BlogCommunicatieMarkethings.net informeertOverig

FoodMarketing: Lekker Nep?

De zomer lijkt eindelijk te zijn aangebroken dus is het weer tijd voor ijs! Iedere zichzelf respecterende strandtent heeft een ruim assortiment aan roomijs, waterijsjes of softijs. De onoplettende strandganger wordt gebombardeerd door de meest knallende displays, verpakkingen en uithangborden. Ziet er lekker uit toch?

Nep

Een kenmerk dat je altijd terugziet bij de marketing van voedsel is een afbeelding van hoe het eten eruit ziet (of hoort te zien). Zo’n foto laat niet alleen zien wat je koopt, maar draagt ook bij aan het opwekken van eetlust. Ga daarom nooit naar de supermarkt als je trek hebt want dan kom je geheid met meer thuis dan je van te voren had gepland!

Het gevoel van teleurstelling nadat je je maaltijd op tafel hebt gezet en het totaal verbleekt bij de prachtige afbeelding in het kookboek of op de verpakking, zullen de meeste consumenten wel herkennen. Of dat de prachtige goudbruine creatie op het fastfood menu in het echt een miezerig, zompig hoopje blijkt te zijn. Hoe komt het dat we onze verwachtingen toch zo vaak bij moeten stellen?

Het antwoord daarop is simpel. Een groot deel van wat we zien op de appetijtelijke foto’s is namelijk niet geschikt voor consumptie. Dat prachtige broodje hamburger wordt op zijn plaats gehouden door tandenstokers en lijm, en het vlees is niet eens gebakken, dat mooie bruine kleurtje is schoenpoets. Zelfs de sierlijke damp die moet indiceren dat het net vers uit de oven komt is niet meer dan een rookbommetje. Chocoladesaus? Die wordt hard, dat is lastig te fotograferen, motorolie is veel makkelijker!  Het meest stuitend is misschien nog wel de reclame voor ijsjes. IJs dat smelt dus dat is een ramp om mooi op de foto te krijgen. Veel ijs uit advertenties bestaat daarom uit een kunstig vormgegeven bol vet vermalen met suiker, met kleurstoffen of met siroop erover. De vruchtjes zijn dan misschien wel echt, maar die glans komt van de bewerking met hairspray… Niet alles is goud wat er blinkt!

Bon appetite!

Alleen het kersje is echt!

The following two tabs change content below.

8 gedachten over “FoodMarketing: Lekker Nep?

  1. Bij die programma’s waar restaurants worden opgelapt wordt juist altijd gezegd plaatjes weggehaald dienen te worden ine en menukaart. Waar ligt de grens dat een plaatje eetlust-verwekkend is of gewoon ordinair?

  2. Amber, wat jij vermeldt zal misschien te maken hebben om de verwachtingen te verlagen, of om de kok wat creativiteit te geven qua ingrediënten en opmaak zodat de klant niet verrast heeft en denkt: ‘dit heb ik niet besteld’. En waar de grens ligt? Kijk hier eens, de geadverteerde BigMac past niet eens in zijn doosje http://www.bitrebels.com/lifestyle/advertised-fast-food-compared-to-the-real-deal/

    Als het over foodmarketing gaat moet ik altijd aan bovenstaande, en bijvoorbeeld deze fotoserie denken: http://www.anvari.org/cols/Advertised_Food_vs_Real_Food.html

  3. Interessant stuk! Blijkbaar houden consumenten ervan om voor de gek gehouden te worden; iedereen weet dat hetgeen dat je bestelt of koopt er nooit uitziet als op het menu of de verpakking, maar we bestellen en kopen het massaal!

    Wel opvallend: McDonalds Canada plaatste een tijd geleden het volgende (officiele) filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=oSd0keSj2W8

    Hierin laten ze zien hoe McDondalds haar Big Mac fotografeert. Zelf viel mijn mond open van verbazing: sinds wanneer is de grootste ‘restaurant’keten van de wereld zo open en transparant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.