BlogOverig

Een jaar lang korting bij Jumbo

jumbo

Jarenlang wilde Jumbo niets weten van aanbiedingen. Volgens Jumbo was dit niet nodig, omdat je bij hen iedere dag verzekerd was van de laagste prijs. Sinds het begin is daar echter verandering in gekomen met de Jumbo jaaraanbiedingen. Dat deze actie vernieuwend is voor de Nederlandse markt staat vast. Wat hoopt Jumbo met deze actie te bereiken? En welke mogelijke gevaren liggen er op de loer? Deze vragen ga ik proberen te beantwoorden.

Doel van de actie

Ik denk dat Jumbo zijn totale verkopen via de jaaraanbiedingen via twee verschillende wegen wilt stimuleren:

 1. Extra verkopen aan mensen die voor de jaaraanbiedingen naar Jumbo komen en daar andere boodschappen meenemen
 2. Extra verkopen aan mensen die normaal niet naar Jumbo komen, maar na een eenmalig bezoek vaker terugkomen
Loss Leader Ship Pricing

Het eerste doel van de actie is simpelweg meer consumenten naar je supermarkt trekken. De meeste mensen weten wel dat supermarkten sommige belangrijke producten bewust met verlies verkopen, met als doel meer consumenten naar de supermarkt te trekken. Dit wordt ook wel Loss Leader Pricing genoemd. De gedachte achter deze strategie is dat het verlies dat je als supermarkt maakt op deze populaire producten goedgemaakt wordt door de extra winst die je behaalt omdat meer consumenten je supermarkt bezoeken. De jaaraanbiedingen van Jumbo kunnen bestempelt worden als een extreme vorm van Loss Leader Ship Pricing.

Kennismaken maken Jumbo

Een tweede positief effect voor Jumbo van deze actie is dat mensen die normaal niet bij Jumbo komen nu wel naar Jumbo komen, speciaal voor de jaaraanbiedingen. Dit is dé kans voor Jumbo om de mensen kennis te laten maken met Jumbo en ervoor te zorgen dat ze vaker terugkomen.

Product en prijs

Om ervoor te zorgen dat genoemde positieve effecten ook daadwerkelijk goed uitpakken voor Jumbo is de productkeuze essentieel. De producten moet namelijk zo gekozen worden dat consumenten het de moeite waard vinden om speciaal voor deze producten naar Jumbo te komen. Daarnaast moet de prijs zo gekozen worden dat de prijskorting hoog genoeg is. Alleen dan zullen mensen bereid zijn om speciaal voor de korting naar Jumbo te komen. Ik ben van mening dat Jumbo de juiste producten heeft gekozen voor de aanbiedingen. Zo zijn er aanbiedingen met Coca-Cola en Douwe Egberts. Dit zijn allebei voorbeelden voor merken waar mensen erg trouw aan zijn. Daarnaast is de prijskorting ook aanzienlijk. Een voorbeeld: bij de Albert Heijn kost een pak Douwe Egberts snelfiltermaling €5,49. In 2016 betaal je bij de Jumbo voor 2 pakken van deze koffie €5,33. De moeite waard als je het mij vraagt!Jumbooo

Mogelijke gevaren

Ik denk dat er één groot gevaar schuilt in deze actie en dat is dat mensen alleen naar de Jumbo komen voor deze acties en de rest van hun boodschappen bij hun vertrouwde winkel doen. Jumbo zal dus alle zeilen bij moeten zetten om mensen er toe te bewegen om naast de aanbiedingen ook de rest van hun boodschappen bij de Jumbo te gaan doen. Alleen dan denk ik dat we ook in 2017 nog kunnen profiteren van de jaaraanbiedingen van Jumbo.

The following two tabs change content below.

Jannick Swartjes

Laatste berichten van Jannick Swartjes (toon alles)

2 gedachten over “Een jaar lang korting bij Jumbo

 1. Leuk onderwerp Jannick!

  Denk je alleen niet dat Jumbo voor jaaraanbiedingen gaat om juist van aanbiedingen in het geheel af te komen? Ik denk dat je de motivatie voor jaaraanbiedingen meer moet zoeken in de beweging naar een Every Day Low Pricing strategie. Als je een product een jaar lang in de aanbieding doet heb je immers elke dag een lage prijs. Jumbo wil consumenten overtuigen dat ze áltijd bij hun het goedkoopst uit zijn en dat consumenten niet voor de weekaanbiedingen naar de concurrent hoeven. Dat zie je ook aan de gefaseerde overgang van weekaanbiedingen, naar maandaanbiedingen, naar jaaraanbiedingen.

  Als Jumbo hierdoor al extra verkopen zal verwachten zal dit denk ik meer zijn van consumenten die niet meer naar de concurrent gaan, dan consumenten die voor de jaaraanbieding naar Jumbo komen. Albert Heijn zal immers in een weekaanbieding dieper kunnen gaan dan Jumbo zich met een jaaraanbieding ooit kan veroorloven.

  Leuk detail trouwens, de standaard prijs van Coca-Cola is inmiddels al goedkoper bij Nettorama dan de jaaraanbieding van Jumbo. Price war in the making!

 2. Je onderwerp sprak me gelijk aan.

  Menno heeft gelijk. Jumbo voert een EDLP, echter vraag ik me dan af waarom zij naast jaaraanbiedingen ook nog voordeelpakkers hebben… Dit is tegenstrijdig. Durven ze met de scherpe acties van AH nog wel een volledige EDLP zonder enige acties?

  Daarnaast is de vraag of consumenten de diepe aanbiedingen (high-low) niet gaan missen en alsnog scherpere acties gaan zoeken bij AH of bijvoorbeeld Emté.

  Jumbo brengt een hoop te weeg binnen de markt van supermarkten. Ze hebben al een kettingreactie ingezet. Zoals menno inderdaad zegt: Price war in the making! Niet alleen Nettorama, maar ook DRG en Vomar zijn al gegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.