BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

Festivals en social media gebruik

image-2016-04-17

Nu het festivalseizoen voor de deur staat (nog een paar weken wachten..), beginnen de lentekriebels toch echt. Het wordt beetje bij beetje lekkerder weer en ik kan niet wachten tot we daadwerkelijk straks weer mogen genieten van dagen lang goede muziek, dansjes doen en verbrande hoofden. Twee dagen geleden is één van ‘s werelds grootste, populairste kunst- en muziekfestivals weer begonnen;  Coachella, die ieder jaar plaats vindt in Californië, USA. Vorig jaar schreef Whinney al over de digital marketing van Coachella en vandaag zal ik jullie iets meer toe lichten over hoe grote festivals, zoals Tomorrowland, Pinkpop en ook Coachella, social media toepassen tijdens hun festivals.

Het maken van een appapp

Zo heeft Pinkpop afgelopen jaren een App gelanceerd waarin alle festival informatie overzichtelijk bijeen kwam. Zo kon men makkelijk het programma per stage van iedere dag bekijken. Alle eet-en drink tentjes opzoeken, muziek mee luisteren en dit alles natuurlijk delen met je vrienden op social media. Maar niet alleen Pinkpop maakt gebruik van zo’n handige app, ook Sziget maakt goed gebruik van de mogelijkheid om een app te downloaden, waar mensen alvast songs kunnen luisteren van artiesten die zullen optreden, maar ook alle posts op Facebook, Instagram en Twitter zijn binnen een klik beschikbaar door middel van het social media kopje, hoe handig is dat.

Aftermovie

Hoe kan je beter mensen warm maken voor jou festival, dan het laten zien hoe gaaf het festival afgelopen jaar was. Tomorrowland maakt hier goed gebruik van, ieder jaar plaatsen zei (en nog veel meer festivals natuurlijk) een video met een compilatie van de vetste shows van die editie, zie hieronder de aftermovie van afgelopen jaar.  Met al meer dan 17 miljoen views 140.000 likes, doen zij het een heel stuk beter dan bijvoorbeeld Sziget, die maar 685.000 views haalden en een kleine 4000 likes.

 

Twitter

1213

Vele festivals zullen tijdens het plaatsvinden gebruik maken van hun social media accounts, Twitter werkt het beste om overzichtelijk informatie te verspreiden over praktische zaken, activiteiten die zullen plaatsvinden en nog veel meer. Zie hieronder tweets die Coachella vorig jaar gebruikte om onder andere door te geven dat men de bandjes niet moest vergeten (toch best wel handig als je binnen wilt komen).

Bereikbaarheid verbeteren

14

Hoe vaak hebben we het al niet meegemaakt, je raakt een van je vrienden kwijt en vervolgens kan je diegene nauwelijks tot niet bereiken aangezien er nergens 4G of Wi-Fi te bekennen is. Het is vaak maar afwachten tot je elkaar weer eens tegen komt ergens op het overvolle festival terrein. Een misschien iets onbekender festival, althans ik had er nog nooit van gehoord, San Francisco’s Outside Lands heeft hier een oplossing op bedacht. Ze heeft 8 torens laten neerzetten op hun festival, waarbij aan iedere kant van de toren een tablet bevestigd was, waarbij er eens een keer wel bereik was. Van te voren kon men een bandje registreren, deze op de dag zelf omdoen en hiermee inchecken op de palen bij Facebook, zo kon men berichten sturen naar andere die ook een bandje hebben geregistreerd, locatie inchecken en nog meer. Laat dit maar overkomen naar andere festivals!

Laat de festivals maar beginnen

Zoals je ziet zijn er best wat social media kanalen die festivals de afgelopen jaren hebben gebruikt, met het steeds meer toenemende gebruik denk ik dat we de komende jaren nog heel veel meer van dit soort dingen gaan zien, maar voor nu; laat de festivals en het goede weer maar mooi beginnen!

 

The following two tabs change content below.

Babette Tielemans

Laatste berichten van Babette Tielemans (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.