Blog

Facebook gaat adverteren met WhatsApp: een slimme of domme zet?

In 2014 heeft Facebook maar liefst 19 miljard dollar betaald om WhatsApp in handen te krijgen. Dat is een hoop geld, want hoe verdient deze deal zich dan terug? De speculatie destijds was dat er een nieuw verdienmodel achter WhatsApp zou komen. Na 5 jaar is het concreet geworden: WhatsApp heeft bekend gemaakt in 2020 met advertenties te gaan werken, is dit een slimme of domme zet?

WhatsApp breekt belofte

Met 1,5 miljard actieve gebruikers per maand en 41 miljoen verzonden berichten per minuut, is WhatsApp dé populairste chat app ter wereld. Uit de cijfers kan je dan ook stellen dat het huidige WhatsApp erg gewild is. De populariteit is ontstaan door de gebruiksvriendelijkheid: zonder advertenties en het moet end-to-end encrypted zijn. Dit betekent dat de app niet commercieel is, waarbij de privacy van gebruikers gewaarborgd wordt. Deze belofte stamt voort uit de uitspraken van de voormalige oprichters; Brian Acton en Jan Koum. Jammer genoeg zijn zowel Koum als Acton na de acquisitie door Facebook opgestapt: ze geven aan dat er “verschillen” zijn met Mark Zuckerberg. Velen geloven dan ook dat het te maken heeft met de nieuwe koers van WhatsApp, en zij zich daarom ook distantiëren van het huidige beleid om de app commercieel te maken.

Oprichters WhatsApp Brian Acton &cJan Koum

WhatsApp volgt de rest met adverteren

Het downloaden en gebruiken van de apps en platforms wordt veelal gratis aangeboden aan de consument. Maar ook bedrijven moeten er centen aan over houden. Bedrijven in deze industrie werken dan ook met een verdienmodel, wat met name bestaat uit het aanbieden van advertenties aan andere bedrijven. Denk maar eens aan Facebook, LinkedIn en YouTube, waarbij bedrijven de kans krijgen om op de voorpagina terecht te komen of in een bekeken video van de gebruikers. Adverteren is echter geen garantie op succes. Snapchat dient als een goed voorbeeld, wat nog wel het een en het ander te bewijzen heeft. In 2018 is er namelijk een verlies gedraaid van 158 miljoen dollar, het jaar daarvoor zelfs 443 miljoen dollar. WhatsApp gaat de rest dus volgen met het aanbieden van advertenties, maar hoeveel zij hieraan gaan verdienen is nog een raadsel. Dit zijn in ieder geval mooie ontwikkelingen voor zowel bedrijven als marketeers. Nieuwe mogelijkheden gaan ontstaan om nóg dichter bij de consument te komen door gerichter te adverteren: bedrijven kunnen alvast in de rij gaan staan. 

WhatsApp Status Advertising

Dus… hoe gaat WhatsApp advertising dan in zijn werking? De status-sectie binnen WhatsApp lijkt nog een niet veel gebruikte functie, maar dat is wel waar het gaat komen. Het tonen van advertenties tijdens het afspelen van een story, wat al mogelijk is binnen Facebook en Instagram, gaat in 2020 ook komen voor WhatsApp. Dit is echter niet alles. Daarnaast komt er een extra knop onder advertenties van Facebook en Instagram advertenties, waarbij je contact kan opzoeken via WhatsApp met het bedrijf. Het aankoopproces wordt dus niet alleen makkelijker, maar ook persoonlijker gemaakt voor de gebruikers.

WhatsApp Advertising Voorbeeld

Conclusie

Uiteindelijk is dit de belangrijkste vraag: zitten de gebruikers op advertenties te wachten? Waarschijnlijk niet. Maar zolang de gebruikerservaring niet verstoord wordt, moet het geen probleem zijn. Dit laat WhatsApp zover ook zien. Daarnaast kan de integratie van de WhatsApp-knop binnen Facebook en Instagram gezien worden als een pluspunt voor gebruikers. Een win-win situatie voor zowel de gebruiker als het bedrijf, waarbij er service op maat aangeboden wordt aan de klant, en de kans voor bedrijven om te excelleren in klantenservice. Een slimme zet dus van WhatsApp!

 

Bronnen:

The following two tabs change content below.
blank

Donovan Liu

Donovan studeert Marketing Management aan Tilburg University en blogt sinds februari 2019 voor Markethings.net. Zijn interesses liggen op diverse onderwerpsgebieden, daarom kan je gevarieerde blogs verwachten van hem.

Een gedachte over “Facebook gaat adverteren met WhatsApp: een slimme of domme zet?

  1. Dus nu ook WhatsApp! Ben benieuwd wat het wordt. Om eerlijk te zijn, zijn de advertenties tijdens het afspelen van een video toch wel vervelend. Men is in spanning en plots komt er een advertentie tevoorschijn. Dus afwachten welk impact de advertenties zullen hebben bij de WhatsApp gebruiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.