BlogConsumentengedragMarkethings.net informeert

FOMO – Waarom jíj bang bent om iets te missen

Je kent het wel, jij zit thuis te blokken voor je laatste tentamens en je opent even je Instagram voor wat afleiding. Vervolgens zie je allerlei jaloersmakende foto’s voorbijkomen, vriend K. is in Mauritius, vriendin M. is aan het backpacken in Zuid-Amerika en je nichtje deelt een foto met Hardwell. En jij zit op je kamer te studeren. Wat een saai leven heb je toch. We krijgen allemaal wel eens te maken met FOMO, wat letterlijk fear of missing out betekent. Toch maar op het laatste moment een kaartje kopen voor dat vette festival? Of eventjes naar het feestje gaan omdat je anders de avond van je leven denkt mis te lopen? Dit is FOMO die met je onderbewustzijn speelt.  

FOMO is een fenomeen dat steeds meer omschreven wordt en waar met name jongeren mee te maken hebben. FOMO betekent simpelweg de angst om iets te missen. In de huidige maatschappij, waar alles in hoog tempo gaat en beleving centraal staat, ligt de druk om alles mee te maken hoog. Maar wat valt er precies onder dit begrip? En hoe kun je als marketeer de nadelige effecten van dit fenomeen overwinnen en het omzetten in iets positiefs? Voor jou ga ik deze vragen beantwoorden.

Ultieme levensgenieters

Als eerst is het van belang om te kijken naar de risicogroep. De groep die het meest kwetsbaar is voor FOMO zijn de maximizers, oftewel de ultieme levensgenieters. Dit zijn de mensen die alles uit het leven willen halen en daarom ook sneller ontevreden zijn met keuzes die zij maken, omdat er sprake is van cognitieve dissonantie achteraf. Cognitieve dissonantie is een onaangename spanning die je kan ervaren na het maken van een keuze. Want is de gemaakte keuze, wel de juiste keuze geweest? Marketeers staan doorgaans bekend als sociale wezens die graag onder de mensen zijn. Een kwetsbare groep dus voor FOMO, omdat ze eigenlijk niks willen missen.

Ikzelf herken mijzelf in het feit dat je het liefst overal bij wil zijn. Het is meermaals voorgekomen dat ik daardoor verschillende dingen achterelkaar had gepland en mij daardoor constant opgejaagd voelde. Dit resulteerde in veel gehaast waardoor ik nergens écht van kon genieten, maar ik was wel overal bij. In zekere zin had FOMO mij in haar macht, omdat ik overal zo graag bij wilde zijn dat ik het genietaspect opzij zette.

Het gevaar van FOMO

Het ervaren van FOMO kan resulteren in meerdere nadelige gevolgen. Het fenomeen wordt sterk gelinkt aan moeheid, depressies en stress. De continue druk om overal bij te zijn en alles mee te maken, eist op een gegeven moment haar tol. Met name jongeren hebben het gevoel dat zij de technologie in hun macht hebben en alles daaromheen is gebouwd, maar in feite is het andersom. Technologieën bewerken hun levens en alle gerelateerde, sociale connecties waarmee ze verbonden zijn op bijvoorbeeld social media. ’s Avonds in bed nog even snel door je timeline scrollen om te kijken of er een update is. Of even snel op je telefoon kijken tijdens een gesprek, wellicht om bevestiging te zoeken dat hetgeen wat daar afspeelt niet beter is dan jouw huidige gesprek. Een impuls die nauwelijks tegen te gaan is, maar ondertussen wel het creëren van sterke, sociale en échte connecties in de weg staat.

Van FOMO naar JOMO

Hoe ga je van fear of missing out naar joy of missing out? Zoals bovenstaande quote goed omschrijft, zijn er maar een paar dingen in het leven zo belangrijk dat ze niet kunnen wachten. Door het feit dat FOMO sterk gerelateerd wordt aan social media, zijn de oplossingen vooral in dit gebied te vinden. Indien jij merkt dat je er persoonlijk onder lijdt, is het een goede stap om af en toe even offline te gaan. Bedrijven als Facebook weten precies hoe ze op de consument moeten inspelen om ze terug te laten komen naar hun product en moedigen FOMO dus in feite aan. Echter is dit voor een individu een nadelig fenomeen. Wat voor mij persoonlijk gewerkt heeft, is om de Facebook-applicatie een tijdje te verwijderen. Door deze actie merkte ik hoe vaak ik (onbewust) de applicatie aanklikte om vervolgens gedachteloos te scrollen. Doordat ik nu bewust ben van de kracht van Facebook, denk ik wel twee keer na voordat ik de applicatie aanklik.

Maar hoe kun je genieten door bewust ervoor te kiezen om iets anders te missen? Dit kan door de focus minder te leggen op de kans dat je iets positiefs mist en juist meer te denken aan de (mogelijke) positieve effecten van hetgeen wat je nu aan het doen bent. Op deze manier leer je een avondje Netflix op zijn tijd te verkiezen boven een avondje in de kroeg, want soms heb je simpelweg even wat me-time nodig. Zo ga je van fear of missing out naar joy of missing out en besef je dat je op dat moment nergens liever wil zijn dan op de plek waar jij je bevindt. En dat is waar het uiteindelijk om draait in het leven, content zijn met de dingen die je hebt.

Behoefte aan meer informatie over dit fenomeen? Raadpleeg dan zeker de genoemde bronnen of neem contact met mij op.

Herken jij jezelf in de symptomen van FOMO?

  • https://utrechtstudentenstad.nl/nl/nieuws/2017/04/10/nadelen-van-social-media-socialbesitas-fomo
  • https://www.bedrock.nl/fomo/
  • https://www.bedrock.nl/waarom-we-vaker-aan-jomo-the-joy-of-missing-out-moeten-lijden/
  • https://psychcentral.com/blog/fomo-addiction-the-fear-of-missing-out/
The following two tabs change content below.
blank

Lisanne de Jongh

Lisanne studeert Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds maart 2018 voor Markethings.net. Haar interesses zijn onder andere te vinden in consumentenpsychologie, Experience Marketing en contentmarketing.

2 gedachten over “FOMO – Waarom jíj bang bent om iets te missen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.