BlogMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireertOverig

Je goed voelen doe je met… reclames?

Emoties: reclames zitten er vol mee. Elk jaar maakt het bedrijf System1 een top 50 van de meest emotionele reclames in de FeelMore50. Als een reclame hier hoog scoort, doet hij dus iets met mensen en blijft hij ook hangen. ‘The more people feel, the more people buy’, aldus het bedrijf. De winnaar van afgelopen editie was deze reclame van Belvita. (Als je hem kijkt snap je waarom: je dag is dan weer helemaal goed.) Het verwerken van emoties in reclames is dus slim. Maar hoe werkt dat dan precies met die emoties? Hieronder licht ik een aantal manieren uit hoe emoties ingezet kunnen worden.

Geobserveerde emoties versus ervaren emoties

Ten eerste kan er onderscheid gemaakt worden tussen geobserveerde emoties en ervaren emoties. Geobserveerde emoties zijn emoties die je ‘leert’ te hebben uit je omgeving. Als je bijvoorbeeld naar Expeditie Robinson kijkt en je ziet dat de kandidaten het erg zwaar hebben, kom je tot de conclusie dat op een onbewoond eiland zitten echt niet leuk is. Als je echter ooit zelf op een onbewoond eiland hebt gekampeerd en je vond het totaal niet zwaar, dan heb je dus zelf ervaren dat het wel leuk is. Dat noem je dus ervaren emoties.

Een voorbeeld van hoe geobserveerde emoties in reclames kunnen zitten, is een reclame van de Efteling waar je ziet hoe erg iedereen het naar zijn zin heeft. Dan leer je: de Efteling is leuk. Een voorbeeld van ervaren emoties in reclames is als je iemand op een luchtbed in een zwembad ziet dobberen en je terugdenkt aan die keer dat jij zo lekker ontspannen aan het dobberen was.

Tactische emoties versus strategische emoties

Ten tweede kun je een onderscheid maken tussen tactische en strategische emoties. Tactische emoties worden gebruikt in advertenties of commercials om aandacht voor het merk te krijgen. Deze emoties staan los van het product. Een goed voorbeeld zijn de reclames van Centraal Beheer, waarin op een vrolijke manier de verzekeringsmaatschappij onder de aandacht komt. Dit soort reclames worden vaak ingezet door bedrijven waarvan de producten veel lijken op andere producten in de categorie. Hun unique selling point is in dat geval de reclame.

Door tactische emoties in te zetten krijgt men een positief gevoel ten opzichte van de advertentie, en een oké (dus in ieder geval niet negatief) gevoel ten opzichte van het merk. Het risico van het inzetten van dit soort emoties is dus dat men alleen de advertentie leuk vindt en alsnog het merk nooit zal aanschaffen. Het voordeel van het inzetten van dit soort emoties is daarentegen dat het merk meer onder de aandacht van de consument komt en dat het merk daardoor sneller top-of-mind bij de consument wordt. Het merk dat het eerst in je opkomt als je denkt aan een bepaalde gebruikssituatie, is vaak ook het merk dat je koopt. Vaak hebben de merken die bij de meeste mensen top-of-mind zijn ook meer marktaandeel dan de nummers 2 en 3 gecombineerd.

Strategische emoties zijn emoties die met het product te maken hebben. De emoties worden gebruikt als een soort ‘voordeel’ en zijn gelinkt aan de merknaam. Een voorbeeld is de ‘real beauty’ campagne van Dove. Het is de bedoeling dat als je naar deze filmpjes kijkt, je je goed voelt over jezelf. Daardoor wordt ‘je goed voelen’ ook gekoppeld aan Dove, en krijg je dus elke keer een goed gevoel als je de merknaam of een product van Dove ziet. Het voordeel van dit soort reclames is dat men ook echt een positief gevoel krijgt ten opzichte van het product en het merk, en niet alleen ten opzichte van de advertentie.

Conclusie

Je kunt dus op verschillende manieren emoties in reclames inzetten. Welke manier het beste is, hangt helemaal af van het doel van de reclame. Wil je de consument laten weten dat jouw merk het leukste is, of wil je de consument laten terugdenken aan een moment dat ze al ooit hebben beleefd? Wil je dat de consument vooral de commercial erg leuk vindt, of wil je dat ze een goed gevoel krijgen bij je product? De volgende keer dat je een reclame ziet, bedenk dan eens wat het doel van de makers waarschijnlijk was. En werkt het? Dan is het dus een goede reclame! 

P.s.: Als je meer wilt weten over verschillende emoties die in reclames worden gebruikt, lees dan ook deze blog!

The following two tabs change content below.
blank

Linda Krekelberg

Linda studeert Marketing Management en blogt sinds september 2018 voor Markethings.net. Haar interesses liggen onder andere bij marketingcommunicatie, consumentengedrag en contentmarketing.
blank

Laatste berichten van Linda Krekelberg (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.