BlogCarrière OriëntatieMarkethings.net informeert

Een kijkje in het leven als Chairman van Asset | Marketing

Het is zeven maanden geleden dat Yvet, Jannick, Menno en Twan begonnen met hun uitdaging om Asset | Marketing te besturen. De bestuurssollicitaties zijn geopend en daarom is het tijd om inzicht te krijgen in de hun ervaringen binnen het bestuur. Als eerste komt Yvet Roest aan de beurt, Chairman 2014-2015.

Yvet hoi

Anderhalf jaar geleden liep ik in de zomer stage. Na een lange werkdag zat ik terug in de bus naar Tilburg, maar niet alleen. De bus zat vol met studenten in paarse shirts, zo bleek de leden van Asset | Marketing die terug kwamen van de afsluitende activiteit van het jaar. Een hele gezellige boel studenten bij elkaar, waarna ik meteen wist dat ik hierbij aan wilde sluiten op het moment dat ik in september 2013 met mijn pre-master Marketing Management zou beginnen.

En zo geschiedde. Tijdens mijn pre-master wilde ik mezelf extra uitdagen en ben ik in zowel de Lay-out Commissie bij Asset | Marketing gegaan als dat ik artikelen ging schrijven voor het Markethings Magazine. Hierbij merkte ik dat ik de vereniging heel mooi vond en hier zelf nog een groter deel van uit wilde maken dan ik al deed. Helemaal na de studiereis naar Dubai waar ik mee naar toe was geweest, was ik verkocht. Ik wilde het bestuur van Asset | Marketing in!

Waarom een bestuursjaar?

Maar waarom eigenlijk een bestuursjaar? Ik ben iemand die alles uit haar studietijd wil halen, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Na in het buitenland gestudeerd te hebben, stage te hebben gelopen en commissie ervaring op te hebben gedaan leek een bestuursjaar een perfecte toevoeging hieraan. Naast CV building wat tegenwoordig erg belangrijk is voor je verdere carrière is het wel enorm belangrijk dat je het vooral ook leuk vind om een vereniging te leiden, waar ik een enorme uitdaging in zag. De functie van Chairman vond ik het beste bij mij aansluiten.

 Wat is het mooiste moment uit je bestuursjaar?

Eigenlijk bestaat hetgroep bestuursjaar als Chairman alleen maar uit mooie momenten! Van uitdagende    vergaderpunten tot een super editie van de Marketing Recruitment Day en Markethings Week tot een  geslaagde editie van het Asset Gala. Van deze laatste was het fijn om te zien hoe de commissie die ik  begeleidde, de Asset Events Commissie, zo’n mooie edities van evenementen als het Asset Gala neer  heeft  kunnen zetten onder jouw coördinatie. Alles, zowel alle informele als formele activiteiten, bij e  elkaar is  eigenlijk hetgeen wat het bestuursjaar zo mooi maakt. Je bent druk, maar alleen maar met l  leuke en  leerzame dingen.

Een ander mooi moment was mijn deelname aan de Nationale Marketing Strijd die afgelopen maart  2015  in Maastricht plaats vond. Hier had ik samen met mijn team zelfs de finale bereikt! Een bijzonder  geslaagd evenement, en, volgend jaar vindt de Nationale Marketing Strijd in Tilburg plaats. We hebben in Tilburg gezocht naar een part-time bestuur om er een spetterende editie van te maken en ik heb nu de eer om hen te begeleiden vanuit het Asset | Marketing bestuur tot september, waar mijn opvolg(st)er het stokje over neemt. Het is mooi om na zelf deelgenomen te hebben aan de Nationale Marketing Strijd hier enthousiast over te zijn, nu het part-time bestuur te begeleiden om hier een minstens evengroot succesvol evenement van neer te zetten volgend jaar.

Wat is het minst mooie moment uit je bestuursjaar?

Hoe raar het ook klinkt, ik heb eigenlijk geen momenten waar ik negatief tegen aan kijk. Minder mooie momenten zie ik meer als leermoment, wat juist is wat ik belangrijk vond om uit een bestuursjaar te halen. Heel cliché, maar wel de waarheid.

Hoe ziet een gemiddelde week eruit?

Zoals te verwachten, is er geen doorsnee week als Chairman. Er zijn wekelijks terugkerende taken, zoals de bestuursvergadering van Asset, Asset | Marketing en Asset Academy. Daarnaast zijn er altijd ad hoc zaken die je moet regelen. Hieronder heb ik geprobeerd een gemiddelde weekagenda weer te geven zodat je een indruk kunt krijgen.

rooster

 

Hoe druk is een bestuursjaar daadwerkelijk?

Als Chairman ben je continu bezig met verschillende taken. Het is dan ook aan te raden hier vol voor te gaan en goed na te denken hoe je je tijd in deelt. Zelf heb ik ervoor gekozen om mijn bijbaantje niet op te zeggen tijdens mijn bestuursjaar en gedurende avonduren en in de weekenden te blijven werken, gemiddeld 12 uur per week. Dit was voor mij niet altijd handig te combineren aangezien je ’s avonds ook verschillende activiteiten en vergaderingen hebt. Het feit dat ik een bijbaan had, betekende dat ik minder tijd had om te sporten, dus dit schoot er helaas bij in. Het is dus maar net waar je je prioriteiten legt en het is belangrijk dat je je tijd goed in deelt. Verder is het essentieel dat je ervoor zorgt dat je efficiënt werkt gedurende de dag en geen taken mee naar huis neemt.

Wat is het belangrijkste leermoment?

Het is moeilijk om één belangrijk leermoment uit mijn bestuursjaar te pakken. Gedurende een bestuursjaar zijn er constant leermomenten, zowel grote als groep yvetkleine, allen nuttig. Voor mijzelf ben ik erachter gekomen dat het met verschillende partijen samenwerken lastiger kan zijn dan je vooraf verwacht. Verder is het belangrijk om de mening van Asset | Marketing te vertegenwoordigen in het bestuur van Asset. Daarom is het belangrijk om goed te argumenteren en je mannetje te staan. Dit zag ik aan het begin van mijn bestuursjaar als een grote uitdaging die ik met beide handen heb aangepakt en waar ik door het jaar heen steeds beter in ben geworden.

Als Chairman bij Asset | Marketing betekent het dus dat je daarnaast ook plaatsneemt in het bestuur van Asset maar ook in het bestuur van Marketing Associatie Nederland (MAN). Je bent de schakel tussen de verenigingen en je tijd goed kunnen verdelen hiertussen is van groot belang, wat best een uitdaging is. Juist de combinatie tussen dit allen maakt het dat geen enkele week hetzelfde is, waardoor ik het extra uitdagend vindt. Aan de andere kant was het wel gevaarlijk dat je zo’n verschillende taken hebt, aangezien ik in de eerste maanden merkte dat ik de taken die ik het leukst vond als eerste aan pakte, wat betekende dat ik bepaalde taken – die wel enorm belangrijk waren – vooruit schoof. Hierdoor zaten anderen langer op iets van mij te wachten dan noodzakelijk was. Dacht ik dat ik aan het begin van het bestuursjaar goed was in plannen, bleek dit dus in de praktijk toch minder uit te pakken dan verwacht. Dit had ik gelukkig zelf ook in de gaten en heb ik opgepakt, waardoor ik hier nu geen problemen meer mee ervaar. Een goed leermoment dus!

Meer informatie over de functie Chairman?

Al met al is een bestuursjaar een geweldige ervaring die je kunt op doen en ik dan ook geen moment spijt gehad dat ik deze kans destijds aan heb gegrepen. Je leert enorm veel en het legt een goede basis voor je carrière. Ik ben ook zeker van mening dat ik nu beter voorbereidt ben om de arbeidsmarkt op te gaan. Daarnaast is het gewoonweg een bijzonder jaar waar je heel veel verschillende mensen leert kennen. Ondanks dat je met belangrijke taken bezig bent, moet je niet vergeten plezier te maken, je bent en blijft een student. Kortom: Een ervaring om nooit meer te vergeten!

Voor meer informatie over de functie Chairman, kun je een kijkje nemen op de website van Asset | Marketing. Mocht je alsnog vragen hebben of meer informatie willen, dan ben je van harte welkom om langs te komen op de kamers van Asset | Marketing E1.01/E1.02/E1.03 en kun je het mij persoonlijk vragen. Natuurlijk kun je je vragen ook gerust stellen via chairman@asset-marketing.nl.

Mocht je besluiten dat je de uitdaging aan wilt gaan en volgend academisch jaar 2015-2016 Chairman van Asset | Marketing willen worden, kun je solliciteren door uiterlijk 15 mei 2015 je motivatiebrief en Curriculum Vitae op te sturen naar vice-chairman@asset-marketing.nl.

 

The following two tabs change content below.

Jannick Swartjes

Laatste berichten van Jannick Swartjes (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.