BlogOverig

Expand your Future: Personal branding

Geplaatst

Gisteren was ik bij een interessante presentatie over hoe je jezelf het beste ‘in de markt kan zetten’. De presentatie was georganiseerd door Tilburg School of Economics and Management Alumni Relations en Career Services. Ik moet zeggen dat ik een paar nuttige tips mee naar huis heb kunnen nemen. Dus, hierbij een kort overzicht voor degenen die hier niet bij zijn geweest.

Op markethings.net zijn al vaker blogs voorbij gekomen waarin ‘personal branding’ aan bod komt, maar bij de presentatie van gisteren kwamen toch nog een paar nuttige tips voorbij, die ik jullie niet wil onthouden. Een deel van de presentatie werd gegeven door Ralph Kolen. Hij geeft trainingen, onder andere op het gebied van communicatie, netwerken, leiderschap en arbeidsmarktprestatie. Hij gaf een aantal handige tips mee voor wanneer je op zoek gaat naar een baan en hoe je jezelf het beste ‘in de markt’ kan zetten.

 

Het Sollicitatieproces

  1. Lees de advertenties met vacatures goed door. Er staat soms vage informatie in, maar er is wel informatie die de baan omschrijft. Kijk dus goed of de omschrijving die er staat bij je past.
  2. Wanneer je voor meerdere banen gaat solliciteren, stuur nooit dezelfde CV’s door. Maak 1 ‘master CV’ en pas deze aan per sollicitatie, zodat je passende informatie voor de specifieke baan op je CV hebt staan. Zorg dat je CV positief opvalt.
  3. Je motivatiebrief bestaat uit vier delen. In het eerste deel vertel je dat je reageert op basis van de advertentie die je hebt gelezen en dat je wil solliciteren voor de baan. In het tweede deel vertel je waarom je bij het bedrijf wil werken. In het derde deel vertel je waarom dat het bedrijf jou zou moeten aannemen en in het vierde deel bedank je de werkgever voor het lezen van je motivatiebrief en zeg je dat je hoopt dat je op gesprek mag komen.

 

Brand yourself as a unique promise of value

Om jezelf te ontwikkelen tot een echt ‘authentiek merk’, zijn volgens Ralph Kolen 4 punten belangrijk:

  1. Knowledge. Dit is de kennis die je hebt geleerd bij je studie, of bij andere cursussen of opleidingen.
  2. Skills. Wat kan je? Ben je goed met de computer of heb je andere dingen geleerd die handig kunnen zijn voor een bedrijf.
  3. Talent. Wat zijn je persoonlijke talenten? Ben je disciplinair of kan je goed met mensen omgaan?
  4. Personality. Wat voor een persoon ben je? De werkgever wil je persoonlijkheid graag terug zien bij een sollicitatie. Vertel bijvoorbeeld over een probleem dat jij zelf op een creatieve manier opgelost hebt.

Personal-Branding-Brand-300x259

 

Ten slotte is het belangrijk dat je goed van jezelf weet wat je vaardigheden en talenten zijn. Ben je bewust van hoe je zelf in elkaar steekt.

Na de vorige onderdelen vertelde Ralph Kolen nog interessante dingen over hoe je het beste gebruik kan maken van onder andere: Facebook, Linkedin en Twitter. Een eerdere blog van markethings.net gaat hier ook al goed op in, dus daarvoor verwijs ik jullie door naar de volgende link: http://www.markethings.net/personal-branding-online/

 

The following two tabs change content below.

Anne

Laatste berichten van Anne (toon alles)

Een gedachte over “Expand your Future: Personal branding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.