BlogMarkethings.net inspireertOverig

Een emotieloze zomer

Supermarkten lopen miljoenen mis

“Als je niet meedoet, kun je ook niet winnen”. Johan Cruyff kon je nooit op een onjuiste uitspraak betrappen. Helaas is deze uitspraak dit jaar van toepassing op ons eigen Nederlands elftal. Het niet meedoen van oranje heeft echter niet alleen voor emotionele schade gezorgd. Supermarkten lopen namelijk miljoenen euro’s extra omzet mis. Emoties spelen dus een belangrijke rol in marketing tijdens hoogtijdagen van Oranje. Hoe kun je goed inspelen op emoties en zijn ze echt belangrijk?

Supermarkten halen ongeveer 40 à 50 miljoen euro extra omzet uit deelnames van oranje aan het Europees kampioenschap of het wereldkampioenschap, aldus GfK. Dat lopen ze dit jaar dus mis. Wat nu? Helemaal geen reclames maken over voetbal? Eigenlijk kunnen supermarkten maar beter afstand nemen van het EK. Je wilt als Oranje-fan niet graag herinnerd worden van het falen van jouw team. Gloreren er ook nog lichtpuntjes? Nou, eigenlijk niet zou je zeggen. Mensen nemen uiteindelijk wel minder vrij en kennen dus minder stress op het werk. Dat zou je als enig lichtpuntje kunnen noemen. Maar het mislopen van het EK levert vooral ellende op. Geen extra export, geen toeters en shirts meer om te verkopen en vooral geen gezelligheid op de stadspleinen, in de kroegen en thuis op de bank. Het wordt een emotieloos EK.

‘Geluksonderzoeker’ en psycholoog Ad Bergsma stelt ons gerust: “Het geluk van een land neemt niet wezenlijk toe met het halen van een EK of titel op het EK”. De spaarzame onderzoeken die gedaan zijn naar geluk tonen geen langetermijneffecten aan voor EK vreugde. Je kunt beter de tuin ingaan of een stukje fietsen. Dat draagt meer bij aan levensvreugd namelijk. Lange termijn vreugd behalen is sowieso best lastig. Ook voor marketeers en dan content marketeers in het bijzonder. Hoe loyaal klanten vandaag ook kunnen zijn, het kan morgen weer totaal anders zijn.

emotiemarketing
Afgelopen jaar scoorden contentmarketeers niet zo best. Slechts veertien procent van de content activiteiten scoorden echt goed op toegevoegde waarde voor hun bedrijf. Dat moet dus eigenlijk beter. Maar hoe dan? Emoties! Emoties werken heel goed als aanjager. Mensen zijn namelijk emotionele wezens. Aankoopbeslissingen worden daardoor vaak op basis van emotie gemaakt. Zoals heineken shirts, toeters en vlaggen bijvoorbeeld. Contentmarketing hoort dus emotie te bevatten. Emotie zorgt voor een krachtig effect van je communicatie die op veel langere termijn blijft werken. Een merk die dat goed begrepen heeft, is Dove. In 2013 lanceerde zij de Real Beauty Campaign die perfect inspeelt op de pure emotie die vrouwen hebben.

beauty campaign dove

Informatieve marketing is volgens Higgins (1998) alleen effectief bij producten waarbij een goede afweging gemaakt moet maken tussen bijvoorbeeld prijs en kwaliteit. Toch doen veel marketeers dit nog fout. Voor veel producten is inspelen op de emotie juist het middel om tot aankoopoverweging te komen en niet het geven van veel informatie over features. Je moet mensen het gevoel geven dat ze zich beter voelen door jouw product. Dit speelt meteen goed in op het ‘gat in-de-muur’ gezegde. Mensen willen namelijk helemaal geen oranje toeter. Ze zijn in de winkel en worden herinnerd aan het Europees kampioenschap. Nederland gaat altijd ver komen waardoor mensen altijd support spullen aanschaffen. Dus mensen kopen een toeter, hoewel men die eigenlijk niet wil.

Het devies voor marketeers is dus om je klant te begrijpen en op de juiste emoties in te spelen. Start met het hart en het gaan vanzelf. Ga in de klant zijn schoenen staan en probeer de wereld te begrijpen. Alleen dan zul je de juiste emoties kunnen bespelen. Het creëren van een emotionele band tussen mens en merk is namelijk van essentiële waarde om een echt een goed gevoel bij je klant te creëren waardoor men in de toekomst weer jouw product koopt. Als je het echt goed doet, ga je viral. Je wordt gewaardeerd en herkend. Niet onbelangrijk lijkt mij. Een goed voorbeeld hiervan is van mercedes-benz.

Helaas zullen we deze zomer geen mooie oranje spullen tegenkomen in de winkel. Nederland doet niet mee en we zijn dit keer niet eventjes een paar weken een samenhorig volk. Een emotieloze zomer dus! Of toch maar een rood shirtje kopen?

Bronnen:

The following two tabs change content below.
blank

Sander Mortier

Sander is momenteel E-commerce Trainee bij Smartwares Group. Daarnaast is hij actief in adviesorgaan Stichting Markethings Week. Verder blogt hij regelmatig voor Markethings.net. Zijn verdere vrije tijd besteed hij graag aan muziek, sporten en reizen. Wil je met Sander in contact komen? Stuur hem dan gerust een berichtje op LinkedIn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.