BlogMarkethings.net inspireertOverig

FIFA: d’r op en d’r over!

29295-23wviw

Voetbal, het spel van de passie, ongekende schoonheid en bikkelharde confrontaties. Het spel dat inmiddels al sinds ruime tijd beheerst wordt door geld, macht en: de FIFA. Inmiddels is het negen maanden geleden dat Sepp Blatter opnieuw verkozen werd tot president, om vervolgens af te treden. In die maanden vielen vele kopstukken en werd een nieuwe president aangesteld: Gianni Infantino. FIFA, nu wij weer? Koppie omhoog? Of houden we het bij de volgende klassieker: HIJ NIET?!

Laat het verleden, het verleden

Deze pagina zou te kort zijn om alle perikelen bij de FIFA van de recente maanden te bespreken. Zeker is wel dat de gifbeker vandaag de dag eerder halfleeg is dan halfvol, met alle topfunctionarissen die reeds het toneel verlaten hebben. Toch is over al deze perikelen vooral duidelijk dát het mis was en niet waar het organisatorisch misgegaan is. Om het vertrouwen van de supporters, marketingbureaus en commerciële partners terug te winnen zijn vooral duidelijkheid, geloofwaardigheid en realisme vereist. Met het vertrek van Blatter is in ieder geval de personificatie van alle schandalen verdwenen en daarmee ook de weg vrij om deze kernwaarden terug te brengen.

Landen, clubs, spelers en fans, iedereen zal weer trots worden op de FIFA’, vertelde de opvolger van Sepp Blatter. ‘We gaan een nieuw tijdperk tegemoet en zullen de reputatie van de FIFA weer oppoetsen (Gianni Infantino)

Blessuretijd

Het is namelijk geen publiek geheim dat enkele belangrijke partners van de FIFA door alle perikelen besloten hebben contracten niet te verlengen. Bij verdere malaise zal bijvoorbeeld ook Coca-Cola nogmaals nadenken over het partnerschap, dat al sinds 1974(!) loopt, in navolging van Sony en Emirates Airlines. Dat is niet onlogisch, aangezien enkele voordelen/doelstellingen van sponsoring op wankelen staan. Achtereenvolgens:

  1. Het vormen van attitudes, ofwel verbeteren/versterken van het imago.

Ik denk dat we het allemaal wel eens zijn dat, je binden aan een corrupte organisatie, niet een echt lekkere image-booster is.

  1. Vergroten van (positieve) publiciteit/exposure.

Hiervoor geldt eveneens dat vooral het positieve gedeelte twijfelachtig is, wat betreft de exposure. Qua exposuremogelijkheden en bereik zijn toernooien als EK/WK ’s, die door de FIFA georganiseerd worden, natuurlijk om van te watertanden.

  1. Sales. Door o.a. sampling en het tonen van product attributen streven bedrijven ernaar om sales te verhogen.

Aangezien ik niet verwacht dat supporters het voetbal snel de rug toe keren (zolang de wedstrijden aanzien genieten en betaalbaar blijven), lijkt deze vorm nog enige tijd gewaarborgd. Wat dat betreft zou je kunnen zeggen dat het 1-1 is, en de FIFA inmiddels de blessuretijd ingegaan is. Als Infantino het lukt om corruptie te weren, of in ieder geval even goed te verbergen als zijn voorganger, dan zal de financieel welgestelde partij de wedstrijd in zijn voordeel beslissen. Maar is het de Zwitser die de doorslaggevende factor zal zijn?

De c(o)up met de grote oren

Afgaande op de overwinningsspeech, waarin Infantino gouden bergen beloofde, ben ik gematigd positief. Bovenal omdat de beste man een goede reputatie geniet, bij zowel Europese mogendheden als intercontinentale betrokkenen. Bovendien zijn fundamentele hervormingen goedgekeurd, met een overgrote meerderheid. Feit is wel dat, zolang er geld in het spel is, er sprake zal blijven van steun. Mochten er financieel mindere tijden komen dan kunnen die hervormingen wel eens minder snel doorgevoerd worden. Daarnaast biedt een sponsorship bij de FIFA nog een ongekende exposure mogelijkheid. Mocht het Infantino lukken om hervorming door te vormen, zal de FIFA wel gloriëren. Heren sponsoren, maybe this is you’re time to shine!

Laat ik afsluiten met enkele bemoedigende woorden van grootvader Sepp:

De nieuwe voorzitter heeft alle kwaliteiten om mijn werk voort te zetten en de FIFA weer stabiel te maken

Blatter

Bronnen:

  • http://marketing.about.com/od/eventandseminarmarketing/a/sponsorship.htm
The following two tabs change content below.

Bart Hendriks

Laatste berichten van Bart Hendriks (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.