Blog

Fifty shades of profit

Met extreem lage verwachtingen mengde ik mij vorige week woensdag in een menigte van 1500 vrouwen, wachtend op de start van de ladies night in de bioscoop in Roermond. Ik had nog nooit zo veel giebelende, hoopvolle vrouwen bij elkaar gezien, zeker niet in afwachting van een film.

 

Hype

Wie bij de titel van dit stuk al compleet de weg kwijt was,  heeft de laatste jaren onder een steen geleefd. Fifty shades of Grey is vooral onder vrouwen de grootste hype van dit moment, en dat wil wat zeggen als je bedenkt hoe groot de gekte rondom vogelvoer als quinoa is. Afgelopen week ging de film in première, maar het begon allemaal een paar jaar geleden toen E.L. James besloot een erotische wending te geven aan de standaard bouquetreeksen. De boeken braken verkoop records die eerst op naam stonden van schrijvers als Dan Brown en J.K. Rowling. De boeken werden vertaald naar maar liefst 51 andere talen, waaronder Thai, IJslands en Mongools!

De snelheid waarmee Fifty shades binnenkwam in de industrie is ongekend. Nadat E.L. James moe was geworden van haar werk in de televisiewereld, begon ze erotische verhalen op een website te posten. Deze sloegen vervolgens zo goed aan dat ze besloot er een verhaal van te maken. De trilogie werd niet alleen veel in hard copy verkocht, maar liet ook zien dat de industrie aan het veranderen is door de enorme verkoopcijfers van e-books. Het succes heeft E.L. James onder andere te danken aan de brede doelgroep waarbij het boek in de smaak viel. Zowel tieners als 50+ vrouwen konden de boeken niet meer neerleggen en raakten in de ban van de wereld van mr. Grey.

Afgelopen woensdag was het dan eindelijk zo ver; Fifty shades op het witte doek. Maar voordat de film überhaupt in première ging was het al de meest besproken film van het afgelopen jaar. In 2014 was de trailer van Fifty Shades of Grey de meest bekeken trailer van het jaar en naar aanloop van de film werden meerdere ‘teasers’ weggegeven om de fans’ spanning te vergroten. Critici zijn niet bijzonder positief over de kwaliteit van de film, maar zelf moet ik eerlijk toegeven dat ik aardig ben verrast. Ik heb zelf het eerste boek halverwege weer weggelegd, omdat het naar mijn mening behoorlijk slaapverwekkend geschreven was (als je de bondage niet meetelt natuurlijk). De film daarentegen vond ik een goede combinatie van ‘interessante’ seks scènes en grappige dialogen.

Heb jij ‘m al gezien? Bekijk hieronder nog een keer de trailer!

The following two tabs change content below.

Paola Geurts

Laatste berichten van Paola Geurts (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.