Blog

FoodMarketing: McDonalds weet wat we willen

De vakantie is ten einde. Met weemoed gaat de backpack weer de kast in. Veel gezien, veel beleefd, en weinig geslapen. Mijn portemonnee ligt nog in Bosnië, mijn waardigheid in Montenegro, en mijn vakantieliefde in Italië. Maar vooruit, het is ook wel weer goed om terug te zijn. Want in Holland, ja in Holland… Hebben we de McKroket!

En daar ben ik fan van. Groot fan. Na ieder reisje wurm ik me in Nederland weer in de rij voor zo’n McCrocket. Maar lang niet iedereen vind ‘m zo lekker. Want zoals de Australiër zei die ik tegenkwam: “That’s a horrid piece of sh*t”. En dus hebben ze in de Australische McDonald’s niet de McKroket, maar de McRosti Brekki Wrap, oftewel kaas, bacon, ei en een aardappel gerold in een tortilla. Iets waar mijn hart dan weer niet sneller van gaat kloppen.

En zo zijn er nog een paar. Neem nu de McLobster uit Canada. Of de Bacon Patatoe Pie uit Japan. En de Bubur Ayam McD uit Maleisië. Of eentje die ik absoluut wel zou willen testen, de Chicken Mahajara uit India:

Er zijn nog veel meer voorbeelden, samengevat in lijstjes als deze en deze. Zo probeert McDonald’s zich in bijna iedere regio aan te passen aan meer dan 60 miljoen dagelijkse klanten, en draagt dat absoluut bij aan het internationale succes verspreid over de 119 landen waar het actief is. De keten is het perfecte voorbeeld van de fijne leus Thinking globally, acting locally. Want ook al lijkt het met de verbondenheid van deze tijd dat we allemaal dezelfde muziek luisteren, dezelfde technologiën gebruiken en hetzelfde eten willen hebben, de sleutel tot globaal succes is het kunnen aanpassen aan lokale behoeftes.

En McDonald’s gaat lekker door met deze trend. Zo meldt De Telegraaf deze week dat er komend jaar in India – bij een tempel waar vlees eten verboden is – het eerste vegetarische restaurant van de fastfoodketen wordt neergezet.

Wat de cultuurverschillen inhouden voor de reclamewereld valt te zien in deze korte documentaire waar een Amerikaanse reclamemaker voor McDonald’s een commercial moet schieten in China.

Zijn jullie nog mooie exemplaren tegengekomen in het buitenland?

Meer lezen over FoodMarketing: Lekker Nep?

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “FoodMarketing: McDonalds weet wat we willen

  1. Het beste van twee werelden. McDonald's geniet globaal van schaalvoordelen van bijv. adverteren en brand equity maar voldoet ook aan de lokale preferenties door aparte producten in verschillende geografische segmenten aan te bieden. Je zal waarschijnlijk ook zien dat McDonald's restaurants er vrijwel overal hetzelfde uitzien en dat er vaste scripts zijn voor training van het personeel en het bereiden van het voedsel. Echter, in andere landen zal men minder gewend zijn om een snelle hap te halen en zullen restaurants misschien groter of comfortabeler moeten zijn. En wat als mensen weigeren met hun handen te eten? Daar moet je je assortiment (of verpakking?) ook op aanpassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.