We komen elke dag in aanraking met veel verschillende verpakkingen. Het flesje van je water, de slappe bak koffie tijdens je eerste (tweede, derde en vierde) college en de doos waarin je pizza ’s avonds wordt bezorgd; er is bijna niks dat je ‘naakt’ gebruikt. LUSH vindt dit zonde, omdat er sprake is van een ongelofelijke ophoping van plastic in de zee. Als het zo doorgaat, is er in 2050 in de zee sprake van meer plastic dan vis. Arme Nemo en Dory, waar moeten zij dan heen?

Om hier wat aan te kunnen doen, is het bedrijf begonnen met het introduceren van verpakkingsvrije producten. Een stuk zeep zonder verpakking is niet zo baanbrekend, maar onlangs zijn ook showergels, bodyscrubs en zelfs foundations toegevoegd aan het assortiment. Op deze manier ben je duurzaam bezig én kun je je alsnog insmeren met een heerlijk geurende douchegel. Win-winsituatie dus!

Het effect van handgemaakt

In Poole, Engeland is de plek te vinden waar alle lekkernijen van LUSH vandaan komen; hun eigen fabriek waar alles met de hand wordt gemaakt. Grote hoeveelheden bruisballen worden hier elke dag met veel plezier en liefde bij elkaar geknepen, om vervolgens in badkuipen over de hele wereld te belanden. Als je wel eens een product van LUSH hebt gekocht, is het je ongetwijfeld opgevallen dat er een ronde sticker met een hoofd en naam te vinden is op producten met een verpakking. Deze persoon heeft jouw product volledig met de hand gemaakt. Fred, als je dit leest, de door jou gemaakte douchegel was top.

Een hele slimme zet van LUSH, want uit onderzoek is gebleken dat producten die met de hand zijn gemaakt, positiever worden geëvalueerd dan producten die machinaal zijn gemaakt. Vooral in situaties waar het product als cadeau wordt weggegeven, is de voorkeur voor handgemaakt sterk aanwezig. Door de gedachte dat het product beschikt over liefde (deze associatie ontstaat er in het hoofd van de consument zodra iets handgemaakt is), stijgt de gemiddelde betalingsbereidheid met 17%.

LUSH is op het gebied van cosmetica dus een koploper wat betreft duurzaamheid en het aanbieden van iets extra’s. Het bedrijf is de laatste jaren ongelofelijk gegroeid, dus deze strategie lijkt aan te slaan. Met de verse, handgemaakte producten die vaak verpakkingsvrij worden verkocht, verovert LUSH steeds meer harten. Blijven innoveren en out-of-the-box denken, lijken hun vruchten af te werpen. Ik ben heel benieuwd hoe dit bedrijf zich in de toekomst zal ontwikkelen!

Wat vind jij van het concept van LUSH en hetgeen waar het bedrijf voor staat?

Bronnen

  • https://nl.lush.com
The following two tabs change content below.
blank

Lisanne de Jongh

Lisanne studeert Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds maart 2018 voor Markethings.net. Haar interesses zijn onder andere te vinden in consumentenpsychologie, Experience Marketing en contentmarketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.