BlogCommunicatieConsumentengedrag

FoodWatch: Het Gouden Windei 2014

Het is alweer tijd voor de vijfde editie van ‘’de prijs die niemand wil’’: het Gouden Windei van Foodwatch. Wie zijn de genomineerden voor het meest misleidende voedselproduct in 2014, en waarom zijn zij genomineerd?

Over het Gouden Windei

Het Gouden Windei is een prijs voor misleidende voedingsmiddelen die wordt uitgereikt door consumentenorganisatie Foodwatch. Foodwatch is opgericht door voormalig Greenpeace directeur Thilo Bode. Het Gouden Windei is een initiatief om meer aandacht te vragen voor misleidende marketing in de voedselindustrie. Daarnaast is het Gouden Windei reclame voor Foodwatch zelf want de nominatie en verkiezing worden op de voet gevolgd door de media. Ook worden stemmers in de Windei-verkiezing gevraagd zich te abonneren op de Foodwatch nieuwsbrief.

FoodWatch Gouden Windei

Eerdere winnaars van het Gouden Windei zijn onder meer Natrena en Becel. Natrena verkocht potten met Stevia-poeder waar maar 3% van de inhoud daadwerkelijk Stevia betrof. Becel beweerde dat de Pro-Activ boter hart- en vaatziekten tegen zou gaan, alleen is dit nooit wetenschappelijk aangetoond. Op naar de nominaties van 2014!

Gouden Windei 2014: De nominaties

De volgende vijf producten zijn genomineerd voor het Gouden Windei 2014: Knorr Boeren Groentesoep, AH Ambacht Rundervink, belVita Breakfast Meergranen, Rosita’s Surinaamse Roti en Capri-Sun Multivitamin.

Knorr Boeren Groentesoep

Knorr Boeren Groentesoep pretendeert een natuurlijke soep te zijn zonder kunstmatige toevoegingen en met ‘’zorgvuldig geselecteerde groenten en kruiden’’. Dat de zorgvuldige selectie gebrande suikerstroop, maltodextrine en vooral veel glutamaat (uit gistextract) bevat wordt dan weer niet trost aangekondigd. Toch knap gevonden van de Knorr-chef die met zijn rubberlaarzen aan op de akkers staat. Natuurlijk kun je al vraagtekens zetten bij soep uit een pakje dat beweert te resulteren in ‘’zelfgemaakte soep op tafel’’; de toevoegingen maken het allemaal niet mooier. Officieel is gistextract geen smaakversterker, dus mag Knorr deze soep zonder kunstmatige toevoegingen noemen. De hoeveelheid glutamaten uit het gistextract kan echter wel als smaakversterker worden beschouwd. Een beetje dubieus, maar volgens Foodwatch zeker misleidend.

AH Ambacht Rundervink

Hoewel ik zelf regelmatig in de AH ben te vinden is deze rundervink wat mij betreft toch echt de favoriet voor het Gouden Windei. ‘’Volgens Oud-Hollands slagersrecept’’ betekent volgens de supermarkt blijkbaar ook ingespoten met water, met vijf verschillende suikers en zeven e-nummers. De Oude Hollanders waren hun tijd in ieder geval ver vooruit. Volgens slagers, terecht, een belediging voor hun vak.

AH Ambacht Rundervink

belVita Breakfast Meergranen

Natuurlijk begint het al te kriebelen wanneer een merk de hoofdletter pas halverwege de naam plaatst. Daar komt nog bij dat de claims op de verpakking niet helemaal overeenkomen met de werkelijkheid. ‘’Geeft langzaam koolhydraten vrij’’ en is onderdeel van een ‘’gebalanceerd ontbijt’’ zijn de claims. Dat de rest van het ontbijt het balanceren op zich moet nemen wordt niet genoemd: het belVita koekje bevat namelijk 22% suiker. Tot zover de langzame koolhydraten. Er zouden ook maar liefst vijf volkoren granen in het koekje zitten. Helaas zit van drie van de vijf granen maar 1% in het koekje. Koekje ja, want ontbijt kun je dit toch niet meer noemen?! Deze vreemde product positionering komt waarschijnlijk doordat Liga het koekje eerst zelf verkocht als ”Liga Continue Duo”. Tegenwoordig wordt het verkocht door belVita (zowel Liga als belVita zijn onderdeel van Mondelez International) als aanvulling op het ontbijt. ”Designed for Breakfast”… niet dus.

Liga en belVita zelfde koekje

Rosita’s Surinaamse Roti

Over Rosita’s Surinaamse Roti kunnen we kort zijn. Zogenaamd authentiek roti recept, in werkelijkheid gewoon een tortilla uit een Nederlandse fabriek.

Capri-Sun Multivitamin

Last but not least, Capri-Sun Multivitamin drankjes. De naam Multivitamin en de claim ‘’Drank met vruchtensappen en bronwater’’ doet een verantwoord product vermoeden voor uw koters. Het bevat echter maar 12% vruchtensap, en qua hoeveelheden suiker kun je net zo goed een colaatje pakken. Vooral jammer dat kinderen de doelgroep zijn van dit onverantwoorde product.

Alles nog even kort samengevat:

 

Winnaar?

Bedrijven proberen in te spelen op de trend van authentieke en pure producten. De bovenstaande voorbeelden illustreren echter dat niet ieder bedrijf zich daadwerkelijk inspant om producten aan te passen, maar dat het creëren van perceptie blijkbaar al voldoet. Wie vind jij dat het Gouden Windei 2014 verdiend te winnen? Vind jij de positionering van deze producten geoorloofd? Deel jouw mening in de comments!

Meer lezen: Ik kies bewust, of toch niet?

The following two tabs change content below.

3 gedachten over “FoodWatch: Het Gouden Windei 2014

  1. Wat erg eigenlijk om te lezen hoe we bedonderd worden wanneer het om zoiets belangrijks als voeding gaat. Natuurlijk ben je er zelf bij, maar probeer als leek maar eens uit te vogelen wat gistextract is en welke e-nummers nu slecht zijn en welke niet. Het is wat mij betreft ook echt wel de verantwoording van het bedrijf. Goed dat Foodwatch hier de aandacht op vestigt. Voor mij is de Rundervink de winnaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.