BlogCommunicatieConsumentengedrag

Feyenoord vs. Ajax: Shirtsponsoring

Zondag 21 september is het weer tijd voor dé voetbalwedstrijd van het seizoen in het mooiste stadion van Nederland: Feyenoord tegen Ajax. Saillant detail bij de wedstrijd is dat ex-Ajax keeper Kenneth Vermeer komende zondag het doel van de Rotterdammers zal verdedigen. In een kolkende Kuip gevuld met ongeveer 50.000 Feyenoord fans, Ajax supporters worden niet toegelaten in het stadion, zullen de twee clubs hun sportieve en tactische krachten meten. Maar welke merken staan als sponsoren op de Rotterdamse en Amsterdamse shirts? En welke opvallende campagnes hebben de (voormalige) sponsoren van de voetballers bedacht?

Feyenoord: Opel en een olifant

Dit seizoen heeft Feyenoord een nieuwe hoofdsponsor: Opel. Echt nieuw is deze sponsor niet voor Feyenoord, omdat Opel de Rotterdammers ook al in de periode van 1984 tot 1989 sponsorde. Het automerk heeft nu met de club een sponsorcontract tot 2017 gesloten en betaalt naar schatting 5 miljoen euro per jaar om zijn logo op de shirts te laten zien. Met een totaal bedrag van 20 miljoen euro is dit het grootste sponsorcontract dat door een Nederlandse sportploeg in 2013 ondertekend werd.

Opel shirtsponsoring Feyenoord

Vorig seizoen werd Feyenoord nog gesponsord door verzekeraar ASR, die zijn plek op het shirt voor de laatste maanden van het sponsorcontract afstond aan Diergaarde Blijdorp. De Rotterdamse dierentuin had te maken met teruglopende inkomsten en kon daardoor de extra exposure via het shirt van Feyenoord goed gebruiken. Uit de samenwerking tussen Feyenoord, ASR en Blijdorp ontstond de meest knuffelbare Feyenoord-supporter ooit: het olifantje Olli. De campagne met Olli en Giovanni van Bronckhorst, ex-Feyenoordspeler en nu assistent trainer, resulteerde in een ware Olli-mania. Eind 2013 waren er meer dan 100.000 knuffel-Ollies verkocht en mede door Olli trok Diergaarde Blijdorp 50.000 tot 75.000 bezoekers méér in het jaar 2013. Daarnaast werd de reclame door het Nederlandse publiek verkozen tot de beste reclame van 2013, waardoor Olli, ASR en Feyenoord de Gouden Loeki ontvingen.

 

Ajax: Aegon en Adidas

Waar Feyenoord een reclameprijs kreeg uitgereikt, verdiende Ajax de échte Nederlandse voetbalprijs: het landskampioenschap. Sinds 2008 worden de Amsterdammers gesponsord door Aegon, het hoofsponsorcontract met de verzekeraar loopt nog tot 31 december 2014. Ook Aegon schenkt de ruimte op het Amsterdamse shirt aan een goed doel. Tijdens de uitwedstrijden in de Eredivisie die Ajax dit kalenderjaar nog speelt, dus ook komende zondag in de Kuip, zal het logo van het Fonds Gehandicaptensport op de shirts van de Amsterdammers te zien zijn. Hiermee willen Ajax en Aegon meer aandacht vragen voor de gehandicaptensport. Opvallend detail bij de wedstrijd Ajax-Feyenoord van vorig seizoen was dat één van de grensrechters als hypotheekadviseur bij Ajax-sponsor Aegon werkt. Dit zorgde voor enige onrust bij het Feyenoord-legioen. De KNVB liet deze scheidrechter toch de wedstrijd vlaggen, omdat de voetbalbond niet twijfelde aan zijn integriteit.

Aegon shirtsponsoring Ajax

Zowel Ajax als Feyenoord worden door het sportmerk Adidas gesponsord. Hierdoor hebben beide teams shirts waarbij de bekende drie strepen van Adidas op de mouwen zijn gedrukt. Afgelopen zomer verspreidde het sportmerk een grappige viral video waarin Ajax-trainer Frank de Boer en (ex)-Ajax-spelers Siem de Jong, Jasper Cillessen en Dailey Blind voetbalshirts met verschillende designs (o.a. met tulpen en molens) te zien kregen. Benieuwd naar hun reactie? Bekijk het onderstaande filmpje!

 

De Amsterdammers zullen dus op zoek moeten gaan naar een nieuwe hoofdsponsor, omdat het contract met Aegon eind dit jaar afloopt. Welk merk lijkt jou geschikt als nieuwe shirtsponsor voor Ajax? Geef je mening in de reacties!

Update 7 november 2014: De nieuwe hoofdsponsor van Ajax is Ziggo. Verschillende Feyenoord fans willen daarom hun Ziggo abonnement opzeggen: de Rotterdammers willen niet meebetalen aan het sponsor contract van de Amsterdammers. 

The following two tabs change content below.

2 gedachten over “Feyenoord vs. Ajax: Shirtsponsoring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.