BlogConsumentengedragMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Cut yourself some slack – waarom flexibele doelen beter zijn

doelen stellen

Hoewel we net zijn bijgekomen van de vrieskou, duurt het niet lang meer voordat we onze beach body klaar moeten hebben. Wellicht dat we hier doelen voor gaan stellen als: drie keer in de week sporten, of twee kilo per week afvallen. Natuurlijk zijn er nog veel andere domeinen waarin we doelen stellen, zoals studeren, sociale contacten, duurzaamheid en ga zo maar door. Ook krijgen we soms doelen opgelegd van bijvoorbeeld werkgevers. Maar welke typen doelen geven ons het meeste resultaat? Twee wetenschappelijke onderzoeken hebben hier wel een antwoord op. Het lijkt erop alsof we wel wat flexibeler kunnen zijn.

doel onbereikbaar

Maak je doelen niet te specifiek

Natuurlijk is het belangrijk om specifiek te zijn in de doelen die je zet, omdat dit je helpt bij het evalueren van je vooruitgang. Als je doel is om zo veel mogelijk af te vallen, wanneer is dit doel dan gehaald? Maar volgens Scott en Nowlis (2013) moeten we ook niet te specifiek worden. We hebben vaak een exact doel, zoals het willen afvallen van 2 kilo per week. Volgens hun onderzoek is het echter beter om een zogenaamd ‘high-low range’ doel te stellen, zoals het willen afvallen van 1 tot 3 kilo per week. Waarom werkt dit?

Een doel geeft een groter gevoel van prestatie als het haalbaar en uitdagend is. En als jij een groter gevoel van prestatie hebt, is de kans groter dat je hetzelfde doel aanhoudt in de volgende week. Maar haalbaar en uitdagend zijn moeilijk te combineren in één exact doel, zoals het afvallen van twee kilo per week. Een range doel heeft echter twee getallen. Het laagste getal is haalbaar en het hoogste getal is uitdagend. Het combineert dus de twee dingen die nodig zijn om je doel door te zetten!

Bouw cheat-days in je doelen

Het onderzoek van Sharif & Shu (2017) bouwt verder op flexibiliteit in doelen door te kijken naar cheat-days. Geef toe, we worden allemaal blij van de mogelijkheid tot een cheat-day. Één dag in de week pizza/friet-dag of lekker in bed blijven liggen in plaats van zwoegen in de bieb (gek genoeg is dit vaak dezelfde dag). Dit onderzoek is dan ook goed nieuws. Volgens de onderzoekers is het namelijk goed om een mogelijkheid tot cheat-days in je doelen te bouwen.

In het onderzoek worden drie verschillende doelen vergeleken:

  1. Een moeilijk doel (bijvoorbeeld 7 dagen in de week sporten)
  2. Een makkelijk doel (5 dagen in de week sporten)
  3. Een reserve doel (7 dagen in de week sporten met de mogelijkheid om 2 keer niet te gaan)

Als we logisch denken, zou je verwachten dat mensen het moeilijke doel het minst graag hebben, puur omdat het zeven keer sporten is in plaats van vijf. Daarnaast zou je denken dat het makkelijke doel vaker wordt gekozen dan het reserve doel, omdat het initiële aantal vijf is in plaats van zeven. Het laatste bleek echter niet uit het onderzoek. Wanneer mensen een hoger, lange termijn doel hebben (zoals gezonder leven), kiezen ze vaker het reserve doel. Waarschijnlijk juist door het verschil in initiële aantal. Zeven keer sporten brengt je namelijk dichter bij dit hogere doel dan vijf keer.

cheat-days

Mensen met een hoger, lange-termijn doel kiezen dus vaker een reserve doel, maar betekent dit ook dat een reserve doel het meeste resultaat oplevert? Zoals je de grafiek hierboven kan zien: jazeker! Want mensen willen hun cheat-days liever niet gebruiken. Dit heeft twee redenen. Ten eerste brengt het psychologische kosten met zich mee om een cheat-day in te leveren. We willen niet overkomen als zwakkelingen of opgeven. Daarnaast zorgt het opgeven van een cheat-day ervoor dat we deze in de toekomst niet meer kunnen gebruiken. We stellen het gebruiken van cheat-days dus uit tot het einde van de week, en: van uitstel komst afstel.

doel tegel

Conclusie

Al met al moeten we dus doelen stellen die flexibeler zijn. Zorg ervoor dat je doelen tegelijk haalbaar en uitdagend zijn. Hoewel dit in eerste instantie raar klinkt, kun je dit bereiken door een range doel te gebruiken, of door cheat-days in je doel te bouwen om de haalbaarheid te vergroten. Dus om het tegel wijsheidje aan te vullen: ‘Het is geen ramp als je doelen niet bereikt: als je maar flexibele doelen zet om te bereiken’. Dit geldt niet alleen voor doelen die we voor onszelf stellen, maar kan ook toegepast worden op bijvoorbeeld de werkvloer. Geef jouw medewerkers iets meer flexibiliteit in prestaties en wellicht gaan ze het nog beter doen. Ik ga nu naar de sportschool, ga m’n cheat-day natuurlijk niet al op maandag inzetten!

Bronnen

Scott, M.L. & Nowlis, M.S. (2013). The Effect of Goal Specificity on Consumer Goal Reengagement. Journal of Consumer Research, 40, 444-59.

Sharif, M.A. & Shu, S.B. (2017). The Beneftis of Emergency Reserves: Greater Preference and Persistance for Goals having Slack with a Cost. Journal of Marketing Research, 54(3), 499-509.

The following two tabs change content below.
blank

Lois van der Molen

Lois studeert de Research Master richting consumentengedrag aan Tilburg Universiteit. Ze is vooral geïnteresseerd in voeding en duurzaamheid. Daarnaast is ze fan van reizen en ook de voorzitter van de markethings.net commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.