Blog

Supermarktformule EkoPlaza speelt in op duurzaamheidstrend

Al jaren is er sprake van een trend wat betreft het aanbieden van duurzame producten in de supermarkt. In het jaar 2010 hadden volgens tellingen van Milieudefensie supermarkten gemiddeld 90 biologische producten en 20 fairtrade producten in de schappen liggen. De eerdergenoemde trend heeft inmiddels zelfs geleid tot een nieuwe supermarktformule met de naam: EkoPlaza. Ook in Tilburg is een EkoPlaza te vinden. Heb jij deze winkelformule al eens een bezoek gebracht? Ondersteun jij dit ‘duurzame’ initiatief?


Visie EkoPlaza

Volgens de website van de supermarkt heeft men de bedoeling om natuurvoeding bereikbaar te maken voor een grotere groep consumenten. Men is naar eigen zeggen “de biologische supermarkt van Nederland”. Momenteel is men op bijna 50 locaties gevestigd en binnenkort komen er zelfs nog een aantal vestigingen bij. Het uiteindelijke doel is om biologische producten als zijnde vanzelfsprekend onderdeel te laten uitmaken van het consumptiepatroon van de consument.

Assortiment Ekoplaza

Binnen het assortiment zijn een huismerk en een verzameling aan externe duurzame merken te onderscheiden. Bij het huismerk gaat het onder andere om pastasauzen, roggebrood, mayonaise, soep, peulvruchten en zelfs meel. De categorie externe duurzame merken bevat onder andere Piramide (biologische thee, kruiden en specerijen), Ice Cream Factory (Biologisch diepgevroren ijs en desserts), Bonvita (Biologische zoetwaren en snacks), Horizon (Notenpasta’s, noten en zuidvruchten) en zeker niet onbelangrijk de biologische chocolade van het merk Vivani. Bovendien valt het op dat men een vijftigtal biologische wijnen in het assortiment heeft voor de wijnliefhebbers onder de consumenten.

Marketingactiviteiten

Qua marketing is men zowel op het web met sociale media als Twitter en Facebook terug te vinden, als op de traditionele media zoals met advertenties in de krant. Ook heeft men een RSS-feed en maakt men gebruik van Youtube door er promotiefilmpjes op te plaatsen. Het onderstaande voorbeeld heeft betrekking op de opening van de EkoPlaza in Tilburg.

Als unique selling points worden op de website een aantal aspecten genoemd:

  1. Duurzame, biologische producten zijn gezond en lekker;
  2. Duurzame voeding belast het milieu en de dieren in mindere mate;
  3. Men is specialist in biologische producten vanwege hoge betrokkenheid met deze sector;
  4. Biologische en duurzame producten worden lokaal geproduceerd. Met de aankopen kun je als consument de plaatselijke economie dus van een (biologisch) broodnodige boost voorzien.

Ondersteun jij dit initiatief?

Wat vind jij van dit ‘duurzame’ initiatief? Zou jij producten in deze supermarkt kopen? Heeft deze supermarktformule een toegevoegde waarde ten opzichte van de bestaande formules? Laat het weten bij de reacties of deel het blog middels de buttons.

Auteur: Ruben Teunissen

The following two tabs change content below.

3 gedachten over “Supermarktformule EkoPlaza speelt in op duurzaamheidstrend

  1. Wat voor prijzen hebben ze ongeveer? is het allemaal relatief duur of juist goedkoop?

  2. Las in de Pers vandaag dat ze in Londen ook een supermarkt hebben met een moestuin op het dak!

  3. Interessant concept. Ben laatst bij ekoplaza in Bussum geweest. Ik heb inderdaad het idee dat de prijzen lager zijn dan bij (voor zover mogelijk) vergelijkbare winkels.

    Ik ga er zeker vaker heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.