BlogOverig

Een kijkje in het leven als External Affairs Officer van Asset | Marketing

Board application summer 2016

Het is ongeveer acht maanden geleden dat Jorrit, Nieuwste CV fotoSander, Lisa en Nanette aan hun uitdaging begonnen om Asset | Marketing een jaar lang te besturen.De sollicitaties voor het nieuwe bestuur zijn inmiddels geopend en daarom is het tijd om inzicht te krijgen in hun ervaringen binnen het bestuur. Als eerste zal Sander Mortier aan de beurt komen, een van de twee External Affairs Officers van Asset | Marketing van het bestuur 2015-2016.

Waarom Asset | Marketing?

Laten we bij het begin beginnen. In mijn derde jaar van mijn bachelor bedrijfseconomie, wat alweer ruim 2 jaar geleden is, ben ik actief geworden bij Asset | Marketing. Ik wilde in die tijd mezelf meer gaan ontwikkelen naast mijn studie op zowel sociaal als professioneel gebied. Ik las hier en daar al wat over actief lidmaatschap bij studieverenigingen en heb toen wat mailtjes de deur uitgedaan om mijzelf te oriënteren. Uiteindelijk ben ik na een meet & greet bij toenmalig vice-chairman Nicol op gesprek geweest om te kijken wat er allemaal mogelijk was binnen Asset | Marketing. Ik merkte meteen dat er enorm veel sfeer aanwezig was bij deze vereniging en er verschillende mogelijkheden waren. Ik koos daarom voor zowel een formele als informele commissie om snel mensen te leren kennen en me tegelijkertijd te ontwikkelen op professioneel gebied. De vereniging is erg gezellig en iedereen is heel open naar elkaar toe. Daardoor zitten er ook zo veel leuke mensen bij de vereniging! Gezelligheid kent geen tijd en vaak zijn we op borrels tot na tweeën of zelfs tot na drieën nog aanwezig met een gezellige groep.

Naast alle sfeer op feestjes en activiteiten is er ook een zeer goede sfeer op de kamers van Asset | Marketing. Ik maak graag met iedereen een praatje en je krijgt altijd het gevoel dat je er thuis bent. Of ik nu actief lid was of nu als bestuurslid, ik heb me er altijd thuis gevoeld. Ik denk ook zeker dat het belangrijk is dat iemand het goed naar zijn zin heeft bij ons, omdat je dan vanzelf gemotiveerd bent om dingen aan te pakken en alles wil geven om er een topjaar van te maken. Achteraf heb ik eigenlijk spijt dat ik niet eerder actief ben geworden, gezien het feit dat er zoveel leuke dingen te doen zijn en ik zoveel leuke mensen heb leren kennen.

Waarom een bestuursjaar?

Na meerdere commissies te hebben gedaan was ik inmiddels begonnen aan mijn master Marketing Management. Ik wist in ieder geval wel dat dat de studie was die ik leuk vond/vind en dat ik daar later ook zeker wel wat mee wil gaan doen in mijn keuze voor een startersfunctie. Daarom vond ik het ook zo leuk om de Markethings Week te organiseren. Tijdens zo’n week zie je echt verschillende kanten van marketing. De week is zeker een goede aanvulling op de stof die je krijgt tijdens reguliere colleges. Echter, ik wist wel dat ik me nog veel meer kon en moest ontwikkelen om optimaal voorbereid te zijn voor een goede carrière.

Net na de Markethings Week vroeg men of een bestuursjaar niet iets voor mij was. Ik ben er toen eens goed over gaan nadenken, want het is niet zomaar een stap. Ik wist eigenlijk nog niet zo goed welke bedrijven ik gaaf vond en of online marketing mij meer lag dan de FMCG-branche. Daarnaast was ik nog maar net begonnen aan mijn master dus ik had nog alle tijd om mijn kennis te verbreden. Tijdens zo’n bestuursjaar kom je natuurlijk enorm vaak in contact met potentiële werkgevers en al helemaal in de functie die ik nu heb. Het leuke daarbij is dat je heel vaak op afspraak mag gaan en leuke contacten opbouwt. Daarnaast maak je niet alleen kennis met typische marketing bedrijven, maar ook met bedrijven waaraan je niet 1,2,3 zou denken als je aan marketing denkt. Overal een kijkje in de keuken krijgen is wel ideaal als voorbereiding op je carrière. Dat was voor mij een belangrijke reden om een bestuursjaar te doen.

Een andere belangrijke reden voor mij om een bestuursjaar te doen, was om mezelf meer te ontwikkelen op organisatorisch en persoonlijk gebied. Ook op commercieel gebied heb ik natuurlijk wel wat stappen kunnen maken dit jaar gezien mijn functie. Het is in feite niets minder dan met zijn zessen een eigen onderneming runnen en beslissen over belangrijke zaken waar veel geld in omgaat. Een jaar lang krijg je veel verantwoordelijkheid die je ook moet durven nemen. Het is wel een incentive om je verantwoordelijkheid te nemen als je ziet wat je tijdens een jaar allemaal kan en moet betekenen voor de vereniging. Ik vind het dan ook hartstikke leuk als we aan het einde van het jaar er alles aan hebben gedaan om onze vereniging weer naar een hoger niveau te tillen en echt terug kunnen kijken op veel mooie veranderingen of verbeteringen in onze vereniging door ons opgestelde beleid.DSCN0694

Wat houdt jouw functie in en waarom heb je voor deze functie gekozen?

Grof gezegd halen Lisa en ik dit jaar een groot deel van het geld binnen voor onze vereniging. Bedrijven betalen ons om deel te nemen aan carrière evenementen en om zich te verbinden als partner aan Asset | Marketing, waardoor wij onze activiteiten kunnen organiseren. Wat ik vooral leuk vind aan mijn functie als External Affairs Officer is dat ik veel contact heb met bedrijven en best goed op de hoogte ben van de arbeidsmarkt nu. Ik heb al veel afspraken gehad en vind het leuk om op afspraak te gaan en eens te kijken hoe de bekende bedrijven er van de binnen uit zien. Klantrelaties onderhouden, nieuwe klanten binnen halen, contact onderhouden met strategische partners, commissies begeleiden en zoeken naar nieuwe samenwerkingen zijn dingen waar Lisa en ik ons dagelijks mee bezig houden. Dat zijn allemaal dingen die ervoor zorgen dat deze functie absoluut nooit zal vervelen. Naarmate zo’n jaar vordert, merk je ook zeker dat je er beter in word en makkelijker een gesprekje aanknoopt met een nieuwe prospect. Ik vind het nog steeds leuk om mijn bestuursleden te melden dat we weer een nieuwe partner op het oog hebben of hebben binnen gehaald. Ook voor de leden en alle studenten die marketing studeren vind ik het erg nuttig dat dit werk gedaan wordt zodat iedereen optimaal voorbereid kan worden op de arbeidsmarkt. Het is zeer belangrijk dat iedereen op de hoogte is of wordt gesteld van verschillende carrière mogelijkheden bij verschillende bedrijven. Daarvoor organiseren we dus ook al onze carrière evenementen waarbij ik ook echt iedere student aanraad om zo’n evenement te bezoeken.

Echter denk ik wel dat er nog steeds heel wat te winnen valt voor onze vereniging. Je ziet het marketing werkveld op slechts een jaar tijd al erg veel veranderen. Iets wat Asset | Marketing ook zeker scherp in de gaten moet blijven houden aankomende jaren. Dit jaar hebben we daarom ook wat online marketing bedrijven als partner aangesteld en zijn we bezig om kennis bij te brengen bij de studenten over online marketing zoals SEO en SEA. Wat ik persoonlijk heel leuk vond is dat we ein-de-lijk Coolblue hebben weten te strikken. Een bedrijf waarbij ongelofelijk veel online marketing kennis komt kijken.

Als External Affairs Officer ben je verder nog onderdeel van stichting TIME of stichting Markethingsweek als secretaris. In de rol als secretaris van stichting Markethings Week begeleid je de commissie en ben je secretaris tijdens vergaderingen van Markethings Week. Mijn rol nu is nu secretaris in stichting TIME. Dat vond ik persoonlijk wel erg leuk, omdat ik de Markethings Week zelf al had georganiseerd en nu dus veel van het prachtige project TIME meekrijg. Je kan mij eigenlijk zien als een soort tweede begeleider naast Bart die achter de schermen ook wat dingetjes oppakt.

Welke ervaringen heb je tijdens je bestuursjaar opgedaan?

Op commercieel vlak heb ik zeker heel wat stappen gemaakt. Natuurlijk word je aangesteld omdat je al enige skills hebt in het doen van acquisitie en het onderhouden van relaties, maar toch is het niet zo simpel als het lijkt. Ik denk ook zeker dat je die skills altijd kan verbeteren, omdat je elke keer weer een heel ander gesprek hebt met bedrijven. Als verantwoordelijken voor de samenwerkingsmogelijkheden tussen Asset | Marketing en bedrijven hebben Lisa en ik ook ons eigen target wat gehaald moet worden. Iets wat het langs de ene kant ook wel spannend maakt, want je wil wel dat dat gehaald wordt. Daarbij is het zo dat de begroting niet meer zal kloppen wanneer je target niet gehaald wordt waardoor dit ten koste van de vereniging en hun activiteiten kan gaan. Daarnaast moeten we ook een goede afweging maken tussen welke bedrijven we graag benaderen om met ons samen te werken en hoe we dit in de toekomst kunnen blijven invullen. Daarnaast is volgend jaar ons lustrum jaar wat deze zomer misschien wel wat extra druk met zich meeneemt, maar ook weer veel deuren opent.

Naast functie specifieke ervaringen heb ik nog veel andere goede ervaringen opgedaan. De laatste tijd hebben we veel meetings met het bestuur, maar ook met commissies. We hebben vaak lange bestuursvergaderingen, maar als ik zo zie waar we allemaal een beslissing over moeten maken, is het wel erg nuttig. We hebben onszelf ook best pittige beleidspunten opgesteld waardoor we vaak goed afgewogen beslissingen moeten maken.

Doordat we vaak lange vergaderingen hebben en veel dingen te doen hebben, ben ik ook nog steeds flink gegroeid in mijn communicatieve vaardigheden, pro-actief zijn, plannen en prioriteiten stellen. Ik was vaak iemand die alles wilde doen en doorging tot iets af was. Ik ben echt gaan inzien dat je een team bent en makkelijk dingen uit handen kan geven. Daarbij zijn er vaak taken die ik graag zou willen doen, maar simpelweg niet belangrijk genoeg zijn om voorrang te geven. Je moet soms echt even kijken of alles wat je wil wel haalbaar is en dat is denk ik ook zeker bruikbaar wanneer je het bedrijfsleven in stapt. Daarnaast is het gewend zijn in het maken van lange dagen zeker een pré wanneer je gaat werken denk ik. Iets wat door bedrijven ook gewaardeerd wordt.

Hoe ziet jouw gemiddelde week eruit?

Er is eerlijk gezegd niet zo iets als een gemiddelde week, maar ik heb geprobeerd een inzicht te geven in wat het ongeveer inhoudt. Elke week is eigenlijk anders met activiteiten, borrels en meetings. Meetings staan wel regelmatig op dezelfde tijden gepland. Daarnaast heb je bijna elke week wel 2 a 3 avonden iets te doen. Ik heb hieronder een schema gezet van hoe een van mijn laatste weken er uit zag. Ik denk dat hij best representatief is voor de ‘gemiddelde week’.Bestuursblog

Wat is je tegengevallen?

Eigenlijk is mij niet echt iets tegengevallen. In ieder geval niet het dagelijkse bestuur vormen, lange dagen maken of mijn functie zelf. Ook mijn sociaal leven lijdt er niet onder en sporten doe ik nog steeds genoeg. Ik heb het nog elke dag enorm naar mijn zin en zit er bijna elke dag wel tot ver na vijven. Iets wat aangeeft dat ik het nog steeds naar me zin heb, denk ik. Als ik al iets moest noemen wat me tegenviel, is dat we collegegeld moeten betalen terwijl we eigenlijk nooit colleges volgen en bijna geen tentamens maken. De universiteit is er gelukkig mee bezig om dit te veranderen, want het is natuurlijk wel een aardige som geld wat je goed kan gebruiken tijdens een bestuursjaar.

Verder zijn er wel eens weken dat je écht bijna geen tijd hebt om te sporten of af te spreken met iemand, maar dan ben je vaak met leuke mensen op activiteiten of borrels. Soms is er wel eens dag dat je na een borrel met weinig slaap een redelijke kater hebt, maar dat mag geen naam hebben. Verder voetbal ik altijd nog in het weekend in een leuk elftal. Ik ben blij dat ik dat nog steeds kan doen.

Wat is het mooiste moment uit jouw bestuursjaar?

Dat is een lastige vraag. Er zijn zoveel mooie en gezellige activiteiten en zoveel schitterende carrière evenementen die ik georganiseerd of bezocht heb dat ik het lastig vind om één mooiste moment uit te kiezen. Ik heb namelijk van elke activiteit genoten die we met Asset | Marketing hebben georganiseerd. Cycling dinners, Markethings Week, de Nationale Marketing Strijd, Olympic beer games en ga zo maar door. Ik kan daarnaast ook elke keer weer een dikke smile op mijn gezicht krijgen als ik weer een handtekening mag zetten onder een nieuw contract.all asset marketing

Persoonlijk vond ik onze eigen Marketing Recruitment Day in november een groot succes. Vanaf de zomer hebben we daar naar toe geleefd en als je dan ziet hoe tevreden iedereen is, doet me dat goed. Bestuurswisselweekenden, verschillende constitutieborrels, biercantussen en bestuursuitjes behoren uiteindelijk wel tot de mooiste momenten van dit jaar. Het was immers een voorrecht om met zo’n gezellig bestuur zo’n leuke vereniging te besturen.

Meer informatie over de functie External Affairs Officer?

Wil jij het beste halen uit jouw studententijd en wil je jezelf ontwikkelen op persoonlijk en professioneel gebied? Wordt jij gekenmerkt door een commerciële houding, doorzettingsvermogen, overtuigingskracht en communicatieve vaardigheden? In dat geval is een bestuursjaars als external affairs officer bij de leukste studievereniging van Tilburg zeker iets voor jou!

Meer informatie over de functie External Affairs Officer vind je hier.

Stuur je CV en motivatiebrief op voor woensdag 11 mei naar vice-chairman@asset-marketing.nl. Mocht je meer informatie willen over een bestuursjaar kan je altijd een gesprekje met mij aanknopen of me een berichtje sturen waarbij ik je dan nog meer kan vertellen over mijn functie in het bestuur en het doen van een bestuursjaar!

Een gedachte over “Een kijkje in het leven als External Affairs Officer van Asset | Marketing

  1. Ik vind het teleurstellend dat New York niet in jouw hoogtepunten terug komt ;), of zat je toen nog niet officieel in je bestuursjaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.