Blog

Employer branding bij fastfoodketen McDonalds

De fastfoodketen McDonalds laat sinds een aantal dagen reclamespotjes zien waarbij de volgende slogan centraal staat: ‘Werken bij McDonalds, daar mag je best trots op zijn.’ Hierbij gaat het duidelijk om een vorm van ‘employer branding’ waarbij marketing en human resource management samenkomen. Is dit volgens jou een goed initiatief? Hoe nuttig is employer branding in jouw ogen?

Employer Branding

Het begrip ‘employer branding’ werd geïntroduceerd in 1990. Het heeft betrekking op alle activiteiten die een bedrijf onderneemt om naar bestaande en potentiële werknemers te communiceren dat het bedrijf een prima plaats is om te werken. Wat de specifieke reden is dat men dit toepast bij McDonalds is nu de centrale vraag. Is het zo dat men te weinig (geschikte) mensen kan vinden? Of gaat het juist om het aanpassen van het beeld dat de consument heeft van een medewerker van McDonalds?

Commercial McDonalds

Qua medium heeft men onder andere gekozen voor een commercial op televisie. Dit is in principe opvallend omdat je dan met hagel schiet. Het adverteren op plaatsen waar de mogelijke werknemers of bestaande werknemers te vinden zijn, is naar mijn idee effectiever om het doel van employer branding te bereiken.

http://www.youtube.com/watch?v=nYG1FAmxsEk

Wat vind jij?

Wat vind jij van de uitwerking van deze vorm van employer branding? Is de mediumkeuze in jouw ogen geschikt? Laat het weten bij de reacties op deel het blog middels de onderstaande social media buttons.

Auteur: Ruben Teunissen

The following two tabs change content below.

3 gedachten over “Employer branding bij fastfoodketen McDonalds

  1. McDonald’s heeft deze campagne gestart omdat ze vindt dat veel mensen maar weinig weten over McDonald’s als werkgever. Dit hoewel ze al jaren de ontwikkeling van medewerkers centraal zet. De campagne moet een bredere bekendheid geven als werkgever en het merk profileren op het gebied van goed werkgeverschap, aldus http://www.werf-en.nl/31/10/2011/mcdonalds-campagne-voor-trotse-werknemers/

    Persoonlijk vind ik de uitwerking op z’n minst bijzonder. Hoewel de insteek – de perceptie dat medewerkers zich schamen voor het werken voor McDonald’s – naar mijn mening wel in lijn is met de werkelijkheid, vraag ik me af of deze campagne en de reclame in het specifiek hier verbetering in zal brengen. Ook het gebruik van het woord ‘best’ in de slogan past hierbij, maar komt misschien niet zo sterk over.

    Stel je bijvoorbeeld voor dat het geluid uitstaat tijdens de reclame (muting), dan zie je 27 (van de 35) seconden lang iemand die zich schaamt voor zijn werk. Bovendien terecht, want hij wordt nog uitgelachen ook (al dan niet om een andere reden). Hetzelfde zou kunnen gelden wanneer de tv-kijker, zoals gewoonlijk, laag-betrokken is met het verwerken van de informatie van de reclame.

    Naar mijn mening zou deze nadruk op de bestaande perceptie dus wel eens een perceptie bevestigend kunnen werken, in plaats van ontkrachtend.

  2. Mocht er wel een goede manier zijn om dit te doen dan is dat ook wel iets voor het personeel van de NS…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.