BlogMarkethings.net inspireertOverig

Een kijkje in het leven als Chairman van Asset | Marketing

jorrit board blog pf

Het is ongeveer acht maanden geleden dat Jorrit, Sander, Lisa en Nanette aan hun uitdaging begonnen om Asset | Marketing een jaar lang te besturen. De sollicitaties voor het nieuwe bestuur zijn inmiddels geopend en daarom is het tijd om inzicht te krijgen in hun ervaringen binnen het bestuur. Als tweede komt Jorrit Gommans aan de beurt, Chairman van Asset | Marketing in het bestuur 2015-2016.

“Just another day at the office”

8.00 uur. De wekker gaat. Na nog één keer snoozen, sta ik op! Ik trek m’n kleren aan, poets m’n tanden en stap rond 8.30 op de fiets om richting Tilburg University te gaan.

8.40 uur. Tijdens m’n fietstocht denk ik nogmaals aan gisteravond. Gisteravond hadden we de ‘All Boards Activity’, een avond waar je met alle 43 bestuurders van Asset een activiteit hebt.

8.45 uur. Rond kwart voor negen arriveer ik op de kamers van Asset | Marketing. Het is vandaag dinsdag, dus starten we om 9.00 met de bestuursvergadering van Asset | Marketing. Ik print de agenda’s, stuur een digitale versie naar onze secretaris en zorg dat ik m’n notities klaar heb. Inmiddels zijn ook Bart, Iris, Nanette, Lisa en Sander gearriveerd en lopen we gezamenlijk richting het lokaal.

9.00 uur. Als voorzitter leidt je de bestuursvergadering, dus open je de vergadering. Tijdens de vergadering geeft elk bestuurslid een update over zijn/haar commissies. Mijn commissies zijn de Nationale Marketing Strijd en de lustrumcommissie. Als voorzitter begeleidt je vaak maar één commissie vanwege je drukke schema. Aangezien de Nationale Marketing Strijd al heeft plaats gevonden, en het lustrum op het punt staat te beginnen, is dit prima te combineren.

11.00 uur. Pauze. Bestuursvergaderingen duren vaak lang. Dit komt omdat alle bestuurders zo druk zijn, dat je zelden met z’n zessen bij elkaar bent. Tijdens een bestuursvergadering heb je daarom veel te bespreken. Zojuist heeft iedereen een update gegeven van zijn/haar Faculty Wide Organ (FWO). Zelf neem ik zitting in het Algemeen Bestuur van Asset. In deze vergadering geeft elke portfoliohouder een update over zijn/haar portfolio, bespreken we algemene zaken omtrent Asset en ten slotte de strategie die Asset moet voeren ten opzichte van al haar stakeholders.

jorrit board blog ab

 

11.15 uur. We hervatten de vergadering. Als eerste staat de beleidsvoortgang op de agenda. Elk bestuur schrijft in de zomer haar beleid. Dit beleid bestaat uit twee focuspunten die gericht zijn op het komende academische jaar. Daarnaast bestaat het beleid uit een eigen invulling van het lange termijn beleid. Dit beleid loopt van 2014-2017 en bevat een vijftal punten die Asset | Marketing op de lange termijn verbeteren. De twee focuspunten van ons bestuur zijn TIME en het lustrum 2017.

11.45 uur. Na het beleid behandelen we de ‘current affairs’. Dit zijn zaken die ad hoc opgelost moeten worden of waarover je als bestuurslid graag de mening van je medebestuursleden wilt peilen.

13.00 uur. De bestuursvergadering is afgelopen! Iedereen is weer bij gepraat en we kunnen aan de slag met de taken die uit de bestuursvergadering zijn voortgekomen. Na de bestuursvergadering lunchen we gezamenlijk op de kamers van Asset | Marketing. Indien er leden zijn, vragen we hen om gezellig mee te lunchen!

13.20 uur. Na de lunch staat m’n eerste vergadering van de middag op het programma. Met de events commissie van Asset evalueren we de tweede COdE Biercantus. Na de evaluatie focussen we ons op het volgende evenement wat we met z’n zevenen gaan organiseren: de Active Members’ Day van Asset.

14.00 uur. Na de commissievergadering check ik even m’n mail. Naast mailtjes van collegabestuurders, is er een mailtje van Anick Bosmans, de Academic Director van de masters Marketing Management en Marketing Research. Ze wil graag de Orientation Day en de workshops van afgelopen week evalueren. Ik plan met haar een afspraak in voor het einde van de week.

14.30 uur. Nadat ik al m’n mails heb beantwoord, ga ik samen met Lisa aan ons beleidspunt TIME werken. We hebben gezamenlijk de taak gekregen om voormalige onderzoeken van TIME te bundelen en schematisch weer te geven.

15.30 uur. Om half 4 start m’n tweede vergadering van de middag. Samen met de Asset Conference commissie treffen we de voorbereidingen voor de meest prestigieuze conferentie van Tilburg. Dit jaar is het thema ‘Technological Economy: Disruption and Abundance’ en zullen onder andere BMW, KLM, FujiFilm en Uri Rosenthal te gast zijn op de Asset Conference.

16.15 uur. Na de vergadering loop ik even binnen bij het EBT-bestuur. Ik vraag ze hoe hen bestuursvergadering ging en of er nog updates zijn die ik moet weten. Daarnaast bespreken we de vorderingen van de Asset Conference, de opening van de Economic Business Weeks Tilburg.

16.30 uur. Ik werk samen met Bart, Nanette en Iris aan het overdrachtsdocument voor het lustrum. Onderdelen van dit overdrachtsdocument zijn onder andere resultaten van het onderzoek naar vorige lustra, het thema, het lustrumlied en de samenstelling/opbouw van de commissie.

17.30 uur. Aan het einde van de werkdag, bereid ik de beleidsmeeting van woensdag voor. We gaan het hebben over de invulling van het langetermijnbeleid van Asset | Marketing. Centraal staat morgen de professionalisering van Asset | Marketing. Hoe kunnen we onze organisatie professionaliseren?

18.00 uur. Ik kan het niet laten en check nog even m’n mail. Er is een mail van collega’s van de Marketing Associatie Nederland (MAN) binnengekomen over de evaluatie van de inhousedag bij L’Oréal. De MAN is een samenwerkingsverband van de vijf grootste marketingstudieverenigingen van Nederland. Gezamenlijk organiseren we inhousedagen bij diverse bedrijven en de Nationale Marketing Strijd. Mijn functie binnen dit bestuur is NMS-Coördinator. Volgend jaar zal de voorzitter van Asset | Marketing de rol van External Affairs Officer vervullen.

18.15 uur. Ik fiets lekker naar huis. Tijdens de fietstocht peins ik alvast over woensdag. Op woensdag staat er onder andere een flyersessie voor de EBT en een voortgangsgesprek met een bestuurslid op de agenda. Daarnaast heb ik woensdagmiddag kamerdienst bij Asset.jorrit board blog schrobbler

18.30 uur. M’n huisgenoten hebben al gekookt, dus ik hoef alleen maar aan te schuiven! In ruil voor het doen van de afwas helaas… Tijdens het eten bespreken we met elkaar het avondprogramma. Voor mij staat de Male/Female-Night op het programma. Met de mannen van Asset | Marketing krijgen we een rondleiding en proeverij bij de fabriek van Schrobbelèr. Ontzettend gezellig! Na een leuke avond, gaan we met z’n allen naar onze stamkroeg Café Philip. Hier komen we samen met de dames van Asset | Marketing en borrelen we op onze mooie vereniging!

2.30 uur. Moe, maar voldaan zoek ik m’n bed op. Na een topavond, zet ik m’n wekker weer om 9.00 uur. Morgen starten we om 10.00 uur! Op naar ‘just another day at the office’!

 

 Waarom een bestuursjaar?

Toen ik me in 2013 aanmeldde als deelnemer voor TIME 2013, had ik eerlijk gezegd niet echt een goed beeld van een studievereniging. Ik dacht altijd dat studieverenigingen gesloten verenigingen waren waar je als buitenstaander moeilijk tussen kwam. Toch besloot ik me op te geven en met succes: ik mocht mee als deelnemer van TIME 2013. Al snel kwam ik erachter dat mijn beeld totaal niet klopte. Asset | Marketing is een ontzettend open vereniging waar iedereen welkom is! Ik werd met open armen ontvangen en ik voelde me meteen thuis! In maart 2015 besloot ik me op te geven als commissielid voor de Marketing Event Commissie. Er waren inmiddels veel nieuwe leden, maar de sfeer was nog altijd ouderwets goed! Toen ik in mei m’n laatste vakken van de Master Marketing Management afrondde, had ik het gevoel dat ik nog niet uitgeleerd was. Ik wilde nóg meer uit m’n studententijd halen! Toen zag ik de vacatures voor een bestuursjaar bij de leukste vereniging van Tilburg voorbij komen. Na gesprekken met vrienden, familie en natuurlijk m’n voorgangster Yvet besloot ik de gok te wagen. Ik solliciteerde voor de functie van voorzitter en ruim een week later kreeg ik te horen dat ik de eer had om voorzitter van Asset | Marketing te mogen worden!

Wat is het mooiste moment uit je bestuursjaar?jorrit board blog nms

Eigenlijk bestaat het bestuursjaar als Chairman alleen maar uit mooie momenten! Van uitdagende vergader- en beleidspunten tot een super editie van de Markethings Week en een geslaagde editie van het Asset Gala. Alles, zowel alle informele als formele activiteiten, bij elkaar is eigenlijk wat het bestuursjaar zo mooi maakt. Je bent druk, maar alleen maar met leuke en leerzame dingen. Daarnaast hebben we als bestuur echt een klik met elkaar. We konden het vanaf dag 1 goed met elkaar vinden en zijn echt een hecht team geworden. Elke dag is een feest!

Een ander hoogtepunt was de Nationale Marketing Strijd die dit jaar in Tilburg plaats vond. Geweldig dat zo’n evenement in jouw bestuursjaar in jouw stad plaatsvindt! En dat je dan ook nog het bestuur van de NMS mag begeleiden maakt het extra speciaal. Uiteindelijk hebben we met z’n allen, inclusief de buddies, er een ontzettend geslaagde editie van gemaakt!

 

Wat is het minst mooie moment uit je bestuursjaar?

Hoe raar het ook klinkt, ik heb eigenlijk geen momenten waar ik negatief tegen aan kijk. Zelfs het vroege opstaan of het drukke schema beschouw ik niet als negatieve punten. Je weet vooraf aan een bestuursjaar wat het inhoudt, en bereid je hier op voor! Minder mooie momenten zie ik meer als leermoment, wat ik juist belangrijk vond om uit een bestuursjaar te halen. Heel cliché, maar wel de waarheid.

 

Hoe ziet een gemiddelde week eruit?

Zoals te verwachten, is er geen doorsnee week als Chairman. Er zijn wekelijks terugkerende taken, zoals de bestuursvergadering van Asset, Asset | Marketing, de vergaderingen van de Asset Conference Commissie en de Events Commissie en de kamerdiensten bij Asset. Daarnaast zijn er altijd ad hoc zaken die je moet regelen. Hieronder heb ik geprobeerd een gemiddelde weekagenda weer te geven zodat je een indruk kunt krijgen.

     jorrit board blog week

 

Hoe druk is een bestuursjaar daadwerkelijk?

Als Chairman ben je continu bezig met verschillende taken. Het is dan ook aan te raden hier vol voor te gaan en goed na te denken hoe je je tijd in deelt. Ik ben weinig avonden thuis, maar ben alleen maar bezig met leuke dingen!

Elk weekend reis ik af naar het pittoreske Sevenum om te werken, maar vooral om m’n familie, vriendin en vrienden te zien! Ik vind het belangrijk dat deze relaties niet hoeven te lijden onder een bestuursjaar, en dat gaat me tot nu toe goed af! Daarnaast werk ik elke zaterdag, maar dit is goed te combineren met het voorzitterschap van Asset | Marketing.

 Wat is het belangrijkste leermoment?

Het is moeilijk om één belangrijk leermoment uit mijn bestuursjaar te pakken. Gedurende een bestuursjaar zijn er constant leermomenten, zowel grote als kleine, allen nuttig. Ik ben er achter gekomen dat samenwerken met sommige partijen lastiger is dan ik verwacht had. Je hebt te maken met verschillende belangen en die moet je continu afwegen. Daarnaast is het belangrijk dat je de verhouding Asset / Asset | Marketing goed in de gaten houdt. Het een mag het ander niet in de weg staan.

Meer informatie over de functie Chairman?

Een bestuursjaar is een geweldige ervaring die je kunt op doen! Je leert enorm veel en het legt een goede basis voor je carrière! Daarnaast is het gewoonweg een bijzonder jaar waar je heel veel verschillende mensen leert kennen. Ondanks dat je met belangrijke taken bezig bent, moet je niet vergeten plezier te maken, je bent en blijft een student. Kortom: Een ervaring om nooit meer te vergeten!

Voor meer informatie over de functie Chairman, kun je een kijkje nemen op de website van Asset | Marketing. Mocht je alsnog vragen hebben of meer informatie willen, dan ben je van harte welkom om langs te komen op de kamers van Asset | Marketing en kun je het mij persoonlijk vragen. Natuurlijk kun je je vragen ook gerust stellen via chairman@asset-marketing.nl. Of misschien nog beter: laten we samen een bakje koffie drinken?

Mocht je besluiten dat je de uitdaging aan wilt gaan en volgend academisch jaar 2016-2017 (ons lustrumjaar!) Chairman van Asset | Marketing willen worden, stuur dan uiterlijk 10 mei 2016 je motivatiebrief en CV op naar vice-chairman@asset-marketing.nl.

 

jorrit board blog alle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.