Blog

Eyetracking

Reclamefolders bevatten vaak veel informatie: producten, prijzen, slogans, de naam van het bedrijf en een mooi model dat de aandacht trekt. Maar hoe weet een bedrijf nu of dat model niet te veel aandacht trekt, waardoor jij misschien de reclameboodschap niet meekrijgt? Daarvoor kunnen bedrijven gebruikmaken van een techniek die eyetracking wordt genoemd.

Wat is eyetracking?
Bij eyetracking wordt een proefpersoon gevraagd om een stapel reclamefolders door te nemen, of om een website te bekijken. Terwijl de proefpersoon dit doet, volgt een camera zijn of haar ogen. Deze camera volgt nauwkeurig de oogbewegingen en ziet dus waar de persoon naar kijkt. Op deze manier wordt duidelijk welke delen van bijvoorbeeld de reclamefolder het meest bekeken worden en hoe lang een proefpersoon naar ieder deel kijkt. Ook wordt duidelijk welke kijkroute de persoon heeft afgelegd tijdens het onderzoek en wat de totale kijktijd was.

Wat kunnen bedrijven met de resultaten?
Bedrijven die een nieuwe website online willen zetten of die een nieuwe reclamefolder willen verspreiden, hebben er veel aan om te weten of de opbouw van hun website/reclamefolder goed in elkaar zit. Met behulp van eyetracking komen ze erachter of proefpersonen de belangrijke onderdelen van hun reclamefolder zien, of dat ze alleen naar het mooie model kijken. Een mooi model is natuurlijk handig om de aandacht te trekken, maar het moet vervolgens niet de aandacht afleiden van waar het echt om draait: de reclameboodschap. Door inzicht te krijgen in de kijkroute kan het bedrijf bijvoorbeeld de opzet van een folder aanpassen, zodat consumenten wel hun aandacht richten op de naam van het bedrijf en het product, maar niet op de slogan die er als opvulling bij staat. Op die manier kunnen visuele reclameboodschappen zo ingedeeld worden, dat jij als consument precies die onderdelen ziet, die het meest van belang zijn!

Hieronder twee illustraties als voorbeeld. De eerste advertentie laat zien dat de proefpersonen vooral naar de titel en naar de baby keken. Zo’n schattige baby trekt natuurlijk ook wel veel aandacht. Gevolg: bijna niemand leest de tekst. Hetzelfde geldt voor de tweede foto. Dit is een reclame voor schoenen… Zoals je kan zien heeft niemand de schoenen opgemerkt.

Eyetracking

 

Eyetracking

 

Zo zie je maar weer dat eyetracking heel nuttig is om te controleren of je reclameboodschap nuttig is. Het volgende filmpje laat zien hoe eyetracking werkt en de hoe de resultaten te interpreteren zijn. Het is een reclamefilmpje, maar het is wel een mooie illustratie van eyetracking en de toepasbaarheid.

The following two tabs change content below.

Cindy

Laatste berichten van Cindy (toon alles)

Een gedachte over “Eyetracking

  1. Eye tracking is nu ook populair in de literatuur. Zie bijvoorbeeld:

    Teixeira, T., Wedel, M., & Pieters, R. (2012). Emotion-induced engagement in Internet video advertisements. Journal of Marketing Research, 49(2), 144-159.

    of andere artikelen van deze auteurs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.