Blog

Facebook’s nieuwe verdienmodel

Traditioneel verdient Facebook haar geld vooral uit advertenties. Facebook’s login scherm vermeldt echter dat lidmaatschap gratis is, en altijd zo zal zijn. Met de beursnotering van het populaire sociale netwerk wordt de druk om aanhouderswaarde te creëren steeds groter, vooral omdat de koers van Facebook op een lager niveau blijft dan de prijs op moment van de beursgang. De laatste tijd is het sociale netwerk druk bezig geweest met het uitbreiden van haar verdienmodel.

Betaalde berichtjes naar onbekenden

Als je een persoonlijk bericht stuurt naar iemand met wie je geen vrienden bent komt dit bericht normaliter in de ‘other’ sectie terecht. De ontvanger krijgt ook geen notificatie, vooral om spam tegen te gaan. Echter, Facebook is bezig dit te veranderen. Het gaat je echter wel geld kosten. Voor het luttele bedrag van $1 komt jouw berichtje gewoon aan in de inbox van de ontvanger, en ontvangt hij of zij ook een notificatie. Een uitgebreidere toepassing van dit systeem zou hogere prijzen hanteren. Zou jij $100 over hebben om je favoriete beroemdheid een berichtje te sturen?

Sponsored posts

Met de uitrol van timeline is de news feed slimmer, gebruiksvriendelijker en stukken dynamischer. Berichten die je waarschijnlijk het meest zullen interesseren worden hoog in de news feed getoond. Echter, door het feit dat gebruikers steeds meer vrienden toevoegen, wordt het aantal berichten ook steeds hoger. Je berichten zullen dus waarschijnlijk steeds sneller uit de spotlight verdwijnen. Als je Facebook $6,99 betaalt wordt je post ‘promoted’ en is de kans groter dan deze door je vrienden gezien wordt. Je kan zo Facebook als advertentie-kanaal gebruiken, bijvoorbeeld voor het verkopen van tweedehands producten. Er is echter meer, Facebook is bezig met een feature die ervoor zorgt dat je ook de content van een ander kan promoten.

Facebook-Gifts-

Facebook Gifts

Een van je vrienden is jarig maar je bent vergeten of hebt weinig tijd om een cadeautje te kopen? Facebook helpt. Facebook heeft een dienst die het mogelijk maakt om vanuit je luie stoel cadeaus te geven aan je vrienden. Denk bijvoorbeeld aan gift cards (iTunes, Starbucks) maar ook aan goede doelen, parfum, en gadgets. Het is ook mogelijk de ontvanger een cadeau te laten kiezen voor een bepaald bedrag.

Met een steeds groter wordende groep gebruikers en druk van aandeelhouders om waarde te creëren, heeft Facebook een aantal mogelijkheden uitgerold. Voor zover ik weet is nog niet alles mogelijk in Nederland echter, traditioneel implementeert Facebook de features slechts geleidelijk. Facebook’s filosofie is dat lidmaatschap altijd gratis zal zijn. Maar tegenwoordig is dus de toegang tot allerlei extra’s betaald. Ongetwijfeld zullen er gebruikers zijn die de features zullen gebruiken, alhoewel het voor veel gebruikers onnodige extra’s zijn. Het blijft afwachten of de implementatie van de mogelijkheden ook resulteert in hogere winsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.