BlogCommunicatieConsumentengedrag

(Apple) Fanboys: Geslaagde Merkbinding

Dit artikel is geschreven door Jos Westerkamp van Marug.nl

Laatst vertelde iemand mij zonder enige gêne dat hij 65 euro per maand betaalt voor zijn mobiele telefoon. Eentje waarvoor hij acht uur in de rij had gestaan. Zodat hij hem als eerste had. Fanboys…

But first things first: niets slechts over Steve Jobs. De beste man heeft meerdere industrieën op zijn kop gezet en er eindelijk voor gezorgd dat Bill Gates weer een aansporing kreeg om de glazen van zijn Windows op te poetsen. Held.

Apple Fanboys in de rij

Nee, de verbijstering slaat toe bij de fans, mensen die een combinatie van de hele nacht in de rij staan voor een mobiel, tablet of laptop plus het hiervoor neerleggen van een premium price uiterst normaal vinden.

Sterker nog, dit proces herhalen ze dan ook nog eens met liefde wanneer er een nieuwe, minimaal verbeterde versie uit is.

Deze fans zullen naast de kwaliteitsverschillen vertellen dat ze echt een klik hebben met het bedrijf en dat ze hierin waarden terugzien die ze belangrijk vinden. De literatuur benoemt dit fenomeen als Consumer–company identification (o.a. Bhattacharya & Sen, 2003) en dit wordt door velen als belangrijk gezien vanwege de vele voordelen die eraan kleven voor een merk. Onder deze voordelen vallen onder andere: hoge loyaliteit, minder vatbaar voor producten van de concurrent en extra role-behaviour; wat ongeveer neerkomt op het niet alleen onderhouden van een transactionele relatie, maar daarbij ook het ondersteunen van het merk. Dat bedrijven “fans” nastreven spreekt dus voor zich, maar dat de consument andersom ook op zoek is naar deze band is op zijn minst opvallend en de achterliggende redenen zijn eigenlijk vrij primair.

Apple Fanboys in de rij iPhone 5

Want wat blijkt: door jezelf aan een gerespecteerd bedrijf te linken vervul je de behoefte om je zelfbeeld voor jezelf en respectable others acceptabel te houden. Ondanks dat je totaal geen bijdrage levert aan de organisatie, en de liefde van 1 kant komt, krijg je toch het gevoel dat je deel uitmaakt van het merk zijn sociale en financiële succes. Daarnaast biedt een merk zoals Apple een al vooraf bepaalde houding en overtuiging, zodat je als fan weet hoe je je moet gedragen.

Bovenstaande argumenten, je zelfbeeld verbeteren en je onzekerheid verminderen, zijn zeker goede redenen om jezelf ergens aan te verbinden en daarmee te voorzien in een behoefte. Maar om deze behoefte te stillen met een nieuw mobieltje slaat natuurlijk nergens op.

Mocht je nu desondanks op zoek zijn naar een nieuw mobieltje: klik dan hier. Top smartphone voor maar 150 euro. Ja, misschien staan de fabrieksinstellingen nog op Mandarijn, waarvoor je even langs de plaatselijke afhaalchinees zou moeten, maar ik kan je bijna verzekeren dat die rij geen acht uur duurt.

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.