BlogCarrière Oriëntatie

Een kijkje in het leven van de Chairman van Asset | Marketing

Geplaatst

Het is ongeveer tien maanden geleden dat Fabian, Babette, Jarmo en Vincent bekend werden gemaakt als nieuwe bestuursleden van Asset | Marketing. Zij hebben een jaar lang de vereniging bestuurd. De sollicitaties voor het nieuwe bestuur zijn inmiddels geopend en daarom is het tijd om inzicht te krijgen in hun ervaringen binnen het bestuur. Ditmaal is Fabian, Chairman van Asset | Marketing in het bestuur 2017-2018, aan de beurt.

Het is maandag en om 07:40 uur gaat de wekker. Na een snelle douche en een ontbijtje, fiets ik richting de kamers van Asset | Marketing. Om 9:00 uur vindt de bestuursvergadering plaats, een vergadering waarin het reilen en zeilen van de vereniging wordt besproken. Om 08:30 uur kom ik aan op de kamers en print ik de agenda’s uit. Snel pak ik nog een bak koffie en heb ik nog kort de tijd om het weekend door te spreken met een aantal bestuurders van andere departementen. Vervolgens loop ik samen met de inmiddels gearriveerde Martijn en Babette naar het lokaal.

Als voorzitter heb je de taak om de bestuursvergadering te leiden. Tijdens deze vergadering bespreken we de updates van de commissies, de ad hoc zaken en het beleid. De bestuursvergaderingen duren over het algemeen vrij lang, omdat je gedurende de week zelden met z’n zessen bij elkaar bent. Om 10:45 uur is het tijd voor pauze en wordt het weekend kort doorgesproken onder het genot van een bak koffie.

Na de pauze bespreken we de updates van de Faculty Wide Organs (FWO’s). Als voorzitter van Asset | Marketing maak je ook deel uit van Asset General. Op dinsdag vindt de algemeen bestuursvergadering plaats met de voorzitters van de zeven departementen en Lina, de Independent Chairman van Asset. In deze vergadering geeft elke portfoliohouder een update over zijn/haar portfolio, bespreken we algemene zaken over Asset en wordt de strategie bepaald die Asset moet voeren. Zelf coördineer ik het portfolio Promotion. Hier ben ik samen met de vice-voorzitters van alle departementen verantwoordelijk voor de Asset Academy, de promotie en introductieperiode van Asset. Andere voorbeelden van portfolio’s zijn Events, Finance, Administration, Acquisition, Project en Media.

Na de vergadering check ik mijn mail. Ik heb een mailtje ontvangen van Anick Bosmans, de Academic Director van het progammamanagement van de masters Marketing. Het betreft een e-mail over een onderwerp dat naar voren is gekomen tijdens onze tweewekelijkse meeting. Via Asset kom je op veel plekken terecht, en leer je veel mensen binnen de universiteit en andere studieverenigingen kennen. Dat maakt het uitdagend en houdt de meetings afwisselend.

Tussendoor vraagt Martijn of ik een LinkedIn bericht wil doorlezen. Afgelopen week heeft namelijk een van onze grootste events, de Markethings Week, plaatsgevonden en er volgt een recap op LinkedIn. Gedurende de dag is er veel dynamiek op de kamers en dit is een belangrijk onderdeel van je bestuursjaar. Samen met het hele bestuur beleef je alle hoogtepunten, en naast hard werken, is er ook veel tijd voor ontspanning en een grapje op de kamers. Een ander leuk aspect voor het werken op de kamers, is het constant binnenkomen van actief leden waar je even een praatje mee maakt.

Inmiddels is het 15:00 uur en ben ik bezig met het voorbereiden van de policy sessie van vrijdag. Ieder jaar schrijf je als bestuur een beleid en bedenk je twee focuspunten. Dit jaar hadden wij ook de eer om het langetermijnbeleid te schrijven. Een van de policy punten is de waarde van onze alumni vereniging, de Meesters in Marketing, te vergroten. Tijdens een policy sessie bedenken we als bestuur nieuwe ideeën om dit policy punt tot een succes te maken.

Na het voorbereiden van de policy sessie staat er een meeting met de Events Committee van Asset op het programma. Als Promotion Coordinator van Asset, ben je verantwoordelijk voor de coördinatie van de Events Committee van Asset. Deze commissie is verantwoordelijk voor het organiseren van de feesten, biercantussen, het gala en het voetbaltoernooi (Asset Champions League) van Asset.

Omstreeks 17:00 uur ontvang ik de agenda voor de volgende meeting met het landelijke marketing bestuur, de Marketing Associatie Nederland (MAN). Als voorzitter ben je ook verantwoordelijk voor het onderhouden van de contacten met de MAN. In de MAN zitten de voorzitters van de marketing studieverenigingen van Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Maastricht en Tilburg. Dit landelijke bestuur is gericht op kennisdeling en het organiseren van de Nationale Marketing Strijd en de Dutch Marketing Thesis Award, die ieder jaar weer plaatsvinden. Vrijwel maandelijks is er een meeting met deze voorzitters in Utrecht.

Na het beantwoorden van de laatste mailtjes zit de werkdag erop en pak ik mijn spullen om samen met de andere bestuursleden bij Babette te gaan avondeten. Een mooie afsluiting van de dag!

Waarom een bestuursjaar?

Toen ik op de Tilburg University begon te studeren, kwam ik al snel in aanraking met studievereniging Asset | Marketing. Ik begon in de Activiteiten commissie en na het behalen van mijn pre-master Marketing Management, besloot ik om als commissielid van TIME aan de slag te gaan. In de daaropvolgende maanden kreeg ik steeds meer inzicht in de taken en verantwoordelijkheden van de bestuursleden binnen Asset | Marketing. Hierdoor kreeg ik een duidelijk beeld van wat een bestuursjaar inhield. Toen ik uiteindelijk de vacatures voor een bestuursjaar bij de leukste vereniging van Tilburg voorbij zag komen, dacht ik bij mezelf: ik ben nog niet uitgeleerd en ik wil nog meer uit mijn studententijd halen. Na gesprekken met vrienden, familie en mijn voorganger Frank besloot ik om te solliciteren. Vervolgens heb ik gesolliciteerd en kreeg ik ruim een week later het heugelijke nieuws om de voorzitter van Asset | Marketing te worden!

Een bestuursjaar staat vol uitdagingen en het biedt de mogelijkheid om je zowel op persoonlijk als professioneel vlak verder te ontwikkelen. Zo leid je het ene moment een vergadering en het andere moment ben je bij een career event en kom je in contact met recruiters. Of je begeleidt zelf een commissie bij het organiseren van een formeel of informeel event. Dit zijn ervaringen die je niet tijdens de colleges leert, maar wél wat bedrijven later belangrijk vinden.

Wat is het mooiste moment uit je bestuursjaar?

Tijdens een bestuursjaar als Chairman van de mooie en gezellige vereniging Asset | Marketing maak je voortdurend mooie momenten mee. Dit klinkt cliché, maar het jaar vliegt voorbij en het ene leuke moment wordt door het volgende leuke moment opgevolgd. Overdag zit je bijvoorbeeld in een pittige bestuursvergadering, maar je sluit de dag af met een spetterend gala. Je hebt een druk schema, maar met alleen maar leuke en leerzame dingen. Wat ik ook mooi vind, is dat je constant als een team hard aan het werk bent om de vereniging naar een hoger plan te krijgen!

Wat is het belangrijkste leermoment?

Iedere dag en iedere week staat bomvol met nieuwe leermomenten. Ik kan daarom niet echt een specifiek leermoment benoemen. In je bestuursjaar moet je veel uitdagingen aangaan en werk je met verschillende type personen samen, waardoor je veel ervaring opdoet en enorm veel leert. Al deze bagage neem je mee richting je eerste baan en je verdere carrière.

Hoe ziet een gemiddelde week eruit?

Een week als Chairman van Asset | Marketing is nooit hetzelfde. Wekelijks zijn er terugkerende vergaderingen en taken, zoals de bestuursvergadering van Asset, Asset | Marketing en de kamerdienst bij Asset. Verder ben je vooral bezig met ad hoc zaken die je moet regelen. Hieronder heb ik geprobeerd om een overzicht van een gemiddelde week weer te geven.

Meer informatie over een bestuursjaar?

Een bestuursjaar is een geweldige ervaring! Je leert enorm veel en het legt een goede basis voor je carrière. Daarnaast is het gewoonweg een bijzonder jaar waar je veel verschillende mensen leert kennen. Ondanks dat je met belangrijke taken bezig bent, is plezier maken ook heel erg belangrijk, je bent en blijft een student. Al met al: een bestuursjaar is een ervaring om nooit meer te vergeten!

Wil je meer weten over een bestuursjaar als voorzitter, of wil je misschien meer informatie over één van de andere functies? Neem dan vooral contact op! Samen kunnen we een keer een kopje koffie drinken om te kijken of een bestuursjaar bij je past? Je kan me altijd mailen via chairman@asset-marketing.nl. Ben je nu al overtuigd om voor dit fantastische jaar te gaan? Solliciteren kan tot 7 mei door je motivatiebrief en CV te sturen naar vice-chairman@asset-marketing.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.