BlogCommunicatie

Fashionweek: De kracht van goede show branding

Met nog maar een paar kleinere fashionweeks te gaan zit het er alweer bijna op. Afgelopen juli was onze hoofdstad als een van de eerste aan de beurt, waarna de grote toppers als Berlijn, New York, Milaan en Parijs al snel volgden. Tientallen grote en kleinere namen showden in de afgelopen maanden in 10 minuten tijd dat waar ze maanden, of sommigen misschien wel meer dan een jaar, naar toe hadden gewerkt: een eigen interpretatie van de Spring/Summer trends van 2015. Waar menig student in zijn/haar trainingsbroek naar de bieb slenterde om af te studeren, zaten de Anna Wintour’s van deze wereld front row in een designer pakje met een kritische blik naar de ontwerpen van designers te kijken. Designers die stuk voor stuk kapot gingen van de zenuwen, terwijl ze backstage de laatste hand legden aan hun presentatie, in de hoop dat de collectie iedereen bij zal blijven. Maar hoe zorg je er dan voor, met tientallen shows per fashion stad, dat jouw show het best herinnerd wordt? Is er zoiets als ‘show marketing’?

Constance_Jablonsk_2392202a

Show Branding

Met een tentamen brand management in aantocht is het hele branding fenomeen me natuurlijk niet meer geheel onbekend. Een van de belangrijkste stappen in het neerzetten van een goed en herkenbaar merk is en blijft differentiëren. Natuurlijk doen de deelnemende modehuizen en designers hun uiterste best om een unieke collectie te presenteren en proberen ze door middel van haar en make-up nog een extra speciale uitstraling neer te zetten. Maar is dit genoeg?

Afgelopen januari begon ik als stagiaire bij FashionWeek Nederland, waar ik 6 maanden lang stagiaire was binnen de zakelijke en jonge designers programma’s van het bedrijf. Wat ik al snel leerde is dat de glamour rondom fashion ver te zoeken is wanneer je met een team van 13 personen een complete fashionweek neer moet zetten (en dat 2x per jaar!). Met je unieke designs kom je als ontwerper op de catwalk te staan, maar naar mijn mening hebben alleen de echt doorgewinterde fashion-goeroes het nog over de afwerking en de details van je collectie na afloop van al die presentaties die ze bezocht hebben. De dingen die echt het nieuws halen en voor naamsbekendheid zorgen zijn de shows zelf. De manier waarop een collectie gepresenteerd wordt is bepalend voor de marketing waarde die aan een deelname aan fashionweek vast zit. Denk aan de Victoria Secret Show (oké, deze is geen onderdeel van een fashionweek); het merk heeft ongeveer al zijn naamsbekendheid te danken aan het mooie vrouwen spektakel dat elk jaar in december plaatsvindt. Gooi er nog een paar bekende artiesten tussendoor, et voila!, daar is je show branding.

Beste show (s)toppers aller tijden

Door de jaren heen zijn er shows geweest die het hele ‘show branding’ idee goed hebben begrepen. Hieronder heb ik mijn 3 favorieten wat verder uitgelicht.

Je zou zeggen dat een modehuis als Chanel niet meer zo veel aan branding hoeft te doen om opgemerkt te worden tijdens fashionweek. Think Again! Tijdens afgelopen fashionweek in Parijs veranderde Karl Lagerfield (hoofd design Chanel) de catwalk in een waar protest, om zo in te spelen op de huidige discussies over gelijkheid tussen man en vrouw. Of iedereen het er mee eens was dat dit gepast is op een gerenommeerde catwalk als Parijs is een tweede, maar ik vind het in ieder geval erg slimme marketing! (Parijs, 2014)

chanel-spring-2015-crop

 

Dit is misschien wel de meest speciale show ooit gegeven, al is het gewoon om de locatie. In 2007 was Karl Lagerfield nog hoofd design bij Fendi en stuurde hij zijn modellen een wel heel bijzondere catwalk op; de Chinese Muur. Ook al is 2007 alweer lang geleden, menig modeliefhebber heeft her hier nog steeds over en het heeft toen ook zeker de nodige publiciteitswaarde opgeleverd. (China, 2007)

lv_fendi-edit

 

Zijn dit soort show spektakels alleen maar weggelegd voor grote internationale modehuizen? Wellicht een catwalk over de Chinese Muur wel. Maar niemand minder dan Iris van Herpen (een van de bekendere Nederlandse modeontwerpsters) showde afgelopen januari in Parijs en haalde hier meerdere keren het nieuws mee. Terwijl modellen over de catwalk liepen, hingen een aantal van hun collega’s op een wel heel unieke manier in de lucht. Ze waren namelijk “vacuüm verpakt”. (Parijs, 2014)

Iris-van-Herpen-AW14-images_dezeen_5ss

The following two tabs change content below.

Paola Geurts

Laatste berichten van Paola Geurts (toon alles)

2 gedachten over “Fashionweek: De kracht van goede show branding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.