BlogCommunicatieConsumentengedragMarkethings.net informeert

Een goede prijs wordt op prijs gesteld!

Geschreven door Merle Baake – Marug.nl

Over een prijs is nog meer nagedacht dan je denkt. Heb je er bijvoorbeeld weleens bij stilgestaan waarom je op de ene site een prijs ziet met een euroteken en op de andere site zonder? Of heb je weleens gelet op de lengte en de kleur van de prijs? Waarschijnlijk is dit je niet bewust opgevallen. Echter is hierover nagedacht en beïnvloedt het jouw keuze voor een groot deel!

Het euroteken

Prijzen kun je op verschillende manieren schrijven. Met euroteken, zonder euroteken of voluit geschreven; €50,00, 50,00 of vijftig euro. Voor jou als consument maakt het niets uit hoe het is geschreven, je bent immers altijd evenveel geld kwijt. Echter is uit onderzoekgebleken dat een prijs zonder valutateken voor maar liefst 8% meer omzet zorgt. Dit komt omdat consumenten hierdoor veel minder aan het ‘vervelende moment van betalen’ denken. Er wordt meer gefocust op wat ze krijgen en minder op wat ze uitgeven. Gebruik dus liever geen euroteken! Mocht dit per se nodig zijn omdat je met verschillende valuta werkt? Maak het valutateken dan zo klein mogelijk.


Ook Wehkamp gebruikt geen euroteken

 De magische 9

Bij de magische 9 wordt er bedoeld dat een ronde prijs op een 9 eindigt. Denk bijvoorbeeld aan een blouse van 45 euro of van 49 euro. Het is bewezen dat consumenten eerder op het aanbod van 49 euro ingaan, dan op die van 45 euro. Oftewel, meer omzet én een hogere marge. Hoe zit dat? Het blijkt dat consumenten deze prijs, die eindigt op de magische 9, interpreteren als een poging van de ondernemer om op een acceptabele verkoopprijs uit te komen. Men verwacht dat de winkelier bij de normale verkoopprijsberekening op 52 of 53 euro is uitgekomen, maar dat deze prijs niet aantrekkelijk genoeg overkwam en dus is gewijzigd naar 49 euro. De klant heeft dus het idee dat de kwaliteit hoger ligt dan de betaalde prijs. En als ik heel eerlijk ben; ik heb ook weleens een product besteld met deze gedachte. Dit effect is des te groter wanneer de consument beperkte informatie heeft zoals bijvoorbeeld online. Hier kun je als klant zijnde het product bijvoorbeeld niet aanraken, passen of de kleur bij daglicht bekijken.

Rode prijzen

Prijzen weergeven in het rood, je zult denken dat dat afschrikt. Rood interpreteer je hoogstwaarschijnlijk met ‘stop’ en ‘fout’. Maar juist bij prijzen wordt de kleur rood vaak gebruikt. Het blijkt dat vooral mannen de ‘rode’ prijzen beschouwen als voordeliger. Vrouwen besteden in het algemeen meer aandacht aan de advertentie zelf dan aan de kleur van de prijs. Het is dus niet voor niets dat bedrijven de prijzen in het rood weergeven.


Bij Booking.com is de prijs in het rood én eindigt deze op de magische 9

Size matters

Ooit gekeken naar de lengte van de prijs? Waarschijnlijk niet. Maar zelfs dit heeft invloed op je koopgedrag. Om dit te illustreren zal ik beginnen met een voorbeeld.

Prijskaartje A is een rond bedrag en is € 2,50 hoger dan prijskaartje B. Hoewel prijs B goedkoper is, zal prijskaartje A meer verkopen opleveren dan eenzelfde product met prijskaartje B. Onderzoek wijst namelijk uit dat het product duurder overkomt, naarmate er meer tekens op het prijskaartje staan. Valutatekens, punten, komma’s, streepjes en cijfers achter de komma kun je dus beter weglaten. Ons brein moet meer inspanning leveren zodra er meer tekens verwerkt moeten worden. En hoe groter de inspanning van ons brein, des te groter de prijsperceptie. Kijk dus goed naar de prijs en laat je niet optisch beïnvloeden!

Nu ik hier allemaal van op de hoogte ben, valt alles mij op. Op het moment van schrijven zie ik een reclame van de Jumbo op tv voorbijkomen, en inderdaad: er wordt geen euroteken gebruikt. De broek die ik net wilde bestellen is 39 euro, oftewel de magische 9 zit erin verwerkt. En tijdens het uitzoeken van een cadeau op bol.com voor mijn eerste sinterklaas-verlanglijst, valt het mij op dat alle prijzen kort en in het rood zijn. HELP! Ik kan niet meer normaal naar prijzen kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.