BlogMarkethings.net informeertOverig

Een flashmob als reclame-instrument

Heb jij het wel eens meegemaakt? Je loopt op straat en plotseling begint een grote groep mensen te dansen of zingen. Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een flashmob! Het begint onverwachts met één persoon en breidt zich uit tot een grote groep mensen. Na het optreden valt de groep deelnemers uiteen en iedereen loopt rustig weg. Er was toch niks geks te zien? Dat alles begon 12 jaar geleden in New York en niet veel later werd het ook vanuit verschillende landen ingezet ter promotie van producten, diensten en merken.

 

De oorsprong van flashmobs

De allereerste flashmob werd georganiseerd in 2003, in de plaats Manhattan. Het idee ontstond bij redacteur Bill Wasik die door middel van een speels experiment de spontaniteit van mensen in grote bijeenkomsten wilde stimuleren. Nou dat is gelukt!

In 2009 werd de bekendste flashmob van Europa georganiseerd. Door ongeveer 200 dansers werd de hal van het station in Antwerpen op z’n kop gezet. Deze flashmob werd georganiseerd door het tv-programma ‘Op zoek naar Maria’. Ik vind hem indrukwekkend en creatief!

 

Promotie van producten, diensten en merken

Bewust of onbewust, elke flashmob heeft een kern van entertainment. Een onverwachte en leuke show voor iedere kijker! Daarnaast wordt een flashmob vaak ingezet om een boodschap over te brengen. Maar hoe zorg je als organisatie voor een duidelijke link tussen de flashmob en een product of merk? In Antwerpen werd gebruik gemaakt van bijpassende muziek uit het tv-programma ‘Op zoek naar Maria’ die door de hal van het station galmde. Helaas blijkt het vaak lastig om de boodschap over te dragen aan kijkers. En bevindt de doelgroep zich wel op de juiste plek? De effectiviteit van een flashmob valt hierdoor te betwijfelen. Toch wordt het regelmatig gebruikt voor de promotie van producten, diensten en merken. Ik denk dat media-aandacht de sleutel is tot succes. Daarmee kan het bereik na afloop van een flashmob worden vergroot.

T-Mobile heeft een aantal flashmobs georganiseerd. Eén van de meest bekende flashmobs van T-Mobile was in Liverpool Street Station, die werd bekroond met een prijs voor beste tv-commercial. De boodschap ‘Life is for sharing’ werd op een leuke manier overgedragen. Een andere flashmob die veel media-aandacht kreeg was de ‘T-Mobile Welcome Back’. Een gave flashmob die mij kippenvel bezorgt. See it yourself!

Een andere interessante flashmob is de ‘Frozen Grand Central’. Op een zaterdag in New York kwam ’s werelds grootste treinstation tot stilstand. Meer dan 200 deelnemers stonden op precies hetzelfde moment voor vijf minuten lang stil in de centrale hal van het treinstation in New York. Maar waarom? Hun boodschap is duidelijk. Meer dan 500.000 mensen lopen elke dag gehaast door ‘Grand Central’. Door middel van deze actie werden mensen vertraagd om te zien wat er in de hal gebeurde. Benieuwd naar deze aangrijpende flashmob?

Een bijzondere flashmob werd uitgevoerd door de organisatie Greenpeace in Zürich als protest tegen de plannen voor een aantal nieuwe kerncentrales in Zwitserland. De deelnemers waren verspreid over de hele stad en vielen op een exact tijdstip ‘dood’ neer. Dit moest een nucleaire ramp voorstellen.

Greenpeace heeft meerdere succesvolle flashmobs georganiseerd. Zo heeft bijvoorbeeld KitKat, na een flashmob van Greenpeace, besloten een ander product te gebruiken dan palmolie bij het maken van chocolade.

Leuk die flashmobs! Heerlijk om te kijken naar die inspirerende creatieve ideeën. Ben jij het met me eens? En zie je een flashmob als effectief reclame-instrument voor organisaties?

The following two tabs change content below.

Dionne Tangenberg

Laatste berichten van Dionne Tangenberg (toon alles)

Een gedachte over “Een flashmob als reclame-instrument

  1. Een Flashmob kan zeker effectief zijn, maar vaak heb ik het idee dat ze té ‘gemaakt’ zijn. Als er vantevoren al een stereoset rondom een locatie klaar is gezet heeft dit in mijn ogen een veel minder positief effect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.