BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

Food Fashion

Geschreven door Bibi Loman – Marug.nl

Een t-shirt om je snacks in warm te houden? Erg handig als je ’s nachts rond een uur of vier voor de automatiek staat en nog een lekkere vette hap wil meenemen voor onderweg naar huis. Afgelopen jaar lanceerde de FEBO een kledinglijn. Deze marketingstunt zorgde voor veel aandacht. Wat is het succes van kleding als marketingtool?

FEBO was niet het eerste fastfoodketen met een kledinglijn. McDonalds, Kentucky Fried Chicken en Taco Bell gingen onze Nederlandse automatiek-keten al voor. En niet alleen fastfoodketens gebruiken een kledingstuk als marketingtool, ook andere voedselmerken maken gebruik van kledingstukken om de aandacht van hun consumenten te trekken. Wat maakt het combineren van food en fashion nou zo succesvol?

Exclusiviteit

De instelling van FEBO is (waarschijnlijk) niet om elk jaar of elk seizoen een nieuwe kledinglijn uit te brengen. Het was een stunt met een beperkte oplage om vooral voor publiciteit te zorgen. De magische woorden limited edition hebben zeker hun werk gedaan, want online was de collectie binnen een dag uitverkocht. De badslippers met FEBO erop werden zelfs tegen meer dan het dubbele van de originele prijs aangeboden op Marktplaats. Schaarsheid doet het altijd goed bij consumenten, deze psychologische trigger maakt producten vaak een stuk geliefder.

Merkassociatie

Als merk wil je graag herkend worden, een logo, kleur of gevoel kan daar bij helpen. Eigenlijk moet je als consument in een bepaalde situatie gelijk denken aan het desbetreffende merk. Dat kleding/mode daarbij kan helpen blijkt wel uit het volgende oer-Hollandse voorbeeld. De winter breekt aan; de schaatsen worden uit de kast gehaald, erwtensoep staat klaar op tafel en op 1 januari staan er duizenden Nederlanders bibberend op het strand om het nieuwe jaar in te luiden met een frisse nieuwjaarsduik. Waar doet je dit aan denken? Unox! Daarbij kun je de oranje muts niet wegdenken natuurlijk, deze is onlosmakelijk verbonden aan het merk én iedereen kent de muts. Als je een pakkend item weet te ontwerpen kan het kledingstuk of accessoire dus bijna een heel merk vertegenwoordigen.

Publiciteit

Het ontwerpen van een opvallend item kan ook voor veel publiciteit zorgen. Tijdens het WK van 2010 waren de Bavaria-bierjurkjes een grote hit. Bavaria maakte in samenwerking met het kleding merk SuperTrash een oranje jurkje voor het WK. Bij een oefenwedstrijd kwamen een aantal studentes in beeld gekleed in de jurkjes, daarna liep het storm. Er zijn in totaal 200.000 jurkjes verkocht. Er was veel ophef omtrent het jurkje, omdat Bavaria geen sponsor van het WK was. Er werd zelfs even gesproken van een heus ‘jurkjesverbod’ in de stadia om de hoofdsponsor niet te passeren. Achteraf bleek dit allemaal wel mee te vallen. Toch kreeg Bavaria, mede door de ophef, ontzettend veel (gratis) aandacht.

Niet alleen voor je eigen merk, maar ook voor een bepaald doel of specifieke boodschap kan je veel belangstelling krijgen door middel van een kledingstuk. Zo gebruikte de Hema in 2016 hun meest iconische producten, de rookworst en tompouce, als symbool voor liefde. Een t-shirt met de producten erop werd gebruikt om te laten zien dat de Hema de Gaypride steunt. De volledige winst van het t-shirt ging naar het Gay-Straight Alliance Netwerk. Hiermee steunde Hema een goed doel, maar zette zichzelf natuurlijk ook goed op de kaart.

Food en fashion lijkt wel een gouden combi. Ik ben benieuwd of meer merken hier in de toekomst op in zullen spelen door leuke items uit te brengen. Wie weet koop je je brakke ontbijtje wel in een Albert Heijn-blauwe joggingbroek of houd je je voeten warm met Chocomel sokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.